Robban a puskaporos hordó? Nyilatkozatháborúba kezdtek a felek a húszik elleni brit légitámadás után

2024. január 12. 12:10

Többfrontos katonai kóstolgatás zajlik a Közel-Keleten az Iránhoz közel álló milíciák és a nyugati fegyveres erők között. Nemcsak Gázában van már nyílt háború, forrong az egész régió.

2024. január 12. 12:10
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A brit légierő – amerikai, kanadai, holland, ausztrál és bahreini támogatással – péntek hajnalban célzott légicsapásokat hajtott végre a húszi lázadók jemeni katonai létesítményei ellen. A támadások ezúttal nem az Arab-tenger kijáratánál konfliktus-zónában történtek, hanem Jemen belsejében, sőt, a főváros, Szanaa ellen is. Szemtanúk szerint legalább négy katonai célpontnál történtek hatalmas robbanások.

Amerikai katonai források szerint 

nemcsak a légierő támadt, de hadihajókról és tengeralattjárókról is indítottak rakétákat mintegy tucat jemeni katonai célpontra.

A brit védelmi tárca értékelése szerint a húszik támadó képességeit jelentősen visszavetette ez a rajtaütés. A húszi hadsereg közleménye szerint 73 lövedék csapódott be a létesítményeiknél, öt katonájuk vesztette életét és hatan sebesültek meg a brit támadásban.

A külföldi kereskedelmi hajók védelmére az amerikai haditengerészet által a Vörös-tengerre rendelt cirkálók kedden 21 drónt és rakétát lőttek le a tenger fölött – ez volt eddig a legnagyobb mennyiségű húszi támadás, és már nem a kereskedelmi, hanem az amerikai hadihajók ellen, a légitámadás előtt néhány órával pedig 

a húszik egy ballisztikus rakétát lőttek ki az Ádeni-öböl kereskedelmi útvonalára 

írja a Reuters.

Eszkalációs félelmek

Az Irán által támogatott síita húszik 2014-ben buktatták meg a szaúdi-szövetséges jemeni kormány, azóta az ország nagy része fölött ellenőrzést gyakorolnak. A gázai háború kirobbanásának napján, október 7-én azonnal drón- és rakétatámadásokat indítottak a Hamásszal való szolidaritás jegyében az Izrael déli részén fekvő Eilat ellen, ezeket azonban az izraeli rakétavédelmi rendszer semlegesítette.

Ezt követően stratégiát váltottak: október 19-ével kezdődően 

elkezdték megtámadni a Vörös-tengeren áthaladó, izraeli kötődésű kereskedelmi hajókat a Báb el-Mandeb-szorosnál 

– a nagy hajózási vállalatok azonban jelezték: nemcsak ezeket, hanem több más, nyugati kereskedelmi hajót is fenyegettek.

Ezt is ajánljuk a témában

A húszi támadások az Európa és Ázsia között legfontosabb tengeri út megbénításával fenyegettek: a Földközi-tengerről a Szuezi-csatornán át lehet kijutni a Vörös-tengerre, majd az ominózus tengerszoroson keresztül az Arab-tengerre és az Indiai-óceánra. Ezért az amerikai haditengerészet december végén a területre vezényelt több cirkálót a kereskedelmi hajók védelmére, illetve amerikai kezdeményezésre létrejött egy nemzetközi tengervédelmi erő a húszi akciók kivédésére, húsz nemzet csatlakozott az összefogáshoz.

2024 első napjaiban húszi hajók támadtak meg konténereket szállító hajókat, rakétákkal, drónokkal lőtték őket, az amerikai cirkálók pedig felléptek a támadásokkal szemben. Ezt követően az iráni haditengerészet egy rombolót küldött a Vörös-tengerre.
A térségben tehát újabb szintet lépett a feszültség: 

közvetlen katonai összetűzésbe került az Irán által támogatott lázadó csoport az amerikai hadsereggel. 

Pénteken pedig a brit légitámadás egy következő állomás az eszkalációban.

Ahogy a Dél-Izrael ellen Hamász-terrorakció estében, úgy a vörös-tengeri húszi támadások mögött is iráni hírszerzési és katonai segítségnyújtást sejt az Egyesült Államok, emiatt pedig azt feltételezi, hogy Irán szándékos provokációkkal próbálja destabilizálni a gázai háború által feszültté vált Közel-Keletet. Irán ugyanezzel vádolja az Egyesült Államokat.

