Robbantott a CNN: tudják, melyik ország kebelbarátja Trump újabb merénylője

2024. szeptember 17. 09:39

A lap által közzétett elemzés még az orosz-ukrán háború kimenetelére is hatással lehet.

2024. szeptember 17. 09:39
null

Nyitókép: Ryan Wesley Routh, az ukránpárti merénylő. Forrás: AFPTV / AFP

***

Emlékezetes, magyar idő szerint hétfő hajnalban robbant be a hír: újabb merényletet kíséreltek meg Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen. 

Ezt is ajánljuk a témában

Természetesen mindkét oldalról beindult a megfelelő narratíva: Donald Trump rámutatott, hogy az újabb – rövid időn belül már a második – merényletkísérlet mögött a szélsőséges baloldali retorika állhat, míg a demokrata elnök,

Joe Biden elítélte a támadást, és általánosságban beszélt az erőszakról, óvatosan kikerülve pártja és pártmédiája esetleges felelősségét.

A merénylő, a korábban elítélt bűnöző Ryan Wesley Routh ügye ugyanakkor még egy szempontból lehet problémás politikailag: a Newsweek szerint a férfit a merénylet kapcsán az Egyesült Államok ukrajnai háborúval kapcsolatos politikája miatti frusztráció motiválhatta. Konkrétan: annyira ukránpárti volt, hogy emiatt lőhetett Trumpra.

Ezt is ajánljuk a témában

Erről a nem túlságosan népszerű aspektusról éppenséggel a CNN készített politikai felhangoktól sem mentes elemzést – értelemszerűen nem azt a részt kiemelve, hogy milyen összefüggések lehetnek a folyamatosan szított háborús pszichózis és a merénylet között, hanem azt az aspektusát, hogy az ukránoknak milyen rossz, hogy ez történt.

Vagy, mint ahogyan fogalmaznak: „pontosan ez a fajta figyelem, amire Ukrajnának nem volt szüksége”.

A lap szerint „amióta 2003-ban elkezdődtek az Oroszországgal a különféle összecsapások Ukrajna jövéjét illetően, Kijev gondosan kerülte azt a fajta politikai erőszakot, amellyel Ryan Wesley Routhot vádolják”.

Ez mondjuk ebben a formában nem igaz, gondoljunk csak a közép-ukrajnai Cserkasziban agyonvert oknyomozó újságíró Vadim Komarovra vagy a háború kitörése óta a Putyin-párti Alekszandr Dugin filozófus lányának felrobbantására.

Ezt is ajánljuk a témában

Ettől függetlenül abban igaza van a lapnak, hogy a konfliktus egy fontos pontján „Routh Kijev melletti hangos támogatása” nagy visszhangot kelt orosz földön (és a világ közvéleményében is talán), és nem úgy, ahogy az ukránok annak örülnének.

A lap elismeri: Routhhoz hasonló, gyanús figurákkal nagyon könnyű volt találkozni Ukrajnában a 2022-es offenzíva első hónapjaiban, ahogy lelkesen siettek a csatatérre, „izgalomra vágyó amatőrökként”. 

Routh pedig minden tőle telhetőt megtett, hogy az Oroszország elleni harc mellett kötelezze el magát, 2022-ben több tucat posztban fejezte ki támogatását Ukrajna mellett, mondván, hogy

hajlandó meghalni a harcban, és hogy „porig kell égetnünk a Kremlt”

Az orosz megszállás után Kijevben tiltakozott, sőt megpróbált bevonulni, de 56 évesen, katonai tapasztalat nélkül elutasították.

Megpróbált külföldieket toborozni a harcra, de úgy tűnik, ez sem sikerült neki. A New York Times még interjút is készített vele a hamis útlevelek beszerzésének tervéről, hogy afgán veteránok Pakisztánból vagy Iránból érkezhessenek Ukrajnába, akik segíteni akarnak.

Az ukránok persze mosakodnak, Olekszandr Saguri, a külföldieket koordináló főparancsnokság tisztje szerint komolytalan volt, és sosem működtek együtt vele, ezt azonban még a CNN is „az ukrán hadsereg egy gyakori frázisának” minősítette.

Az oroszok meg nyilván ráugrottak a dologra, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy mit gondol a merényletről, azt mondta a Reuters szerint: „Nem nekünk kellene gondolkodni rajta, hanem az amerikai titkosszolgálatoknak. A tűzzel való játéknak mindenesetre megvan a maga következménye.”

A CNN cikke ezzel el is ér lényegéhez: óvakodjunk a Routh esetét az amerikai támogatás ellen hangoló narratíváktól, miszerint a háborút nem lehet megnyerni, és hogy Putyinnak lehetőséget kell adni arra, hogy tárgyaljon egy megállapodásról, akár olyanról is, amely a megszállt területek megtartását jelenti, és nem igaz, hogy az Ukrajnáért harcolókat megfertőzték volna a szélsőségesek, mert

„ezek egyike sem segít az ukránoknak, akiknek valóban harcolniuk kell és meg kell halniuk, hogy megvédjék otthonukat és családjukat”.

Ráadásul az időzítés is szerencsétlen, hiszen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éppen győzelmi terveit akarná a Biden-adminisztráció elé terjeszteni, és erősödik a támogatása annak, hogy az amerikai nagyobb hatótávolságú eszközöket végre bevethessék Oroszország területén is – írja a CNN.

Arra, hogy mi a különbség aközött, hogy „az amerikai nagyobb hatótávolságú eszközöket végre bevethessék Oroszország területén”, és aközött, amit Routh mondott, miszerint „porig kell égetnünk a Kremlt”, a cikk nem tért ki.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 17. 14:48 Szerkesztve
"az ukránoknak, akiknek valóban harcolniuk kell és meg kell halniuk, hogy megvédjék..." ...az amerikai befektetéseket és azt a 26000 milliárd dolláros ukrán bányavagyont, amire az usa minden gátlás nélkül igényt tart...
zakar zoltán béla
2024. szeptember 17. 14:05
Amanpooooooooouuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrr
2024. szeptember 17. 14:04 Szerkesztve
A globcsiknak semmi sem drága, és semmi sem szent. Ha távol tartod magad a pénztől, elkerülheted őket. Ha a hatalmukat veszélyezteted az életedet teszed kockára nap mint nap.
istvanpeter
2024. szeptember 17. 13:16
Tuggyuk kik akarják megölni D. Trumpot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!