Aggódik a fronthelyzet alakulása miatt Zelenszkij

2024. augusztus 20. 22:39

Hiába a kurszki támadást máshol tovább nyomulnak előre az oroszok.

2024. augusztus 20. 22:39

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

A háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta Oroszország több mint 9600 rakétát és 14 ezer drónt vetett be Ukrajnában – jelentette ki kedden Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka a televízióban is sugárzott sajtótájékoztatóján.

Közölte azt is, hogy az orosz határon két hete áthatoló ukránok már 28-35 kilométert nyomultak előre a Kurszki területen, és 93 települést foglaltak el. Hozzátette: Oroszország újabb csapatokat vezényel a térségbe, hogy megerősítse állásait.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a keleti frontvonalra látogatott el, és megállapította, hogy a stratégiai fontosságú logisztikai csomópontnak számító Donyeck megyei Pokrovszknál és a közeli Toreck közelében különösen nehéz a helyzet.

Az ukrán hadsereg vezérkara hozzátette, hogy Toreck közeléből csak kedden 14 összecsapást jelentettek az orosz erőkkel és további 34-et a pokrovszki szektorból.

Zelenszkij kedden látogatást tett Kropivnyickij egyik ipari létesítményében is, és egyebek között arról beszélt, hogy egyensúlynak kell lennie a csapatok mozgósítása és a háború megtépázta gazdaság működtetése között. Az elnök szerint az üres munkahelyek betöltése létfontosságú eszköze a katonák bérezésének, illetve annak, hogy finanszírozni tudják Ukrajna védelmi erőfeszítéseit.

Kijev az idei költségvetésben 40 milliárd dollárt – a kiadások megközelítőleg felét – katonai célokra szánja. Irina Herascsenko képviselő arról számolt be, hogy az ukrán parlament kedden jóváhagyta azt a törvényt, amely szerint mentességet kapnak azok az először szökni próbáló katonák, akik a bírósági eljárás végéig visszatérnek az állomáshelyükre.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakegyittlako
2024. augusztus 21. 12:18
Hát van miért aggódnia. Az oroszoknak nem kell sietni, nekik van otthon minden tartalék. Zselé meg ukrajna mindent felélt már, és hát jön az ősz, ami arra felé hidegebb mint erre, na meg esősebb is. Aztán hipp hopp meg is jött tél tábornok. A mi villanyunkon, dizelünkön kivül szinte semmi ami maradt neki. A népet, (a sereget főleg) etetni kell, és melegíteni. Nem tudom, maradt még müködő erőműjük? Na meg aztán elfogytak/elfogynak a besorozható emberek is. Mit remél még? Utolsó iskolásig mint anno Dolfi nagy bácsija tette? Ez egy lámpavason fog lógni, a saját népe teszi fel rá.
Beszélgető
2024. augusztus 21. 08:44
Az oroszok nyugiban kivárják, míg jön az eső és a szépen odaküldött nyugati technika beleragad a sárba. Utána szépen begyűjtik és haza viszik!
lacika-985
2024. augusztus 21. 07:48
Ami előre tudott dolog volt az most testet ölt . Zselé nem sok jót látok előtted , utánad meg a vizözön
Dorset Naga
2024. augusztus 21. 07:26
Aggódhat, lassan Donyeck is hazatér, utána pedig Ogyessza következik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!