Szabó Bence sosem gondolta, hogy ilyen hosszú lesz a böjt

2024. február 25. 06:11

A tulajdonosváltás után kíváncsian figyeli az Újpesten történteket a klub korábbi elnöke, és valószínűleg nemsokára kimegy egy futballmeccsre is a Szusza Ferenc Stadionba. Vasárnap a Ferencváros érkezik a derbire...

2024. február 25. 06:11
Kiss B. László

Nagyon rég, már több mint tíz éve nem járt labdarúgó-mérkőzésen a Megyeri úton Szabó Bence. Neki is, mint oly sok szurkolónak, a belga tulajdonossal, na meg a mutatott produkcióval volt baja. Roderick Duchatelet takaréklángon üzemeltette az ország egyik legpatinásabb futballklubját. Pedig 2011-es érkezésekor nem ezt ígérte, hanem azt, hogy visszahozza az 1970-es évek aranykorát. Hát, ettől fényévekre volt az elmúlt időszak az Újpestje. Pikírten azt is mondhatnánk, hogy izgalmakban azért nem volt hiány az utóbbi években, csak épp nem pozitív értelemben. A lila-fehér drukkereknek rendre görcsbe rándult a gyomruk a csapat agóniájától, a folyamatos kiesés elleni harctól.

A megváltó aztán 2024-ben jött el – legalábbis sokak reménye szerint –, február elején megszületett a megállapodás a MOL Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, 

amelynek értelmében a MOL-csoport leányvállalata többségi részesedést szerez a lilákat üzemeltető cégben. A tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024 április végével történik meg. Hogy mikor lesz újra olyan együttes Újpesten, amely a bajnoki címért harcol, azt az Újpesti TE korábbi elnöke sem tudja, de bízik benne, hogy mihamarabb.

Ezt is ajánljuk a témában

Duchatelet kidobta ifjabb Szabó Bencét

„Kíváncsian figyelem az Újpesten történeteket, és nagyon drukkolok, hogy hosszú távon legyen végre már egy jó csapat a Megyeri úton, amely méltó ellenfele a Fradinak. Valóban nem voltam jó viszonyban Duchatelet-lel, nem szimpatikus ember. Amikor átvette a klubot, meghívott egy beszélgetésre, mint az egyesület korábbi olimpikonját, elnökét, és akkor nagyon kedves, barátságos volt velem. A fiam akkor még ott focizott, és azt mondta, maximálisan számít rá az első csapatnál, majd két héttel később kidobta őt. Nem a sértett apuka szól belőlem, de az lett volna a korrekt, ha őszintén elmondja, mi a helyzet, nem számol vele. A sportban az ilyesmi megesik, nincs ezzel semmi gond, ez teszi erőssé fiatalon az embert. Ám ez a módszer elég inkorrekt volt. Ráadásul ki sem akarta fizetni a srácot, aki ezért aztán beperelte. Persze végül fizetett Bencének” – emlékezett vissza Szabó Bence.

A kétszeres olimpiai bajnok egykori vívónak fájt az is, hogy kísérleti nyúlnak használta a Duchatelet család az Újpestet. A múlt évtizedben a belgáknak volt öt-hat klubjuk Európában, s azt hitték, ide, a magyar NB I-be a maradék is megfelel, folyamatosan adták-vették-cserélgették az együtteseik között a szürke, színtelen futballistákat, akiknek nem is kis része még a mi mércénket sem ütötte meg.

Szabó Bence
Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, a magyar delegáció vezetőjének helyettese a Rióba utazó legnagyobb létszámú magyar csapat indulása előtt Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016 július 30-án .
Fotó: MTI/Marjai János

Megmentő barátok

„Az Újpest nem az a szint, amivel hazardírozni lehet, legalábbis korábban nem az volt. Hát a belgának sikerült lezüllesztenie. A Szusza Ferenc Stadionban évek óta nem voltam meccsen, de azért a tévében megnéztem pár bajnokit. 

Legalábbis, amíg bírtam, mert egy idő után nagyon rossz volt, amit láttam. Én is benne vagyok a ’Mentsük meg az Újpestet’ társaságban Kovács Zolival, Gyulay Zsolttal, Fehér Csabival és sok más régi újpestivel. Aggódtunk a szeretett klubunkért. Szerettük volna, ha megfelelő tulajdonoshoz kerül ez a nagy múltú csapat. Nem mondom, hogy nekünk köszönhetően jött most a MOL, de nagyon boldogok vagyunk, hogy végre eladta a belga az Újpestet. Amiben tudunk, segítünk majd, ha kérik, s reméljük, végre elindulunk felfelé” – nyilatkozta a volt elnök.

Az edzőváltásról

Szabó szerint elengedhetetlen volt az edzőcsere. A kilencmeccses nyeretlenségi széria még a kiesés elől menekülő csapatnak is megalázó, pláne egy olyan patinás egyesületnek, mint az Újpest. 

A futballisták persze nem lettek jobbak, de az új szakvezető, Mészöly Géza legalább felrázta az öltözőT, s meccset tudtak vele nyerni Diósgyőrben.

„Az én elnökségem alatt komoly anyagi nehézségek voltak, most meg szakmaiak. Persze tudom, a mai Újpest a többi NB I-es együtteshez képest szerényebb költségvetéssel dolgozott, de azért nem kellett volna átjáróházat csinálni belőle. A miénk más világ volt, a Belügyminisztérium rugdosott le magáról, évi tizenkét millió forintot adott az egész UTE-nek, de sosem gondoltam volna, hogy az 1998-as bajnokcsapat után évtizedekig nem lesznek aranyérmesek a futballistáink. Hosszú ez a böjt, és sajnos még most sem látjuk, mikor harcolhatunk újra a bajnoki címért” – szomorkodott a kétszeres olimpiai bajnok kardozó.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ezt is ajánljuk a témában

Szabó Bence: Az igazam érdekében sosem voltam képes meghunyászkodni!

A kétszeres olimpiai bajnok kerek évszámot ünnepel. A Mandinernek elárulta, egy műkezes angol vívó hatására választott sportágat, szóba kerül, mekkora forgalmi dugót okozott Budapesten a Szöulban nyert csapatarany, no, és az is, hogy korát megelőzően már 1992 előtt felismerte, mennyire fontos szerepe van a sikerekben a pszichés felkészítésnek. Szóba kerül a sportvezetői karrier, a sikerektől a kudarcokig, no, és persze az is, hogy 60 évesen is csak lazán szabad élni.

Ezt is ajánljuk a témában

Új főtitkára lett a MOB-nak

Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság eddigi sportigazgató-helyettese lesz a MOB új főtitkára. Az eddigi főtitkár Szabó Bence 2012 októbere óta vezette a szervezetet.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 26. 17:31
Hát ha majd megtudja, hogy este sima 0-5 lett a Fradi ellen. Szóval van még tennivaló, sőt igazából csak az van.
21ezerft
2024. február 25. 10:15
"sajnos még most sem látjuk, mikor harcolhatunk újra a bajnoki címért" Mint mindig: majd jövőre.
antal-2
2024. február 25. 07:17
Rendőrdózsa. Az apáik bűneiért tizedíziglen bűnhődnek a fiaik. Istennek legyen hála!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!