Boszniában megjelentek az Iszlám Állam jelképei

2015. február 05. 11:54

Bosznia egyik észak-keleti településén több helyen kitűzték az Iszlám Állam zászlaját és egyéb szimbólumait. Az iszlám radikalizmus boszniai központjaként ismert helységet egy ideje figyelik a hatóságok, mivel több arab származású lakójával kapcsolatban merült már fel a terrorizmus gyanúja.

2015. február 05. 11:54

Kitűzték az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet zászlaját és más jelzéseit egy északkelet-boszniai faluban, amelyet a rendőrség évek óta megfigyelés alatt tart – számolt be róla a Nezavisne Novine című boszniai lap csütörtökön.

Gornja Maočát már egy évtizede figyeli a rendőrség, az 1992-1995-ös boszniai háború után ugyanis több tucat, arab országokból származó ember telepedett le ott. Az évek során a település a szélsőséges iszlamista mozgalmak boszniai központjává vált, a vahabita mozgalom egyik vezetője, a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnic is sok időt töltött ott.

Husein Bosnicot több társával együtt szeptemberben őrizetbe vette a boszniai rendőrség, a gyanú szerint a férfi terrorista csoportot szervezett, finanszírozott és népszerűsített, valamint szíriai és iraki harcokra toborzott embereket. A boszniai vahabita mozgalom vezetőjének a pere a jövő héten kezdődik.

Az állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) illetékesei a Nezavisne Novine című lapnak azt mondták: lépni fognak a Gornja Maočában történtek, azaz az Iszlám Állam jelzéseinek kitűzése ügyében.

Bosznia-Hercegovina nyáron módosított büntető törvénykönyve tiltja a csatlakozást idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.
A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban, a szíriai és iraki harctérre való távozás előtt közülük többen is előbb Gornja Maočában éltek. 

Az ENSZ információi szerint tavaly decemberben vesztette életét Szíriában egy szintén bosnyák származású, de osztrák állampolgárságú tinédzser lány, aki önként csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2015. február 05. 17:20
És hol van Dúró Doriska? Morvai Krista? Elmerült a fellatióban Brüsszelben?
sersem4
2015. február 05. 12:05
Addig oruljumk,amig nem a budai varra akarjak kituzni a lofarkas zaszlojuk. Boszniaban is ugy kezdodott,hogy par tucat koszos arabot beengedtek "menekulni". Most meg mar azon rinyalhatnak,hogy nehogy kirugjak oket a sajat orszagukbol....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!