„A Jobbik Gyurcsánnyal karöltve fog politizálni” – Varga-Damm Andrea a Mandinernek

2022. április 09. 14:15

„Nem a Fidesz nyert, hanem az ellenzék vesztett” – mondja a választásról a Jobbik volt országgyűlési képviselője, a ReforMerek párt elnöke lapunknak. Varga-Damm szerint „ez az ellenzéki összefogás bűnökkel terhelve jött létre, más volt a valódi szándék, mint amit eladtak az embereknek”. Interjúnk!

2022. április 09. 14:15
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Varga-Damm Andrea, a Jobbik volt országgyűlési képviselője, a ReforMerek párt elnöke.

***

Milyen tényezők miatt alakult így a választás kimenetele?

Azt gondolom, hogy nem a Fidesz nyert, hanem az ellenzék vesztett. És ez már korábban, abban a pillanatban eldőlt, amikor azt gondolta valaki, hogy a DK és a Jobbik egy listán szerepel, és ezt a választók megszavazzák.

Aki ezt kigondolta, annak halvány lila gőze sincs a magyar társadalomról, a történelemről, az emberek lélektanáról.

Az persze tény, hogy a koronavírus-járvány kezelése és a háborús helyzet javította a Fidesz választási esélyeit, mert ilyenkor az emberek nagyon figyelik, hogy a kormányzati vezetők miként képviselik a választók érdekeit, és milyen módon igyekeznek a nehézségeket leküzdeni. Ez biztosította a többséget a Fidesznek. A választás tehát már a közös lista felállításakor eldőlt.

Megpróbáltak anno külön is indulni, de nem sikerült. Mi lett volna a kormányváltás receptje, ha nem a közös lista, az egy az egy elleni indulás?

De mindenki tudta, hogy ez lehetetlen. És nem is jött össze: nem két induló volt a választókerületekben, hanem több. Más kérdés, hogy ezek a más formációkhoz tartozó jelöltek kevés szavazatot kaptak. Ha valóban csak két induló lett volna – egy kormánypárti és egy ellenzéki –, akkor több választókerületben megfordult volna az eredmény, annyira szoros volt a verseny. A lényeg: a demokrácia szabályai alapján nem mondhatjuk, hogy egy az egy elleni indulás lesz, hiszen van kétszáz párt. Az ellenzéki terv ott is elbicsaklott tehát, hogy nem számoltak azzal, hogy demokrácia van. Éppen a demokráciát kiáltók tagadták, hogy a demokratikus szabályok alapján minden, törvényeknek megfelelő párt elindulhat a választáson.

Két és fél évvel ezelőtt az egyik legnagyobb ellenzéki portál vezetője elmondta nekem ezt a forgatókönyvet, és hogy közös listán az ellenzék nyerni fog. Én pedig elkezdtem neki sorolni az ezzel kapcsolatos problémákat.

Köztük a Gyurcsány-faktort, amit nem szabad kihagyni:

Gyurcsány Ferencre 10 százaléknál több szavazó soha nem fog voksolni, ezt be kell látni. Amikor ettől az újságírótól azt kérdeztem, hogy miként fognak a baloldalra szavazni a jobbikosok, akik éppen Gyurcsány Ferenc ellen hozták létre a pártjukat, azt felelte: mindegy, kit indítanak az ellenzékiek, ha egy jelölt az ellenzék jelöltje, akkor rá fognak szavazni. Kihagyták a számításból azt, hogy a társadalommal nem lehet ilyen lenézően beszélni.

De ez az ellenzéki logika visszaütött ott is, hogy az egyéni választókerületekben mintegy 80 helyen olyan jelölteket indítottak, akiket senki nem ismert, semmilyen társadalmi támogatottságuk nem volt, csupán az a vélelem tehát, hogy ha ellenzéki jelöltek, akkor az ellenzéki szavazók rájuk fognak voksolni. Azt várták, hogy a fideszes nagyágyúkkal szemben a szavazók őket fogják megválasztani.

A kudarc egyik oka tehát a politikai alkalmatlanság volt.

Márki-Zay Péter is új ember volt az országos politikában, nem volt idő felépíteni őt. De érdekes módon, ön már 2020-ban egy off-record beszélgetésben felhívta a figyelmet rá, hogy ő emelkedhet ki Orbán ellenzéki kihívójaként. Ez megtörtént, bár ez a kísérlet most elbukott. Csalódást okozott Márki-Zay teljesítménye?

Márki-Zay Péter ennyi, és nem több. És ezt mindazok tudták, akik őt piedesztálra emelték. Gyurcsány Ferenc pontosan tudta, hogy a járvány és a háború után gazdasági válság lesz, és azt ők képtelenek lesznek kezelni. Ezért neki már az volt a célja, hogy az ellenzék ne nyerje meg a választást, de a voksolás eredményeképpen azért az övé legyen a legnagyobb frakció, a DK legyen a legerősebb ellenzéki párt. Ezzel a vezető szereppel hosszútávra kalkulálhat; szerintem ő még most sem adta fel, hogy egyszer még újra miniszterelnök lehet. Ők Márki-Zayt felhasználták. Az amerikaiaknak Márki-Zay szimpatikus volt, szívesen adtak számára pénzt, ezt, ugye, Bajnai Gordon gyűjtögette össze.

