Brit szakértő: Putyin elszigetelt és nincs kapcsolata a valósággal

2023. február 20. 08:02

Mark Galeotti nem tartja kizártnak, hogy „Oroszország ugyanolyan káoszba süllyed, mint a 90-es években”.

2023. február 20. 08:02
null

„Az orosz elnök elszigetelt, nincs kapcsolata a valósággal és a rendszere az összeomlás szélén áll” – olvasható Mark Galeotti, a Mayak Intelligence tanácsadó cég igazgatójának a The Times-ban megjelent elemzésében. Galeotti – akinek eddigi munkássága során több mint húsz könyve jelent meg Oroszországról – úgy véli, hogy Putyin „annyi más autokratához hasonlóan  önmaga karikatúrája lett,

S most még a szerencséje is cserbenhagyta.”

„Putyin azt hiszi magáról, hogy geopolitikai zseni”

A tanácsadó cég igazgatója szerint az orosz vezető azt a következtetést vonta le többek között a Krím sikeres megszállásából, hogy „geopolitikai zseni, a hadserege pedig feltartóztathatatlan”. „Közben nincs semmiféle katonai tapasztalata, és nem hallgatott senkire egy éve, Ukrajna lerohanása előtt. De a legapróbb részletekig bele akar szólni a háború menetébe és nem mérte fel saját haderőinek korlátait” –hívja fel a figyelmet Galeotti.

A brit szakértő hangsúlyozza, hogy az is gátolja a háború eredményes megvívását, hogy „az a fő szempont az orosz vezetésben, hogy

Így például az új főparancsnok megindította a régen várt offenzívát Ukrajnában, annak ellenére, hogy a csapatok még nem készültek fel tisztességesen. „De a főnöknek alighanem ez volt a rendelkezése” – magyarázza.

Mark Galeotti azzal folytatja, hogy „az orosz elnök nagy valószínűséggel még mindig azt hiszi, hogy nyerhet, és »kibekkelheti« a nyugati egységet, és e téren még igaza is lehet. (...) De a legtöbb amit remélhet, az az, hogy meg tudja tartani a Donyeck-medencét, a Krímet és az odavezető sávot” – olvasható a Times-ban.

Nincs olyan, aki a helyére léphetne

A szakértő azt is leszögezi, hogy „Putyin nagy erőssége, hogy nincs, aki a helyére lépjen”. De annak sincs esélye, hogy Oroszország szétesik, „ám a háború és a totalitárius vezetés miatt veszélybe került bármiféle kedvező változás”.

Mindezekután Galeoti Rettegett Ivánhoz hasonlítja az orosz államfőt. Mivel a cár is korszerűsítette az államot az uralkodása elején, „de azután fokozatosan hatalmába kerítette az önteltség és a paranoia, így utolsó éveit vér és terror jellemezte” – írja.

A brit szakértő gondolatait egy lehetséges jövőképpel zárja, mely szerint

és Putyin ekkor rájöhet, hogy az állam szétverőjeként vonul be a történelembe”.

Nyitókép: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

***

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kabajeva
2023. február 20. 18:44
Adná Isten! Ennek a pöcegödörnek el kell süllyednie!
Igazszó
2023. február 20. 13:17
Szar zsidó propaganda, buzi cuckoldkonzi mandineres tálalásban. Hazug is szánalmas is.
esmv
2023. február 20. 12:38
"Brit szakértő: Putyin elszigetelt és nincs kapcsolata a valósággal" Csak az álszent amcsi barátok látják ezt igy, a valóság az ellenkezőjét igazolja: az alzheimeres Bidé az aki képzeletbeli személyekkel próbál kezet fogni.
Machete
2023. február 20. 11:19
Ez az amerikai egybesült állatok hamis narratívája, amit az európai egyesült álmok lakóinak ostobábbik fele hisz csak el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!