Testet öltött Orbán álma: itt vannak a Patrióták!

2024. július 08. 15:36

Megalakult a Patrióták Európáért pártcsoport.

2024. július 08. 15:36
European Parliament elections

Nyitókép: SEBASTIEN BOZON / AFP

 

Hétfőn Brüsszelben tartotta első gyűlését a Patrióták Európáért frakció, ahol elfogadták az alapszabályzatot, és megválasztották az elnököt és alelnököket. A Patrióták Európáért pártcsaládhoz eddig tizenkét tagállam csatlakozott, és nyolcvannégy képviselőt foglal magába, így az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportjává vált.

Az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója a következő pártokból áll:

  • Magyarország: Fidesz–  10 képviselő és Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)– 1 képviselő;
  • Ausztria: Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)– 6 képviselő;
  • Csehország: Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) – 7 képviselő, valamint Oath and Motorists párt – 2 képviselő;
  • Portugália: Chega!–2 képviselő;
  • Spanyolország: Vox – 6 képviselő;
  • Hollandia: Szabadságpárt (PVV)–6 képviselő;
  • Dánia: Dán Néppárt (DK)– 1 képviselő;
  • Belgium: Flamand Érdek (VB) – 3 képviselő;
  • Görögország: Voice of Reason párt – 1 képviselő; 
  • Lettország: Latvia First párt – 1 képviselő;
  • Franciaország: Nemzeti Tömörülés párt – 30 képviselő;
  • Olaszország: Liga – 8 képviselő.

***

Zászlót bontott az új frakció

A Patrióták Európáért pártcsalád elnökévé Jordan Bardellát, a francia Nemzeti Tömörülés vezetőjét választották. Az alakuló gyűlésen Gál Kingát, a Fidesz képviselőjét választották meg az újonnan megalakult pártcsoport EP-frakciója első alelnökének. Jordan Bardella személyesen nem tudott részt venni a hétfői sajtótájékoztatón.

Nevében Jean-Paul Garraud beszélt a tájékoztatón, aki elmondta, ez lesz az Európai Parlament harmadik legerősebb frakciója. Gál Kinga kifejtette, az európai status quo ellen fognak harcolni, amely csak abban érdekelt, hogy megőrizze pozícióit az Unióban. 

„Nem egy alternatívát szeretnénk kínálni Európának, hanem egy európai alternatívát, hasonlóan gondolkodó partnerekkel együttműködve” – fogalmazott Gál.

Elmondta, hogy az ajtó nyitva áll minden hasonlóan gondolkodó pártnak, vagy EP-képviselőnek. Szerinte az európai parlamenti választások világosan megmutatták, hogy a választók többsége az európai határok védelmére, valamint a szabadság és a béke tiszteletére törekszik. Támogatják az európai együttműködést, de nem szeretnének olyan Európai Uniót, amely túllépi hatáskörét és bünteti a tagállamokat saját politikáik végrehajtása miatt. 

A közös munka olyan pártok európai parlamenti képviselőivel indul, akik határozottan kiállnak a brüsszeli központi bürokraták antidemokratikus döntéseivel szemben. „Több millió európai embert képviselünk, akik változást akarnak Európában. Mi leszünk a hangjuk a következő öt évben” – mondta Gál Kinga, hangsúlyozva, hogy a Patrióták Európáért tagjai hazájukat és hagyományaikat szeretik. Hozzátette, hogy a képviselőcsoport tagjai azon dolgoznak majd, hogy 

megőrizzék Európa keresztény értékeit, szigorúan védjék Európa határait, megállítsák az illegális migrációt és hozzájáruljanak egy erős, versenyképes Európa létrejöttéhez.

A cseh ANO képviselője, Klara Dostalova hangsúlyozta, nem szeretnének kontrollálatlan migrációt Európába. Az FPÖ képviselője kifejezte örömét, hogy megalakult ez az új frakció, majd köszöntötte a tagokat.

Személyesen Orbán Viktornak is megköszönte, hogy tető alá hozta ezt a megállapodást és formációt.

A Financial Times kérdésére a holland PVV képviselője, Sebastiaan Stöteler azt válaszolta, hogy mint képviselőcsoport, a békét szorgalmazzák Ukrajnában. A francia NT képviselője arra az újságírói kérdésre, hogy ez az új csoport miben különbözik az eddigi ID (Identitás és Demokrácia) frakciótól, az válaszolta, ez egy teljesen új formáció. Új pártok csatlakoztak, kik nem voltak az ID-csoportban. Kijelentette, hogy ez a legdinamikusabb frakció, ugyanis más csoporthoz nem csatlakozott ennyi új tag. A Patrióták Európáért egy szuverenista csoport, szögezte le.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az AfD (Alternatíva Németországnak) is csatlakozni fog a csoporthoz, az a válasz érkezett, a német párttól függ, hogy megtudnak-e úgy változni, hogy kompatibilisek legyenek a patrióták frakciójához.

Jean-Paul Garraud kijelentette, hogy nem fogja hagyni a frakció, hogy elszigeteljék őket az Európai Parlamentben, hiszen ez többmillió választó megcsúfolását jelentené. Ez nem lenne demokratikus.

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 636 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
endeneu
2024. július 09. 02:10
És mi változik? A saját maga által semmibe vett parlamentben fel tud szólalni, jaj de jó. Közben meg újabb megszorítások, újabb forintesés, mert nincs körülötte senki, aki értene a gazdasághoz. Tapsoljatok csak. Kár, hogy én is fizetem a hülyeséget.
blanconegro
2024. július 09. 00:40
Sztrovacsek "11%" Hát, haver...Ekkora IQ még egy csirkébe is szorult. 😂😂😂😂😂😂😂😂
AnarchyInTheEU
2024. július 09. 00:37
„Ez az őrült kurafi megcsinálta”
tomekjosef
2024. július 08. 23:16
Végre, ez már nagyon kellett ! Meg kell állítani az EU esztelen esztelen vesztébe rohanását ... !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!