Késve követik a horvátok Magyarországot: áfacsökkentéssel állítanák meg az árrobbanást

2022. február 21. 18:45

A horvátok is 5 százalékra csökkentik alapvető élelmiszerek áfáját, ahogyan azt hazánk már a járványválság előtt megtette. Az általános forgalmi adó csökkentése mellett támogatásokkal állítja meg Zágráb az áremelkedési hullámot Horvátországban, különös tekintettel az energiahordozók drágulására, jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán, amikor bemutatta a kabinet átfogó intézkedéscsomagját.

2022. február 21. 18:45
null

Áfacsökkentés és támogatások Horvátországban

Kiemelte: az energiaárak növekedésének mérséklését célzó 4,8 milliárd kuna (226,7 milliárd forint) értékű csomag 9,6 százalékban korlátozza az áram és legfeljebb 20 százalékban a gáz árának emelkedését. Az intézkedések között szerepel továbbá az áfakulcs csökkentése egyes mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre, valamint a női intim higiéniai termékekre. Megemelik a szociális juttatásokat és a nyugdíjasokat egyszeri juttatásban részesítik, részletezte Plenkovic.

A kormány tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkenti a gáz áfáját. Április 1-jétől 2023. március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. A villamos energia áfája marad 13 százalék. Az áremelkedés következményét a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalja át.

Ami az élelmiszerek árát illeti,

13 százalékról 5 százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír, valamint a gyermek élelmiszerek áfáját.

Közismert, hogy Magyarország is 5 százalékra csökkentette a korábbi években a legfontosabb élelmiszerek áfáját.

A mezőgazdaságban 25 százalékról 5 százalékra mérséklik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát is. A női intim termékek (betét, tampon) adóját 25-ről 13 százalékra, a kulturális- és sportrendezvények belépőjét terhelő forgalmi adót 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökkentik.

A szociális juttatásokat 200 kunáról 400 kunára emelik, míg 4000 kuna összeghatárig a nyugdíjasok egyszeri támogatásban részesülnek, melynek mértéke 400-tól 1200 kunáig terjed a nyugdíjak nagyságától függően.

A csomag, amely a kormányfő szerint jelentősen csökkenti a gáz és az áram árát, valamint mérsékli az élelmiszer és más termékek drágulását, 43 százalékban áfacsökkentésből, 25 százalékban a gáz árának, tíz százalékban az áram árának mérsékléséből, 17 százalékban a szociális juttatásokból és öt százalékban a mezőgazdászoknak és halászoknak nyújtott támogatásokból tevődik össze.

Makronóm vélemény

A jelenlegi helyzetben elmondható, hogy az árstop a vásárlót védi, az áfacsökkentés pedig a legtöbb esetben a nagyvállalati haszonkulcsot, derült ki a Makronóm elemzéséből. Érdekesség, hogy hazánkban az alapvető élelmiszerek áfája már 5 százalékra csökkent, amit épp az az ellenzék nem szavazott meg, amelyik most áfacsökkentést követel, pedig tudható, hogy jelen esetben azzal a vállalatok profitját növelnék tovább. Ráadásul az áfacsökkentés az elemzők szerint ott sem fog igazán működni, ahol eddig megpróbálkoztak vele, például Lengyelországban. Az ellenzék politikai akcióinak szolgálatába szegődött közgazdászok mindezzel nem törődve követelik az áfacsökkentést – ami ezekben a hónapokban korántsem biztos, hogy azonnali segítséget jelentene a családoknak, de békeidőben a megfelelő elemzések elvégzése után akár sikerrel is alkalmazható, ahogyan azt a magyar példát elemző hazai kutatás is bizonyítja.

A jelenlegi helyzetben elmondható, hogy az árstop a vásárlót védi, az áfacsökkentés pedig a legtöbb esetben a nagyvállalati haszonkulcsot, derült ki a Makronóm . Érdekesség, hogy hazánkban az alapvető élelmiszerek áfája már 5 százalékra csökkent, amit épp az az ellenzék nem szavazott meg, amelyik most áfacsökkentést követel, pedig tudható, hogy jelen esetben azzal a vállalatok növelnék tovább. Ráadásul az áfacsökkentés az elemzők szerint ott sem fog igazán működni, ahol eddig megpróbálkoztak vele, például Lengyelországban. Az ellenzék politikai akcióinak szolgálatába szegődött közgazdászok mindezzel nem törődve az áfacsökkentést – ami ezekben a hónapokban korántsem biztos, hogy azonnali segítséget jelentene a családoknak, de békeidőben a megfelelő elemzések elvégzése után akár sikerrel is alkalmazható, ahogyan azt a magyar példát elemző hazai .

(MTI, Makronóm, címlap: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2022. február 22. 20:16
"Orbanisztan mikor csokkentette aaz AFA-t, cseledek?" Sajnálatos, hogy még a cikk tartalmát sem sikerült megértened, de azért kényszeresen kommentelsz...
hegyivadász
2022. február 22. 20:16
Látom nem sikerült megfognod a lényeget. De segítek! Ha egy fityfene 100 Ft-ba kerül 27%-os Áfa mellett, akkor annak nettó ára 78,75 Ft. Ennyi marad a kereskedőnél, 21,25 Ft pedig az államé. Ha az állam úgy dönt, hogy leviszi a fityfene áfáját 5%-ra, akkor a kereskedő a fityfenét továbbra is 100 Ft-ért fogja adni, a vásárlók eddig is megvették ennyiért, az államnak immár a korábbi 21,25 Ft helyett csak 4,8 Ft-ot kell fizetni, a kereskedő zsebében pedig a korábbi 78,75 Ft helyett 95,2 Ft marad. Ki járt jól? A kereskedő. Ki járt rosszul? Az állam. Kinek nem változott a helyzete? A vásárlónak.
T. Péter
2022. február 22. 11:14
Rakás európai országban van kedvezményes áfakulcs csomó élelmiszerre és hasonlóra. Ha a horvátoknál is lesz, akkor kizárólag és egyedül minket másolnak, ugye? :-))
kikicsoda
2022. február 22. 10:51
És az ÁFA-t a kereskedö miböl fizeti? Abból amit te fizetsz a termékért. Ha több az ÁFA, többet ad az árhoz, ha kevesebb, akkor kevesebbet. Atomagy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!