Összeesküvést kiáltottak Le Penék

2024. január 04. 15:40

Egy Washington Post cikkre reagáltak, amely a Franciaországra és a francia politikára gyakorolt orosz befolyást pedzegette.

2024. január 04. 15:40
Marine Le Pen

Laurent Jacobelli, a párt szóvivője rádióinterjúban tiltakozott a Washington Post oknyomozó cikkében megfogalmazódott állítások ellen, amelyben állítólag a Kremlből származó dokumentumokkal bizonyították, hogy a Kreml stratégái meg nem nevezett politikai személyiségekkel mondassák ki azt a narratívát, miszerint az Oroszország elleni szankciók negatív következményekkel bírnak a francia gazdaságra – adta hírül a brüsszeli Politico.

Ilyenre a Nemzeti Tömörülés részéről többször is sor került, írják, úgy, mint amikor 2022 elején maga Le Pen fogalmazott úgy, hogy 

semmilyen más célt nem szolgál, mint Európa népének szenvedését;

utóbb felelőtlenségnek nevezte a fegyverszállításokat Ukrajnának, illetve Emmanuel Macron francia elnököt szólította fel, hogy összpontosítson egy béketárgyalásra.

Jacobelli kiemelte mindezek kapcsán, hogy a források nem tisztázottak, és igaztalanul próbáltak összefüggésbe hozni az orosz troll farmokat és Franciaország legnagyobb radikális jobboldali pártját. 

Jobban hasonlít az indokolatlan vádaskodáshoz, mint az újságírói munkához”

 – tette hozzá.

A francia nemzetgyűlés már tavaly júniusban vizsgálóbizottság keretein belül vizsgálta a törvényhozás és az orosz vezetés közötti ideológiai kapcsolatokat, és Moszkva hajtóláncának nevezve a második legnagyobb pártot, a Nemzeti Tömörülést, amely akár az első helyet is megszerezheti az idei francia EP-választások során – a népszerűségi listákat már most vezeti

Ezt is ajánljuk a témában

A Marine Le Pen – háromszoros elnökjelölt, nemrég még pártelnök – nevével fémjelezett pártnak egyébként közismerten volt orosz hitelezője, az Aviazapchast S.A. nevű cég, ennek a hitelt azonban nemrég visszafizettek, de ellenfeleik azóta is szívesen dörgölik Le Penék orra alá. A tavalyelőtti elnökjelölti vitában maga Macron is odavágta Le Pennek a második fordulóban, hogy amikor Oroszországgal beszél, valójában a bankárjával teszi.

Ráadásul a párt igen szerencsétlen ritmusban mutatott különutasságot az oroszok megítélésében, épp ezért Jordan Bardella pártelnök nyilvánosan el is határolódott a korábbi irányvonaltól, mondván,

bennük „kollektív naivitás volt Vlagyimir Putyin szándékaival és ambícióival kapcsolatban”.

Az is igaz ugyanakkor, hogy nem csak az orosz kölcsönt fizették vissza, de a nemzetgyűlés többi képviselőjével együtt szavazták meg azt az EU-határozatot, amely elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ugyanakkor, eleveníti fel a lap, később az EP-n belül tartózkodtak az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatás kapcsán, júniusban pedig az orosz dezinformációs erőfeszítéseket megemlítő határozatról.

Macron nem habozott lecsapni a magas labdát, X-oldalán egyből ki is írta, hogy na ugye, most a Washington Post bizonyítékokkal mutatja be, hogy a Nemzeti Tömörülés valóban a Kreml szócsöve, a párt szóvivője, Loic Signor pedig egy mesterséges intelligenciával módosított klipet is megosztott Le Pen újévi beszédéről, ahol a politikus asszony oroszul „beszél”.

***

Nyitókép: BERTRAND GUAY / AFP

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mreinstand-2
2024. január 04. 19:20
Megszólalt a Magyarországról (is) fizetettt ruszkibérenc náci szuka kurva és rögtön hazudott egy kurva nagyot, ahogy a mocskos fajtája szokta.
Héja
2024. január 04. 18:29
Politikai játszmák... Aljasak, de háborúnál azok is jobbak.
P.Gy.
2024. január 04. 17:01
Az EU Oroszországgal kapcsolatos önszivatásáról egy gyerekkori történet jut eszembe.... Amikor (valami ok miatt) duzzogva felálltam a vacsorától, hogy nem eszek semmit, anyukám így felelt... -Rendben fiam, mehetsz aludni, viszont most megsértődtem, ezért reggeli sem lesz! Másnap már alig vártam , hogy ebédelhessek. Szerintem az EU. is nagyon kiéhezve fogja újra elkezdeni a kapcsolatok építését az oroszokkal, amikor ez már nem lesz ördögtől való cselekedet. 😁
2024. január 04. 16:41 Szerkesztve
"és igaztalanul próbáltak összefüggésbe hozni az orosz troll farmokat és Franciaország legnagyobb radikális jobboldali pártját. " Nem "próbáltak", hanem "próbálták". - Tárgyas ragozás! Tisztelettel kérném, ne heréljék ki gyönyörű anyanyelvünket. "...ennek a hitelt azonban nemrég visszafizettek..." - nem "visszafizettek", hanem "visszafizették" Egy cikkben ugyanaz a hiba megismételve. Bosszantó egy magát "konzervatívnak" tartó médium esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!