Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Óriási a baj! Elbukta az olimpiai szereplést az éremesélyes magyar sportoló, akit két évre eltiltottak

2024. május 14. 18:30

A doppingvétség miatt megbüntetett versenyző dühös, akkorát csalódott a rendszerben, hogy kilátásba helyezte a visszavonulását.

2024. május 14. 18:30
240310_0146_FI

Nyitókép: Nemzeti Sport/Földi Imre

***

Valóra vált rémálom! Doppingvétség – elmulasztott doppingellenőrzés – miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián. 

Elsőfokú ítélet

A 28 éves vívó április 5-én jelentette be közleményben, hogy a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt eljárás zajlik ellene. Egy éven belül háromszor vétett a szabályok ellen, s bár küzdött az igazáért, a múlt héten személyes meghallgatáson is részt vett, de az első fokú ítélet hallatán – 2026 május 10-ig nem versenyezhet – összeomlott.

„Borzasztóan dühös vagyok magamra és a rendszerre, és csalódott vagyok a döntés miatt. Ameddig a lehetőségeim engedték, keményen küzdöttem magamért és az igazamért. Bíztam benne, hogy sikerülhet még akkor is, amikor voltak, akik már lemondtak rólam a kevés esély miatt. Nem akartam veszni hagyni azt a rengeteg munkát, kitartást és áldozatot, amelyet ebbe a huszonkét évbe belefektettem. 

Harcoltam és hittem az utolsó pillanatig, azonban sajnos ezúttal nem sikerült nyernem.

 Holléti mulasztásokkal kapcsolatos doppingvétséget állapítottak meg nálam, ami két év eltiltással jár” – áll a Nemzeti Sportnak eljuttatott közleményében.

Ezt is ajánljuk a témában

Visszavonulás?

Kun Anna hangsúlyozza, nem használt tiltott szert, és aránytalannak érzi a büntetés mértékét.

Egyáltalán nem érzem igazságosnak ezt a döntést, és úgy gondolom, hogy 

a figyelmetlenség miatt elkövetett hibám nem egyenlő a büntetés mértékével. Sosem használtam semmilyen tiltott anyagot vagy módszert, rengeteg teszt és laboreredmény van rá bizonyítékként. 

A döntéshozó testület sem a tisztaságomat kérdőjelezte meg, de sajnos a szigorú szabályok miatt így döntött. Elképesztően sajnálom, hogy csalódást okoztam mindenkinek, aki segített és támogatott egész karrierem alatt. Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben. Hosszú folyamat lesz ennek a feldolgozása” – írta a sportoló.

Ezt is ajánljuk a témában

Lehet magyar induló

A párizsi olimpiai kvótát kiharcoló Kun Anna – a világranglista negyedik helyezettje, világbajnoki 6. helyezett – egyéni olimpiai kvótát szerzett a párizsi játékokra női párbajtőrben. Eltiltása után az egyéni kvótaszerzők listáján őt követő 

Muhari Eszter számára nyílhat lehetőség az olimpiai indulásra. 

Boczkó Gábor szövetségi kapitány az M1-nek elmondta, támogatni fogják Kun Annát lelkileg és abban is, hogy segítsék edzésben maradni úgy, hogy az ne sértse a WADA kódexét, hiszen az eltiltása alatt edzésre sem járhat. Hozzátette, a magyar szövetség kérvényezte a sorban következő kijutó helyen álló Muhari Eszter nevezését az olimpiára.

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. május 15. 07:53
A WADA bizonyítottan már részt vett korábban egy magyar olimpikon, az úszófenomén Kovács Ági kiütésében. Jobban kellene az olimpikonjainkra vigyázni, mert régóta cinkelve próbálják elütni őket. Több történet is van itt.
bagoly-29
2024. május 15. 07:53 Szerkesztve
No igen, csakhogy ez a szabály kizárólag a "vadászok" érdekeit védi s nem törödik a prédáéval! OK, hogy aki versenyen a többi előtt startol, vagy a sprintnél rálép/átlép a vonalon azt kizárják, de csak abból a versenyből s nem tiltják le évekre! MIért nem szabad az ellenőröknek felhívni a sportolót ha nem találják a bejelentett helyen? Talán rövid idő alatt kitudja magából hajtani, vagy eltakarni a doppingolása nyomait? Mivel ez lehetetlen, akkor miért is nem léphetnek kapcsolatba? S miért nem bukik le ilyesmivel egy amerikai, francia, stb. sportoló sem? No nem azért mert kevésbé figyelmetlenek, hanem mert nem vadásznak rájuk! Rendszerszerű, hogy ha valakit egyszer elkaptak, az már célponttá válik, sajnos Kun ezt nem tudta, vagy nem vette figyelembe!
Unknown
2024. május 15. 04:02
Sajnálom, elhiszem, hogy igazat mond! Szabály, az szabály! Butaság volt ilyen lazán kezelni..
bagoly-29
2024. május 14. 22:38
A doppingvétség az amikor doppingszert fedeznek fel az általad adott mintákban s az meghaladja a megengedett mértéket! Az már orvvadászat, ha becsempészik ebbe a fogalmomba az ellenőrzés elmaradását vagy a biológiai útlevél vélt eltérését! Ezekkel bárkit el lehet meszelni ártatlanúl, doppingolás nélkül is. MIért is nincsenek ilyen esetek az USA-ban, vagy a nagy nyugati országokban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!