Ők követhetik Szoboszlait – óriási szintlépést produkálhat a magyar válogatott az idei átigazolási piacon

2023. július 19. 12:19

Szoboszlai Dominik átigazolása úgy tűnik, láncreakciót indított be. A magyar labdarúgó-válogatott legjobb játékosai a közeljövőben szinte mind erősebb bajnokságokba, egyesületekbe igazolhatnak; Szalai Attila, Kerkez, Bolla, és Ádám Martin is egy szinttel feljebb léphet. Sőt, vannak, akik ezt már meg is tették.

2023. július 19. 12:19
A magyar válogatott játékosai örülnek Bolla Bendegúz később érvénytelenített gólja után a Magyarország - Észtország felkészülési mérkõzésen a Puskás Arénában 2023. március 23-án. 
MTI/Koszticsák Szilárd
Pálfy Dániel Ábel

A magyar válogatott játékosai kelendőek lettek a nemzetközi piacon

Nagy jelentősége lehet az idei nyári átigazolási időszaknak a magyar labdarúgó-válogatott szempontjából. Természetesen a fő attrakció Szoboszlai Dominik átigazolása, amely önmagában indokolatlanná tenné a feltételes mód használatát az előző mondatban, és amelynek a jelentőségét, az egész magyar labdarúgásra gyakorolt hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. De nem szabad elmenni amellett, hogy nemzeti tizenegyünk csapatkapitányán kívül a magyar válogatott több kiváló játékosa is szinte biztosan klubot vált a következő hetekben.

Telki, 2023. június 19.
Szoboszlai Dominik (elöl) a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a másnapi, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a telki edzőközpontban 2023. június 19-én. MTI/Mónus Márton
Szoboszlai Dominik áttörést hozhat a magyar labdarúgásnak, a magyar válogatott csapatkapitányát több társai is követheti
Forrás: MTI

Ezek az átigazolások pedig – azon túl, hogy a szurkolót mindig érdekli, hol játszanak kedvencei – azért jelentősek, mert minden válogatott játékosunk korábbi munkaadójánál magasabb szintű egyesületbe, sőt többen magasabb szintű bajnokságba is igazolhat. Ez pedig a magyar labdarúgó-válogatott szempontjából is óriási pozitívum, hiszen labdarúgóink olyan bajnokságokban szerepelhetnek, amelyek az ő játékukat is magasabb szintre emelik. 

Szoboszlai Dominik átigazolásáról már szinte mindent megírtunk, de a részletek említése nélkül annyit fontos itt kiemelni, hogy amit azt lapunknak Dénes Ferenc sportközgazdász is elmondta, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának klubváltása valódi áttörést hozhat a magyar fociban, hiszen segíthet visszaállítani a magyar játékosokkal szemben megrendült bizalmat nemzetközi szinten. Ezzel pedig láncreakciót indíthat el. Sőt, talán már indított is.

Kerkez Milos átigazolási szappanoperájának idei évada bármelyik percben véget érhet

A legaktuálisabb és talán a legizgalmasabb történet mind közül a még mindig csak 19 éves Kerkez Milosé. A fiatal balszélső a 2022-2023-as szezonban robbant be a köztudatba, miután a holland AZ Alkmaar tavaly 1,8 millió euróért leigazolta a Milantól, ahol olyannyira láttak benne fantáziát, hogy maga Paolo Maldini jött érte Magyarországra, de végül nem kapott lehetőséget. A holland klubban viszont megkapta a bizalmat, hiszem a szezon minden mérkőzésén kezdő volt, és az Európai konferencialigában is mindössze egyszer lépett pályára csereként. Ahogy a válogatottban is, hiszen Marco Rossinál is bejátszotta magát a kezdőcsapatba az elmúlt évben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nem csoda hát, hogy szinte hihetetlen mértékben, 21-szeresére (!) nőtt a játékjogának értéke. 15 millió eurós piaci értékével saját posztján és korosztályában  a második legértékesebb játékos a világon. Ennek köszönhetően óriási érdeklődés van irányában az átigazolási piacon, és a játékos több klubbal is megállapodott a személyes feltételekről. 

Először úgy tűnt, a Benficához igazol, ám a klub végül nem tudott megállapodni a holland csapattal – feltehetően sokallták az érte kért összeget. Valószínűleg ugyanez lehetett a helyzet a Lazioval, mert újabb érdeklődő tűnt fel a színen. A 2023-ban a Premier League középmezőnyének végén, a 15. helyen végzett Bournemouth Fabrizio Romano információi szerint 18 millió eurót fizet az AZ-nek a magyar játékosért. Az olasz sportújságíró szerint

Kerkez megérkezett Angliába,  jelenleg orvosi vizsgálatokon vesz részt, és július 19-én aláírja a szerződését a Bournemouth-tal

 

Szalai Attila biztos klubot vált, valószínűleg a Bundesligában folytatja pályafutását

Lehet, hogy nem kevésbé lesz fordulatos válogatottunk egyik legstabilabb bástyája, az értékét kiváló játékával az elmúlt három évben 17-szeresére növelő Szalai Attila története, hiszen pár nappal ezelőttig a török sajtó szinte tényként kezelte, hogy a Schäfer Andrást is foglalkoztató Union Berlin csapatához igazol, de ez most megváltozott. Bár a berlini klub érdeklődése valós, a Kicker lehűtötte kedélyeket, szerintük az üzlet végül nem valósul meg. 

