Eldöntötte Von der Leyen, kivel kell tárgyalnunk az EU-s pénzekről – a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg

2024. szeptember 03. 10:06

A lettek vihetik Ukrajnát, az olaszok és a lengyelek a pénzcsapot.

2024. szeptember 03. 10:06
EU leaders convene for informal meeting in Brussels

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

Exkluzív információkkal jelentkezett a Die Welt a hamarosan felálló új Európai Bizottság kapcsán. Ursula von der Leyen újraválasztott bizottsági elnök azt ígérte, hogy péntekig megnevezi a tagállamok által jelölt biztosoknak kiosztott portfóliókat; a német laphoz ugyanakkor már kiszivárgott néhány igen fontos döntés.

Az egyik nagy nyertes váratlanul Olaszország lesz: a lap információi szerint

az olasz biztosjelölt, Raffaele Fitto ügyvezető alelnöki pozíciót kap a Bizottságban, és a gazdaságért, valamint a covid utáni helyreállítási alapért lesz felelős –

ez talán a legnagyobb szívesség, amit az ebből az alapból élő Olaszország kaphatott.

Várhelyi Olivér korábbi pozícióját, a bővítési portfóliót Valdis Dombrovskis sokszorosan visszatérő lett biztosjelölt kapja a kiszivárgott információk szerint, de Von der Leyen tervében van egy csavar: az eddig is bizottsági alelnökként dolgozó lett politikus megkapja Ukrajna újjáépítésének témáját is a Várhelyitől átvett iratstócok mellé.

A kereskedelemért a jövőben a holland Wopke Hoekstra felelhet majd, az energiáért a cseh Josef Síkela,

az iparért és a stratégiai autonómiáért pedig a francia Thierry Breton – ez utóbbi egyébként Macronnak is nagy szívesség, utóbbi ugyanis a francia elnök és Orbán Viktor közös kedvenc témája.

Döntés született a spanyol és a lengyel portfólióról is: Teresa Ribera spanyol biztosjelölt a digitális és a zöld átállásért fog felelni, a költségvetésért felelős biztosi pozíció pedig Ausztriától Lengyelországhoz, Piotr Serafinhoz vándorol.

Mivel a Magyarország és Brüsszel közötti vitás ügyek jelentős része a költségvetési biztos illetékességi területére esik, minden valószínűség szerint

mindarról, amiről eddig az osztrák Johannes Hahnnal kellett a kormánynak tárgyalnia, immáron Donald Tusk jelöltjével kell majd.

Az örökös szlovák jelölt, Maroš Šefčovič dolga a bürokráciacsökkentés és az intézményközi együttműködés lesz majd – ugyanakkor a szlovák politikus elveszíti bizottsági alelnöki státuszát. A bizottsági alelnökök szintje egyébként is átalakuláson megy majd keresztül a Welt szerint: a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő mellett további négy ügyvezető alelnöke lesz majd a bizottságnak, de a nem ügyvezető alelnöki pozíciókat kivezetik.

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. szeptember 04. 08:36
Mondtam, hogy el kell lépni az olaszok mellől. Álljanak csak ott egyedül.
Martell 2
2024. szeptember 04. 00:20
El se merem képzelni, hogy milyen posztot kapnak a magyarok.
SzaboGeza
2024. szeptember 03. 23:01
Az a baj, hogy ez a csodálatos UNIJÓ!!!!! NEM KAP ELÉG KRITIKÁT, A NAGYVILÁGBÓL!!!!! Miközben lazán osztogatja a világ minden országát, PARANCSRA, sehonnan sem jön egy NÉZZÉL MÁR MAGADRA TE NYOMORULT CSÖVES!!!!! HÁT HOGY NÉZEL KI????? KÉSSEL ÖLIK EGYMÁST AZ EMBEREK A VONATON, A METRON, MINDENHOL a belügyminiszter meg a penge hosszán lamentál??????!!!!!!!! ÉRTED????? A HOSSZÁN?????:)))))))) EGY VICC EZ AZ ORSZÁG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alexandrosz-2
2024. szeptember 03. 18:19
A pohos cigány samesza pedig kulloghat haza, mint a bukott komisszár navracsicska. A magyarokat szakmányban alázzák porba, fosztjak ki, lopják meg, miközben a pohos geci csicska sunyít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!