Libanonban és a Palesztin Hatóság által irányított ciszjordániai területeken pattanásig feszült a helyzet, Szíriában és Irakban Irán-barát milíciák és az ott tartózkodó amerikai katonák között lövöldözés történt.

US and UK carry out airstrikes in Yemen
Egy brit FGR4 Typhoon harci gép indul a jemeni akcióra a ciprusi Akrotiri katonai bázisról 2024. január 12-én  

Indoklások, reakciók

Rishi Sunak miniszterelnök nyilatkozatában „korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak” nevezte a katonai fellépést, mivel a húszik hónapok óta támadják a Vörös-tengeren áthaladó nyugati kereskedelmi hajókat, és ezzel destabilizálják a térséget

Joe Biden amerikai elnök reagálásában szintén válaszlépésnek nevezte a brit akciót, a kiváltó oknak pedig a húszik vörös-tengeri támadásait nevezte meg.

James Heappey brit védelmi miniszter azzal indokolta a támadást, hogy 

a húszik akciói „nem ejthetik túszul a világkereskedelmet” 

egy olyan időben, amikor a járványhelyzet és az ukrajnai háború miatt már eleve elviselhetetlen az infláció. A támadások valóban komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat, ugyanakkor a pénteki brit akció hatására is azonnal emelkedni kezdtek az olajárak.

A húszik külügyminiszter-helyettese arra figyelmeztette az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, hogy „nagy árat fognak fizetni ezért az égbekiáltó agresszióért”. A húszi hadsereg pedig jelezte, ezért bosszút fognak állni, 

a Vörös-tengeren – az ENSZ felszólításának ellenére – folytatni fogják a kereskedelmi hajók támadását.

A jemeni kormányt 2014-ben megbuktató húszi lázadók ellen nyolc éve harcoló Szaúd-Arábia a katonai eszkaláció megelőzésére szólította fel a feleket.

Irán éles szavakkal ítélte el a brit-amerikai támadást, mely „Jemen szuverenitásának és területi integritásának nyílt megsértése volt”, és figyelmeztetett: ez „tovább erősíti a bizonytalanságot és az instabilitást” a régióban.  

Oroszország az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnal összehívását kérte.

A libanoni Hezbollah közleményében pedig az áll, hogy „az amerikai agresszió újból megmutatta, hogy az Egyesült Államok odaadó partner a cionista ellenség Gázában és a térségben elkövetett tragédiáiban és mészárlásaiban”.

--

Nyitókép: Jemeni húszi fegyveresek Szanaa utcáján 2024. január 5-én   (forrás: MOHAMMED HUWAIS / AFP)

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2024. január 12. 17:04
"Ebihal➜grenki-2 jan12. 12:34 Milyen embernek kell lenni ahhoz, hogy olyanok halálát kívánd, akik semmit nem ártottak neked?" Látszik, hogy ebihal vagy, még nem fejlődött ki az agyad, és semmit nem tudsz a történelemről. • https://tinyurl.com/ytplkycl /”le-fogjuk-igazni-europat” – az-iszlam-bevandorlas-valodi-celja • https://tinyurl.com/yn66gkz8 /kutatasi-eredmeny-10%-“igaz-hivo”-kepes-megvaltoztatni-a-teljes-tarsadalmat • https://tinyurl.com/yl6vart5 /mit-fognak-tenni-a-muzulmanok-ha-mar-eleg-erosek-lesznek (egy muzulmán jogtudós előadásában) • https://tinyurl.com/yvonbr49 /Térkép: Az iszlám földközi-tengeri pusztításának 13 évszázada https://tinyurl.com/ypesj5qc /miert-harcolunk-az-iszlam-ellen? (Vagyis nem annyira az iszlám ellen kell harcolunk, inkább nyugati embertársaink iszlámmal kapcsolatos nemtudását és tájékozatlanságát kell megszüntetnünk.)
Héja
2024. január 12. 16:36
Fegyvertelen teherhajókra támadni terrorizmus. Ezúttal az USA-nak és szövetségeseiknek igazuk van.
iimre
2024. január 12. 16:34
"Zolotarjov 2024. január 12. 16:18 De mit keres ott Puzsér fotója a háttérben..? :)" Most, hogy mondod, tényleg érthetetlen, mit keres egy iszlám megmozduláson egy beteg zsidó plakátja…
Zolotarjov
2024. január 12. 16:18
De mit keres ott Puzsér fotója a háttérben..? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!