Gyurcsány egy dolgot nem vett számításba, őt úgy hívják: Jóisten.

Ez az ellenzéki összefogás bűnökkel terhelve jött létre, más volt a valódi szándék, mint amit eladtak az embereknek.

A polgárokat becsapták, és becsapták egyébként saját szövetségeseiket is. Az ellenzéki előválasztáson egymást szorították ki, miközben azt mondták a népnek, hogy együtt fognak kormányozni. Ezek bűnök, amelyek nagyobbak, mint a Fidesz társadalommal szembeni bűnei – bár azok is jelentősek. Nem helyes tehát, hogy most Márki-Zay Péterre terelik a felelősséget. Ő ugyanúgy  csupán egy eszközzé vált, a háttérben Gyurcsány és csapata állt.

Varga-Damm Andrea független képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án

 

A Jobbik szavazói nem követték Jakab Pétert az ellenzéki összefogásba, Gyurcsánnyal még Orbán ellen sem szövetkeztek. A Jobbiknak innen nehéz lesz visszatáncolni. Mi lehet a párt sorsa?

Bennem ebben a két évben, amióta elhagytam a Jobbikot, az tudatosult, hogy

a Jobbik elnökségének vezető emberei gyakorlatilag nem is jobboldaliak. Ezek szimpla baloldali emberek,

csak akkor éppen a Jobbiknál volt üresedés. Ott volt szabad terep, oda lehetett bejönni; nem volt elég kádere a pártnak, és ezek a baloldali emberek megérkeztek, és eljátszották a jobboldali radikalizmust. Akkor tűnt fel nekem ez, amikor 2020. január 25-én a tisztújításon összesen két ember köszönt úgy, hogy „Adjon az Isten!”: Gyüre Csaba és én. Akkor döbbentem rá, hogy ez egy színházi előadás.

A Jobbik Gyurcsány Ferenccel karöltve fog politizálni, ami azt jelenti, hogy a mérsékelt jobbközép térfele ismét üresen marad. Az évi 600 millióból szépen elpolitizálgatnak majd négy évig, a vezetőség fele lesz képviselő, a másik felét pedig majd asszisztensként fogják a büdzséből alkalmazni. El fognak vegetálni. Az lesz a kérdés, hogy a parlamenten kívül fel tud-e majd nőni egy valódi jobboldali párt, amely a Jobbik alternatívájává tud felnőni, ki tudja tölteni a Jobbik által hagyott űrt.

A Mi Hazánk bejelentkezett erre a szerepre, és be is jutott a parlamentbe. Toroczkai Lászlóék különutas stratégiája bejött. Ez lehet a radikális jobboldal régi-új gyűjtőhelye?

A bejutásuk nem volt váratlan. 2018 óta másfél milliárd forintba került a Mi Hazánk tevékenykedése. Én az összes eseményüket megnéztem, beáraztam, összeadtam, és az eddigi költésüket másfél milliárdra saccolom. Ezt a pénzt a párt vezetői biztos, hogy nem tudták összegründolni, ehhez egy nagyon komoly támogató kellett. Ők ennek kilétét nem árulják el, persze azért nem, mert valószínűleg ez a Fidesz.

A Jobbik leépítette magát, a Fidesz pedig segített felépíteni a Mi Hazánkot.

Ha az egyéniben egy az egy elleni indulás lett volna, de a listán a Jobbik külön indult volna, akkor a Mi Hazánk nem jutott volna be a parlamentbe. Egyébként én ezt javasoltam. Azt, hogy az 5 százalékot biztosan elérő pártok külön méressék meg magukat, a többi kisebb párt pedig együtt. Ezzel szerintem meg lehetett volna csinálni egy 51 százalékos ellenzéki győzelmet. De ehhez nagyon nagy munka kellett volna. Ugyanakkor míg a fideszesek melóznak, mennek, nagy energiákat fektetnek abba, hogy sikerüljön nekik, addig a másik oldalon nagy a lustaság-faktor.

Azért jutott be tehát a Mi Hazánk, mert Orbán Viktor felismerte, hogy ahogy a baloldal bekebelezi a Jobbikot, úgy nő az esélye annak, hogy a jobboldali radikális szavazók a Mi Hazánkra voksolnak. Tudja, hogy hány Jobbik-tag, olyanok, akik a választmányban megszavazták ezt a közös listát, voksolt végül a Mi Hazánkra? Sok.

És hány Jobbik-szavazó szavazott a Fideszre? Sok.

Mi lesz a ReforMerek párt sorsa? Hogyan folytatja a politikusi pályáját?