A Transfermarkton azonban még mindig nagyon magas a valószínűsége (88%), hogy Szalai Berlinben folytatja, ami leginkább arra utal, hogy a Fenerbachce még nem bólintott rá az üzletre, mert egyéb kérők is jelentkeztek. Ezt pedig a német és a török sajtó is megerősíti, hiszen a legújabb hírek szerint Szalai Ádám korábbi csapata, a Hoffenheim és Sallai Roland klubja, a Freiburg is érdeklődik a hátvéd iránt. 

Szalai Attila számára valószínűleg a Bundesliga negyedik helyezettjeként Bajnokok Ligája csoportkörös Union Berlin lenne a legjobb választás, 

de az ötödik helyezett Freiburg is előrelépés jelenlegi klubjához képest, és velük még mindig szerepelhetne az Európa-ligában. 

Már amennyiben a Sallai Rolandot sokszor indokolatlanul mellőző vezetőedző, Streich  megadja neki a lehetőséget, és nem akadályozza a pályafutását. Az előző idényben 12. Hoffenheim klubként nem feltétlen lenne előrelépés, ráadásul a magyar játékos posztjára több labdarúgójuk is van, ezért kockázatos döntés lenne a klubhoz szerződni. A török csapatban stabil kezdő Szalai Attila mindenesetre kikerült a Fenerbachce keretéből, és Kerkezhez hasonlóan nem is játszott az első felkészülési mérkőzésen, ez pedig arra utal, hogy a közeljövőben távozik a klubtól. 

Debrecen, 2023. február 14.
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya előadást tart a Debreceni Egyetemen 2023. február 14-én. A Magyar szívvel olaszként című díszelőadást a Labdarúgás elmélete és gyakorlata tantárgyhoz kapcsolódó előadássorozat részeként tartották.
MTI/Czeglédi Zsolt
Marco Rossi örülhet, egyre több játékosa kerül neves klubokhoz
Forrás: MTI

Ádám Martin és Sallai Roland – nehéz helyzetben vannak válogatott támadóink

Válogatottunk egyik középcsatára, Ádám Martin jelenleg nincs a legjobb helyzetben klubjában, a Dél-koreai bajnokságban szereplő Ulsan Hyundai-ban ugyanis nem kap elég játéklehetőséget. Ádám ennek ellenére kiválóan teljesít, és játékperceinek arányában kifejezetten sok gólt szerez. A hírek szerint napirenden van a klubváltása, és valószínűleg nem lesz nehéz egy koreainál jobb bajnokságba igazolnia, bár ezt akadályozhatja, hogy klubja 2,5 millió eurót kér érte.

Szintén nincs könnyű helyzetben Sallai Roland. A Freiburg támadója  sajnos az elmúlt idényben nem igazán kapta meg a bizalmat edzőjétől,

a társadalmi-politikai kérdésekben is gyakran megnyilvánuló Christian Streich-től (politikai irányultságáról annyit, hogy koránban a német zöldek jelöltje volt egy választáson). A játékos édesapja és az edző között volt is némi feszültség a kapott játékpercek mennyisége miatt.

Sallai a szezon elején még stabil kezdő volt, de ősszel egy súlyos sérülés miatt hét meccset ki kellett hagynia, a bajnokság további részeben csak epizódszerepet játszott. Összesen 19 mérkőzésen lépett pályára, 9 alkalommal csereként. A bajnokság utolsó két meccsét végül végigjátszotta – ezeken ki is osztott 3 gólpasszt. A magyar válogatott támadójáért korábban az Európa Ligát megnyerő Sevilla és a Lazio is érdeklődött, de az elmúlt hetekben nagy a csend körülötte. Pedig a válogatottban rendre megmutatja, milyen jó játékra képes – elég csak az angol válogatottnak lőtt két góljára, vagy épp erre a találatra gondolni:

Ezt is ajánljuk a témában

Varga Barna és Baráth Péter a BL-be készül a Fradival, Nego a francia első osztályban folytatja

