Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Schäfer András a Mandinernek: Tudunk úgy játszani, hogy az ellenfelek nem kedvelik

2024. június 14. 05:29

A csupaszív középpályás nagyon várja az Európa-bajnoki rajtot, a svájciak elleni szombati csatát. Beszélt a harcmodor jelentőségéről, Szoboszlai Dominik tartozásáról és arról is, hátrány-e, hogy november óta nem játszott tétmérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott. Interjú!

2024. június 14. 05:29
SCHÄFER András
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

***

Mint egy vérszomjas ragadozó járkált fel-alá a kispad előtt múlt szombaton, a főpróbán Debrecenben. Végül nem küldte pályára Marco Rossi. Pihentette vagy egyszerűen így alakult?

Úgy volt megbeszélve, hogy pihenőt kapok. Nem kockáztattunk, mert elég kemény hetünk volt, kedden Írországban is pályára léptünk, intenzív meccset játszottunk, sokat utaztunk. Annak örülök, hogy a csapat nélkülem is jól vette az akadályt Izrael ellen, és simán, 3-0-ra nyertünk. 

Az, hogy nem kockáztattak, úgy értendő, hogy van valami problémája?

Olyan nincs, hogy az embernek nincs baja, de nem kaptam rúgást, nincs húzódásom. Az izom kicsit befáradt, nem akart a szakmai stáb erre ráterhelni egy héttel az Európa-bajnoki rajtunk előtt. 

Szükség is lesz a frissességre és az Ön által is képviselt keménységre, szigorú harcmodorra már szombaton, Svájc ellen. Ez átragad a társakra?

Igazából nekünk nagyon jónak, egységesnek kell lennünk csapatszinten! Furán hangzik, de szerintem azért is vagyunk jók, mert tudunk úgy is játszani, ahogy az ellenfelek nem kedvelik.

 Senki nem szeret egy olyan csapat ellen játszani, amelyik tördeli a játékot, bár ez az utóbbi időben nem jellemző ránk. Talán egy olyan csapat ellen, mint Németország, szükség lehet rá.

 Természetesen nem ez a célunk, ugyanakkor nem baj, ha a csapatnak van egy ilyen személyisége is. Ez még kellemetlenebbé tesz bennünket, ami fontos, mert egy ilyen csoportban ilyennek is kell lenni!

Mielőtt valaki félreértené, nem durvaságról beszélünk...

Abszolút nem, mert nem jellemző ránk, de a kemény játék elengedhetetlen a mai futballban. Inkább az lenne a nagyobb baj, ha ez nem lenne meg bennünk.

Tudja már, hogy benne lesz-e a kezdőcsapatban?

Nem, előre nem lehet megmondani. Sokan bizonyítottak a főpróbán, ám az elmúlt időszakban úgy érzem, én is jól teljesítettem. A szövetségi kapitány döntése, hogy kik kerülnek a csapatba. Nagyon remélem, hogy kapok egy igent, de egyelőre ezt még csak Marco Rossi tudja. 

Szoboszlai Dominik helye megkérdőjelezhetetlen. Tartozik még Önnek?

Most már nem is egy, inkább két gólpasszal. 

ROSSI, Marco; Schäfer András
München, 2021. június 23. Schafer András (b) és Marco Rossi szövetségi kapitány a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország (2-2) mérkőzés végén. A döntetlennel a mieink nem jutottak tovább a csoportból.
MTI/Kovács Tamás

A 2021-es Eb-n betalált Németország ellen, de nem jutottunk tovább. Ha azt mondom, hogy Schäfer András ezúttal nem szerez gólt, de Magyarország továbblép a csoportból...

Egyértelműen aláírnám! 

Ez nem rólam szól, hanem Magyarországról, a magyar válogatottról, és az egész ország megérdemelné, hogy továbbjussunk.

Három éve közel voltak a csodához a francia-portugál-német trió között. Ezúttal Svájc, Németország és Skócia lesz a ellenfél. Elégtétel lenne, ha most sikerülne?

Még a magasabban jegyzett válogatottaknak is bravúr a továbbjutás, ami náluk persze többnyire elvárás. Egy ilyen négyesből nagyon jó eredmény lenne nekünk, ha versenyben maradnánk. Én első körben az első mérkőzésre koncentrálok, mert annak nincs értelme, hogy ki lesz az ellenfelünk a nyolcaddöntőben. Mindenekelőtt Svájcon kell túljutnunk!

Mekkora jelentőséggel bír, hogy legutóbb novemberben játszott tétmérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott?

De kinek volt? Egy Európa-bajnokságon nem okozhat ez gondot. Igaz, hogy felkészülési mérkőzéseket játszottunk, de azért abba nem lehetett belekötni, hogy mentünk bele azokba. Szerintem abból nem lesz hátrányunk, hogy nem játszottunk tétmeccseket, ebben az időszakban mások sem Európában. Szombaton jön a legfontosabb mérkőzés, úgy kell felkészülnünk és teljesítenünk, hogy arra ne legyen panasz!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2024. június 14. 09:49
Nem várom el, hogy továbbjussanak, NEKEM ELÉG, HA MEGALÁZÓ VERESÉGET MÉRNEK A RÓZSASZÍN MEZES NÉMETEKRE, utána akár haza is jöhetnek.
zakar zoltán béla
2024. június 14. 09:39
Átoperált Kisdobos! Te élvezed remek meséidet? "Száraz tónak nedves partján...."
robertdenyiro
2024. június 14. 09:18
Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
Hurex
2024. június 14. 08:54
Ez a gyerek nem tud semmit csak a pofája nagy , a legnagyobb csalódás a sok közül !!! A fasorban sem lesztek a beképzelt szoposzlaival !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!