Botrány az ukrán hadseregben: katonák videóüzenetben védik a parancsnokukat

2024. július 29. 17:37

Iskulov megtagadott egy parancsot, amely szerinte meghaladta az alakulat képességeit.

2024. július 29. 17:37

Nyitókép:  Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A 80-as számú deszantos dandár katonái nyilvános üzenetben védték meg parancsnokukat, Emil Iskulov ezredest, akit a vezérkar parancsmegtagadásért leváltással fenyegetett – értesült az Ukrainszka Pravda. Iskulov megtagadott egy parancsot, amely szerinte meghaladta az alakulat képességeit és veszélybe sodorta volna a katonákat.

Iskulov úgy ítélte meg, hogy a feladat végrehajtása lehetetlen lett volna a rendelkezésre álló emberállománnyal, ezért úgy döntött, nem hajlandó feláldozni embereit egy olyan küldetés során, amely szerinte értelmetlenül kockázatos.

A vezérkar döntése felháborodást keltett a dandár katonái körében, akik videóüzenetben kérték a parancsnok megtartását. Hangsúlyozták, hogy Iskulov számos csatát megnyert, és csak azért akarják leváltani, mert kifejezte nemtetszését egy értelmetlenül kockázatos parancs miatt. Az ukrán haderőben az elmúlt hónapokban több vezércsere történt,

ami a katonák szerint destabilizálja a morált.

A 80-as dandár katonái ezért kérik, hogy a vezérkar vegye figyelembe Iskulov tapasztalatait és ne váltsa le őt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abiondi
2024. július 29. 19:49
Az uki katonák azért álltak ki a parancsnokuk mellett, mert ha ezt leváltják, a következő kiküldi őket a vágóhídra. Ennyire nem képességtelenek ők sem!
röviden
2024. július 29. 19:26
Nincsenek annyian, hogy tizedelhessenek.
remi
2024. július 29. 19:11
"olyan szabály, hogy a parancsot nem kell végrehajtani, ha az a katona szerint "meghaladja az alakulat képességeit"? Olyan nincsen sehol, de maga az ügy elég erőteljes kérdőjeleket vet fel azzal a hohol mantrával kapcsolatban amiben az áll, hogy a katonák életének védelme a legelső. Persze azt eddig is tudtuk, hogy ez hazugság.
qasimodo
2024. július 29. 19:02
"Ne nevezd hősöknek azokat, akiknek nem volt más választásuk." Taleb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!