Az osztrák másodosztályból a Gyirmóthoz visszatérő, majd előző szezonban már a Paks mezében gólkirályi címet szerzett Varga Barnabás úgy tűnik későn érő típus, hiszen 28 éves korára sikerült felépítenie magát. A gólkirályi cím és a kiváló játék meghozta az eredményt, hisz a csatárt Marco Rossi meghívta a válogatotthoz, ahol a litvánok ellen meg is szerezte első gólját, az idény végén pedig Ferencváros szerződtette kiválóan fejelő labdarúgót. Varga számára a Fradi mindenképp előrelépés, hiszen a klub magasabb színvonalat képvisel mint a paksi egyesület, ráadásul a zöld-fehérekkel remélhetőleg valamelyik nemzetközi kupában is szerepelhet majd. Csakúgy, mint a szintén válogatott Baráth Péter, aki a Debrecen csapatótól érkezett a Fradihoz.  

Loic Nego is klubot váltott a nyár elején: a játékos távozott a Fehérvártól, és a francia első osztályba frissen feljutott Le Havre csapatához csatlakozott. A válogatottban első mérkőzésén gólt szerző fiatal középcsatár, Németh András felépült hosszú sérüléséből, és ugyan jelenleg a német másodosztályban szereplő Hamburg játékosa, a közeljövőben szintén feljebb léphet. 

Bolla Bendegúz is a Premier League-ben kezdi a 2023/24-es labdarúgószezont?

Bolla Bendegúz személyében pedig van még egy magyar válogatott labdarúgó, aki lehet, hogy végre megkapja a lehetőséget az angol élvonalban. A válogatott jobbhátvéd 2021-ben igazolt a Wolverhampton Wanderershez-hoz, amely fejlődése, és az állandó játéklehetőség érdekében rögtön kölcsönadta a játékost a svájci Grasshoppersnek, ahol az elmúlt két szezonban kiváló teljesítményt nyújtott, és ha nem is olyan nagyságrendben, mint Kerkez Milos, de növelte piaci értékét.

Szoboszlai Dominik gyerekkori barátja, és Főnixes csapattársa azonban most, a szezon végén visszatért a Premier League-ben szereplő klubjához,

 és a napokban frissítette Instagram-profilját, amelyen mostantól a Wolverhampton labdarúgójaként szerepel.

Ez önmagában persze még nem jelent semmit, de Bolla Grasshoppersnél nyújtott teljesítménye – 67 mérkőzésen 6 gól és 7 gólpassz jobbhátvédként – elég lehet, ahhoz, hogy az angol csapat megfontolja a maradását vagy, ha ez mégsem így lesz, egy másik topligás együttes érdeklődését felkeltse. Menedzsere, a Szoboszlai Dominikot is képviselő Esterházy Mátyás pedig biztosan mindent meg fog tenni, hogy Bolla Bendegúz is egy magasabb szintű csapatban folytathassa karrierjét

Budapest, 2023. március 27.
Bolla Bendegúz (b) és a bolgár Valentin Antov a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkõzésen a Puskás Arénában 2023. március 27-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Bolla Bendegúz, Szoboszlai Dominik gyerekkori barátja is szintet lépne idén
Forrás: MTI

Schäfer, Kleinheisler és a többiek – vannak még komoly csapatokban játszó válogatott labdarúgóink

De arról se feledkezzünk meg, hogy Schäfer András a Bundesliga 4. helyén végzett és folyamatosan fejlődő Union Berlin játékosa, 5 millió eurós értékkel, Kleinheisler László a Panathinaikosban szerepel, a 21 éves Balogh Botond a Serie A-s Parma labdarúgója, Gazdag Dániel pedig az MLS-ben szereplő Philadelphia Union egyik legjobb játékosa. 

Összességében tehát amellett, hogy a magyar válogatott játékosai közül egyre többen  játszanak és fejlődnek majd legmagasabb szintű bajnokságokban és európai kupákban szereplő kluboknál. Ez pedig óhatatlanul egy magasabb szintre emeli majd válogatottunkat is. Arról a járulékos haszonról nem beszélve, hogy ha ők megállják a helyüket, az növeli a piaci bizalmat a magyar labdarúgás újabb generációi felé, és a folyamat remélhetőleg öngerjesztővé válik majd. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. július 19. 13:10
,, politikai irányultságáról annyit, hogy koránban a német zöldek jelöltje volt egy választáson..,, ? Már beírják a sötétzöldek jelöltjeit a Koránba..?
Zolotarjov
2023. július 19. 13:06
Na ugye..
Búvár Kund
2023. július 19. 12:51
Ilyen "szintlépésre" egyenlőre max Szalainak van esélye. Botka, Ádám nem ez a szint, ráadásul már idősebbek. 28-30 éves játékosokért már nem adnak ennyit csak ha már befutott sztárok.
Töki
2023. július 19. 12:35
Ez így is lesz. Vagy már az. A magyar játékosok egyre kelendőbbek. Hála Istennek!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!