A ReforMerek lehet egy jó alternatíva azon a jobboldali placcon, amelyet a Jobbik üresen hagyott. A Mi Hazánk soha nem fogja tudni kitölteni a Jobbik által hagyott űrt, mert a nemzeti radikalizmus és a társadalom megosztottságára való rájátszás erre nem teszi alkalmassá; ha meg változtat ezen a politikáján, akkor ő is elveszíti a szavazóit. A társadalom nagyon nagy része hiányolja azt a mérsékelt jobboldali erőt, amely nem a Fidesz.

Ami a saját politikai pályámra vonatkozik: kicsit kipihenem magam, de mivel ügyvéd vagyok, dolgozni fogok. A pártot pedig szépen, fokozatosan felépítjük;

egy jobboldali párt lesz, amely persze szívesen látja majd a kiábrándult baloldali szavazókat is.

Azt látom, hogy a politikából kimaradt a szeretet-faktor, pedig csak az az ember tudja saját sorsát befolyásolni, aki egy alkotó szeretetközösség része. Ezért mi az alkotó, szeretetre képes embereket akarjuk megszólítani az elkövetkező négy évben.

 

Nyitókép: Varga-Damm Andrea független képviselő felszólal az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 14-én.

fotó: MTI

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Máthé Zsuzsa: Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást

Tarlós István: Kár lenne Budapesten leírni a jobboldalt, küzdeni kell

Zsigmond Barna Pál: Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl

Soproni Tamás: Néhány emberen kívül minden magyar veszített a választás napján

Baja Ferenc: Történelmi tévedés volt Márki-Zay stratégiája

Földi-Kovács Andrea: A magyar ember érzi, mikor szükséges a stabilitás

Ujhelyi István: Óriási hibának tartom a magyar szavazók lenézését

Kukorelly Endre: Ez a választás pontosan tükrözi, milyen a társadalom állapota

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. április 10. 04:16
Itt a vége Andi! Arra sem maradtál méltó, hogy bekapd a végét.
Attologic
2022. április 10. 02:26
..szoval mar most eldontottetek hogy 26-ban is veszteni akartok. Adjunk meg vmit, vagy megvan mindenetek? Jo utat, sok sikert a dolog bevaltasahoz!
Burmin
2022. április 09. 20:06
Most kezd maga is okoskodni ? Bent ültél egy darabig a parizeres mellett. Húz a fenébe Varga Dumb Andrea !
alkaloidablog
2022. április 09. 18:20
"...amikor azt gondolta valaki, hogy a DK és a Jobbik egy listán szerepel, és ezt a választók megszavazzák..." Majdnem jó gondolatmenet, de a sztori ennél bonyolultabb. A Jobbik akkor erősödött meg, amikor az MSZP éppen összedőlt (2009). Mindeközben látható volt, hogy a Fidesz tartotta magát, sőt apró lépésekkel, de bővülni is tudott. Ergo egyértelmű, hogy a kezdeti, főként budai értelmiségi jobbikos mag köré robbanásszerűen gyűlt oda a lakótelepek népe, akik addig MSZP szavazók voltak. Nyilván hatott a cigányellenes retorika is, főleg a keleti országrészben. Ez a réteg olyan erős évtizedes fidesz- és Orbánellenes indoktrinációnak volt kitéve, hogy érzelmileg nem tudot az ellenoldalra szavazni a kiábránulás után, így a Jobbik éppen kapóra jött nekik. Szociokulturális közös metszete is van a jobbikos, a volt MSZP-s és a mai DK-s rétegnek. Ezért jól látható volt, hogy ahogy az MSZP bázis apad, úgy jön fel, mint a buzgár a Jobbik és később lassan a DK is. Nyilvánvaló volt, hogy itt ugyanarról az egymillió emberről van szó, ez kétségtelen. A mostani ellenzéki összefogást gründolók ott tévedtek, hogy ez a tömeg egy az egyben visszacsalogatható lesz majd pár szlogennel a balos összefogásba társadalmi helye okán. Az azért persze várható volt, hogy ez a kísérlet kudarccal fog végződni. A Jobbik választói bázisa darabokra hullott. Valóban sikerült egy széles réteget visszafordítania az összefogásnak, de ez maximum 300 000 szavazó lett. Egy másik 300 000 lassan rádöbbent, hogy Orbán nem is olyan rettenetes alak, sőt... A harmadik harmaduk, szintén kb. 300 000 választó pedig – az igazi nemzeti radikálisok – beszavazták a MI Hazánkat. Így jött ki az idei matek. Lassan másfél évtizede ez az egymillió vándor-szavazó határozza meg a hazai politika erőtereit. Az egymillió Jobbikos háromrészre oszlása egészen pontosan nyomonkövethető: a fidesz 300 000 szavazattal kapott többet, mint négy éve, a baloldal (jelen állás szerint "összefogás") ennyivel kevesebbet és ennyi kellett a MI Hazánknak is a Parlamentbe jutáshoz. Az összes többi szavazó stabil támogatója továbbra is korábbi pártjának, náluk nincs semmi változás. Tehát az tévedett, aki nem látta kicsoda-micsoda ez az egymillió ember és nem mérték fel őket alaposan, nem járták körül ezt a kérdést. Rá is basztak! Muhhaha!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!