Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ezzel az űrtechnológiával készült okoslabdával játszanak majd Szoboszlaiék az Eb-n (VIDEÓ)

2024. június 13. 09:36

A játékszer a videóbírók munkáját is segíti, de a játékosok mozgását is képes közelről figyelni a pályán.

2024. június 13. 09:36

Nyitókép: Facebook

Az UEFA és az Adidas még tavaly novemberben mutatta be a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság „Fussballliebe” („Futballszerelem”) névre keresztelt űrtechnológiával készült hivatalos labdáját. A játékszer egy elképesztő mérnöki precizitással készült high-tech termék, amely 

képes a játékosok mozgását is közelről figyeli a pályán.

A legjobb aerodinamikai jellemzők elérése érdekében a labdát kívülről egy 20 panelből álló poliuretán külső héj fedi, ezeknek a pontos méretét, arányát és elhelyezkedését a cég mérnökei hosszas kutatómunka után határozták meg. Érdekesség, hogy a korszellem kihívásainak megfelelően 

a labda anyagának minden rétege tartalmaz környezetbarát hozzávalókat is, 

például kukoricarostot, cukornádat, természetes gumit és újrahasznosított műanyagot. Sam Handy, az Adidas Football termék- és formatervezési alelnöke úgy nyilatkozott: „A hivatalos meccslabda tervezésekor a torna energiája és sokszínűsége, valamint Európa futball iránti szeretete inspirált minket. Ezt szem előtt tartva reméljük, hogy a Fussballliebe örömet fog okozni, bárhová is rúgják.”

Ezt is ajánljuk a témában

A videóbírók munkáját is segíti

A Rakéta cikke szerint a Fussballliebe belsejében egy inerciális mérőegység (IMU) rejlik, ami giroszkóppal és gyorsulásmérővel méri a labda pozícióját, sebességét és más jellemzőit, ezáltal betekintést nyújt a játékosok mozgásába is.A szenzorokat akkumulátor látja el energiával, ami indukciós töltéssel tölthető fel. Az IMU 500 Hz-es „sebességgel” továbbítja az adatokat és 

a videóbírók munkáját is segíti a döntéshelyzetekben. 

Az írás szerint az első, UEFA Európa-bajnokságra készült labda, amit a Connected Ball Technology rendszerrel szereltek fel: a mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszer által a bírók minden egyes játékos minden labdaérintését számon tudják majd tartani. 

Zvonimir Boban, az UEFA technikai igazgatója és a labdarúgásért felelős vezetője, a játékszerről a következőket nyilatkozta: „Az UEFA labdarúgó-Európa-bajnokság a nemzeti csapatok versengésének csúcsát jelenti Európában, és elkötelezettek vagyunk abban, hogy a helyszínektől kezdve a felszerelésig minden szempontból a legmagasabb minőségi és teljesítménybeli normáknak feleljen meg. Mint mindig, most is biztosak vagyunk abban, hogy az Adidas Fussballliebe újabb lépést jelent majd a tökéletesség iránti közös elkötelezettségünkben.”

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
díszponty
2024. június 14. 10:47
okos szar nincs? több föladatra is el tudnám képzelni...
Bömbi
2024. június 13. 15:03
Eddig úgy tudtam, hogy a focit labdával játszák...
Akitlosz
2024. június 13. 13:23
El is hiszem, hogy a labda okosabb, mint azok akik kergetik és rugdalják.
Obsitos Technikus
2024. június 13. 11:40
Legalább a labda legyen okos... :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!