Német EU-biztos: Németország haszonélvezője az uniós támogatásoknak

2017. február 28. 21:33

Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa egy interjúban kijelentette, hogy a lengyel megrendelések miatt Németország valójában haszonélvezője az uniós támogatásoknak. Arról is beszélt, hogy a briteknek a kilépés után is még fizetniük kell a közös kasszába egy darabig. A Brexit azonban így is jelentős hiányt okoz, ami miatt csökkenni fognak a fejlesztési források, ugyanakkor Németországnak és a többi befizetőnek a jövőben többet kell a közös költségvetésbe fizetnie.

2017. február 28. 21:33

Günther Oettinger, az EU költségvetéséért és emberi erőforrásokért felelős biztosa a Handelsblattnak adott interjújában beszélt a Brexit miatt korábban kezdődő keretköltségvetésről és arról is, hogy a britek a kiválás után még egy darabig fizetniük kell az uniós kasszába.A Bajor Keresztényszocialista Unió politikusa azt is kijelentette, hogy Németország, a lengyel megrendelések miatt az uniós támogatásoknak.

Poszt-brexit sarc

Oettinger elmondta, hogy a briteknek a kilépés után is fizetni kell azokért az uniós fejlesztésekért és programokért, amiket megszavaztak. A Brexit miatt így is azonban kilenc milliárd eurós hiány keletkezik a költségvetésben. A támogatott országok ezért kevesebb forráshoz juthatnak hozzá, viszont a nettó befizetőknek növelniük kell a hozzájárulás költségeit. A briteknek várhatóan 2026-ig is kell majd még befizetniük, akár hatvan milliárd eurót.

Miután elhagyják az EU-t, az Egyesült Királyságnak továbbra is sok évig fizetnie kell. Tehát érthető, hogy az új keretköltségvetés 2026-ban kezdődjön brit részvétel nélkül” – mondta a biztos, aki arról is beszélt, hogy egyébként nem csak a brexit miatt, hanem a politikai és a pénzügyi ciklusok összehangolása miatt is változtatnának a rendszeren. Ezért az új költségvetést 2021-ről 2020-ra előre akarják hozni, ami a tervek szerint hét helyett öt éves lenne. 

Oettinger: Németország haszonélvezője az EU-s támogatásoknak

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy a befizető tagállamok jól járnak az EU-s támogatási rendszerrel. Kijelentette, hogy Németország valójában nettó haszonélvezője a támogatásoknak.

Annak a pénznek a nagy része, amelyet az EU Lengyelországnak ad, visszaáramlik Németországba. A lengyelek úgy költik el a pénzt, hogy megrendelésekkel látják el a német ipart, német gépeket és kamionokat vesznek. Így tehát a nettó befizető tagállamok, mint például Németország, érdekeltek a strukturális és kohéziós támogatásokban” – mondta a bajor politikus. A Portfolio.hu szerint az uniós biztos kijelentései erősíthetik az Orbán-kormány EU elleni támadásait.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TonyKann
2017. március 01. 16:42
Azt, hogy No. nagyon jól járt az EU-val eddig is tudtuk. Szegények a CEF alapból most húznak le 40 millió eurot 700 km kábel lefektetésére.
finalpoint
2017. március 01. 10:37
Azért az is érdekelne, hogy azok a kedves német állampolgárok (sőt, több EU-s képviselő is), akik még pár hónapja is azt követelték különböző fórumokon, hogy zárják ki az EU-ból a visegrádi országokat, ha nem hajlandók a német irányt követni, azokhoz eljutnak-e ezek a szavak?! Jó, OK, nyilván nem! De ezek után már csak nevetni tudok (keserűen) ezen a felvetésen. Ők azt mondják, hogy ez lenne az igazán nagy büntetés ezeknek az EU-ba nem befizető, hanem EU-s támogatásokból élő országoknak! Hahaha! Ébredeznek a népek lassan. Nagyon lassan, de biztosan! Más: Románia megszólalt már, hogy őket ez nem zavarja, szívesen támogatják a német gazdaságot?! :-D
lightning protection
2017. március 01. 09:26
Végre nyíltan beismerik. 2009 táján az egyik EU-s pénzből is finanszírozott megújuló energetikai beruházásnál, -amit megnéztünk- elmondták, a pályázati rendszer miatt csak német beszállítók jöhettek szóba. Ja és a beruházó önrészének megtérülési idejét akkor 10-12 évre kalkulálták...
szancso
2017. március 01. 09:00
Kedves Mandiner, Oettinger soha nem volt bajor, ő schwab, ebből kifolyólag soha nem volt CSU politikus, hanem CDU-s. Sajnos a Handelsblatt is rosszul írta. Egyébként, az akinek egy kicsit nyitva van a szeme, az már a görög válság óta tudja, hogy az unió nagyrészt a német bankokat és fegyverszállítókat menti. És ugyanez zajlik pl. Afganisztánban. Nemrégiben láttam egy doku filmet a ZDF Infon, az afgánok elmondták, hogy 70 %-a segélyeknek vissza folyik a külföldi cégek zsebébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!