Európai vaj, amely sokszorosan lekörözi az amerikait – nem véletlenül egyre nagyobb kedvenc
Érdekes megállapítást tettek a szakemberek a két vaj összehasonlítását követően. Nem véletlen az európai vaj fokozódó népszerűsége.
Friss halat, hínárt kínálnak. A dél-afrikai halászfaluban lévő Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját.
A legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján. Az alapítók, köztük a Joe Warwick, a világ legjobb 50 éttermét jutalmazó gasztronómiai díj egyik alapítója a nemzetközi gasztronómiai színtér sokszínűségének előmozdítása szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat.
A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás, a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem és a csúcsdíj, a legjobb étterem díja. A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg, a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, Massimo Botturát, David Changot vagy René Redzepit. Idén a világ 26 országában Ausztráliától Zimbabwéig díjaztak éttermeket.
A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat nyerte el a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is. Az étterem egyszerre csupán 20 vendéget képes fogadni. A 38 éves Kobus Van der Merwe séf vezette konyhájának erőssége, hogy a térség legfrissebb termékeit, főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez. Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek. A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba kerül.
Az év legjobb új éttermének a díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel. Frebel korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómia kutatásokért, fejlesztésekért. Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, a lyoni szintén két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlen klasszikus konyhájáért kapott elismerést.
(MTI)