Alain Delon itthagyta a világot, amelytől már régóta undorodott

2024. augusztus 18. 13:07

A most elhunyt francia színész, sok kollégájával ellentétben, nem szakadt bele az igyekezetbe, hogy a progresszív baloldal megszeresse. Épp ellenkezőleg.

2024. augusztus 18. 13:07
DELON, Alain

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

 

Ahogy arról a halálhíréről beszámoló cikkünkben is írtunk, Alain Delon hat évtizedes filmes munkásságát 2019-ben Cannes-ban tiszteletbeli Arany Pálmával ismerték el. Ám, ha kicsit leporolgatjuk a közelmúlt eseményét, rálelünk egy meghökkentő momentumra. Arra történetesen, hogy Alain Delon díja ellen hisztiző tömegek tiltakoztak, mivel nem tartották megfelelőnek a színész világnézetét.

Ezt is ajánljuk a témában

A történtekkel akkoriban kollégánk is foglalkozott egy cikkében, amelyben összeszedte a francia film ikonikus alakjainak nagy vitákat kiváltó kijelentéseit.

„Nem kell mindegyikkel egyetérteni, vannak köztük nyilvánvalóan ostoba mondatok is, de az kiviláglik belőlük, mennyivel nonkonformistábban gondolkodnak ezek az idős színészek, mint a fiatal generációk” – vezette fel Delon legütősebb mondatait a cikk szerzője, Leimeiszter Barnabás.

Az öreg Le Pen jó barátja

Alain Delon már 1987-ben kiállt Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontja mellett. „A szélsőjobboldal, legyünk pontosak, a jobboldalhoz tartozik, és franciák milliót foglalja magába. Nem tehetjük meg, hogy tudomást sem vesszünk milliók véleményéről. Van, amiben egyetértek Jean-Marie Le Pennel, van, amiben nem. Régóta a barátom, nagyon szimpatizálok vele.”

Delon és Le Pen az ötvenes években, Indokínában találkoztak először, ahol

a leendő pártvezér egy ejtőernyős alakulat tagjaként, míg Delon a haditengerészetnél szolgált.
Barátságuk azóta tart, hűségük egymás iránt rendületlen. Amikor 1986-ban egy kitüntetés átadásakor a politikus és a színész a fotósok hada előtt ölelgette egymást, sok kritika érte Delont, ő viszont ennyivel válaszolt: „A halálomig ölelgetem őt, ha kell!” Néhány éve pedig videó örökítette meg, ahogyan Delon telefonon köszöntötte fel az öreg Le Pent a születésnapján.

2013-ban egy svájci lapnak arról beszélt, örül a Nemzeti Front előretörésének, annak, hogy „Le Pen és lánya, akik ezidáig egyedül harcoltak, immár számíthatnak a franciák támogatására”. 

„Az embereknek elegük van abból, ahogyan [a politikusok] beszélnek hozzájuk, tetteket akarnak. De Gaulle vagy akár Mitterrand alatt más Franciaországot ismertek meg” – magyarázta. Nyilatkozata hatására a Miss France-bizottság megfosztotta tiszteletbeli elnöki címétől. Delon később azt fejtegette, hogy negyven éve meggyőződéses gaullista, és sajnálja, hogy a 2012-es elnökválasztáson nem választották újra Nicolas Sarkozyt.

A homoszexualitásról is mást gondolt, mint amit filmes körökben illik

2012-ban nagy vitát váltottak ki a melegekkel kapcsolatos szavai is. Egy tévéműsorban azt fejtegette, hogy a homoszexualitás „természetellenes”, és rosszul fogadja, hogy „banalizálják” a jelenséget. 

A férfiaknak az a dolguk, hogy szeressenek egy nőt, hogy udvaroljanak egy nővel, nem az, hogy egy pasival flörtöljenek” 

– mondta, hozzátéve: 

Tőlem házasodhatnak, ez nem zavar, azt viszont nem szeretném, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe. Még ha vén baromnak is tűnök, meg kell mondanom: sokkol a dolog!”. 

A színész szerint egy gyereknek egy apával és egy anyával kell rendelkeznie.

„Gyűlölöm ezt a kort, hányok tőle”

2009-ben arról beszélt, nem kellett volna eltörölni a halálbüntetést. „Támogatom a halálbüntetést, mert így neveltek, nagyon fiatalon megtanították nekem, hogy a gazt ki kell tépni. Vannak dolgok, amiket nem bocsáthatunk meg. Vannak emberek, akik olyan tetteket követnek el, hogy nem maradhatnak a Földön.” Amikor a republikánus Nadine Morano kijelentette, hogy „Franciaország fehér rasszú ország”, a színész a szélsőségességgel vádolt Morano védelmére kelt. „Csak egy kérdés: Kenya milyen rasszú ország? Feketék ott az emberek. Nevetséges és groteszk ezt a vita, nincs semmi értelme”.

Azt is többször kifejtette a színész, hogy nem érzi magát jól a mostani társadalomban.

A világ nem tetszik a 2000-es évek óta. Némiképp a perifériáján élek. Csupán azt kívánom, hogy a gyerekeim ne szenvedjenek tőle nagyon, és megbirkózhassanak a próbatételekkel, amelyek várnak rájuk” 

– nyilatkozta. Nagyot szólt a Paris Match-nak, egész pontosan François Hollande volt élettársának adott interjúja is, amiben elmondta, most érzi magát életében a „legnyomorultabbul”.

„Az élet nem tartogat már számomra sok dolgot. Mindent megismertem, mindent láttam. 

Gyűlölöm ezt a kort, hányok tőle. Tele van lényekkel, akiket gyűlölök. Minden hamis, mindent meghamisítanak. 

Csak a pénz számít. Nincs többé tisztelet, se a kimondott szónak becsülete. Egész nap bűnesetekről beszélnek. Nem lesz bennem sajnálat, amikor el kell hagynom ezt a világot” – mondta a most elhunyt francia színészlegenda.

Ezt is ajánljuk a témában

Bardot, Deneuve, Alain Delon: a politikai inkorrektség veterán sztárjai

Meglehetősen kritikusak a mai korral a 20. század második felének francia világsztárjai: a Jean-Marie Le Pennel a katonaság óta barátságban lévő Alain Delon, a sárgamellényes Brigitte Bardot és a #metoo-mozgalom túlzásait kritizáló Catherine Deneuve máig kiállnak saját kényelmetlen véleményeik mellett.

Alain Delon életútját bemutató képgalériánkat alább tekintheti meg:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AnarchyInTheEU
2024. augusztus 18. 23:07
"...itthagyta a világot, amelytől már régóta undorodott" Vagyunk így egy páran, sajnos.
atti64
2024. augusztus 18. 21:00
EGY JO EMBER ELMENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ö MÉG FRANCIA VOLT FRANCIAORSZÁGBAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MA MÁR NINCS FRANCIAORSZÁG EGY MIGRÁNS SZARKUPAC AZ EGÉSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
P.S.
2024. augusztus 18. 20:58
Isten nyugosztalja!
2024. augusztus 18. 20:47 Szerkesztve
Én mindig kedveltem. Persze nem a nagy esze miatt. És nem azért, mert tévképzetei voltak a világról és hülyeségeket nyilatkozott, hanem azért, mert nem érzékelte (ezek szerint?) a sztár mivoltából adódó hatását az emberekre, és az ebből származó felelősségét sem fogta fel, és ezért nem hallgatott, amikor azt kellett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!