Varga: Az államosítás nem visszalépés, hanem korrekció

2013. november 26. 12:14

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában a nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: a konzervatív kormánynak nemzeti érdekek erősebb képviseletére van felhatalmazása. Szerinte a válság újszerű válaszokat követel.

2013. november 26. 12:14

A miniszter a védelmébe vette, hogy a nemzeti konzervatív kormány beavatkozik a magángazdaság folyamataiba. Azt mondta, az államosítás nem visszalépés a tervgazdaságba, hanem korrekció. Varga Mihály az interjúban humanitárius katasztrófának nevezte a devizahitelezésből fakadó gondokat. Hangsúlyozta: a szerződések megkötése óta keletkezett terheket egyharmad-egyharmad arányban kell viselniük az adósoknak, a bankoknak és az államnak.

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjával kapcsolatban kiemelte: a válság újszerű válaszokat követel. Hozzátette: szükségesnek tartja, hogy az MNB intézkedései szabályozottan és ellenőrzötten menjenek végbe. Magyarország versenyképességének visszaesését a régióban azzal magyarázta, hogy nyolc évig rossz irányba haladtak a folyamatok. Így meglepő lett volna, ha sikerül három év alatt visszatalálni a helyes útra, de a kormány mindent megtett, amit ennyi idő alatt lehetett – mondta.

Az eredmények között említette, hogy a GDP-arányos államadósság 85,3 százalékról a 80 százalék körüli szintre csökkent, az államháztartási hiány pedig évek óta 3 százalék alatt van. Az Európai Bizottság megszüntette a túlzott mértékű hiány miatt indított eljárást, és az államadósság 2015-ig csökkenő pályán marad. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy vannak példák a külföldi befektetők bizalmának megrendülésére, de azt is látni kell, hogy a német autóipar több beruházást hajtott végre Magyarországon, mint Kínában, és csak az utóbbi két hónapban 6-7 új beruházást és kapacitásbővítést jelentettek be nagy külföldi cégek.

Arra a kérdésre, hogy korrekt eljárás-e sikerként elkönyvelni a külföldön dolgozók és a közmunkások számának emelkedését, kifejtette, hogy 2010 óta 230 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, így az évi 100 ezer új munkahely megteremtése reális célkitűzés. A kivándorlással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a külföldön dolgozók tavaly 1,7 milliárd eurót utaltak haza.

A stratégiai ágazatokban végrehajtott államosításokkal kapcsolatban a hamburgi áramhálózat államosításának példáját említette, és hangsúlyozta, hogy a német nagyvárosban és máshol is hasonló folyamatok zajlanak bizonyos szolgáltatások esetében. Az 1947-es államosításokkal ellentétben a folyamat az önkéntességen alapul – tette hozzá. Az állami közbelépést az indokolja, hogy megakadályozzák a szolgáltatás minőségének csökkenése mellett annak egyidejű drágulását.

Arra a felvetésre, hogy a kormány az utóbbi években többször összeütközésbe került az Európai Bizottsággal, pedig Magyarország a legnagyobb haszonélvezője az uniós támogatásoknak, Varga kifejtette: a magyar kormány arra kapott mandátumot a választóktól, hogy erőteljesebben képviselje a nemzeti érdekeket, így a kormány minden esetben a nemzeti szuverenitás fontossága mellett áll ki. Ezzel azonban a magyar kormány nincs egyedül az EU-ban, a tavasz választásokon pedig majd kiderül, hogy helyesen cselekedtek-e.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. november 27. 08:11
Indokolt az állami beavatkozás ,mert azok a kádári pribékek akik államosítottak működő magánszektort tettek tönkre most meg a versenyeztetésre hívatkoznak vissza magánosítottak mint tulajdonosok ,azzal az ürüggyel hogy versenyt teremtenek ,de kikkel versenyeznek ,saját magukkal.Villany gáz víz gyárak telkek külföldi kézre játszásával a fogyasztókat kirabolják ,bizonyára az állami vagyonok kiárúsítók külföldi érdekeltségei vannak ,hatalmas sápot húznak le a népről beépülve a cégekbe mint részvényesek vagy tulajdonrészesek.
basatu
2013. november 27. 07:15
Ez a varga hülyébb a sokévi átlagnál is,ott ahol államosítanak,és állami szinre hozott tolvajlással elveszik a befektetők pénzét onnan menekül a tőke,a befektetők,ezen a téren mMagyarországra úgy tekintenek mint a lepra telepre.Az orbán kormány nem hzozott Magyarországra egyetlen komoly nagy formátumu befektetőt sem,hisz a német autógyártókat is az előző kormány hozta ide.Megjegyzem hogy a Merci nem fejlesz tovább Magyarországon eszt már bejelentették korábban!Az orebőán kormány mindent a nemzeti érdek túllihegésével akar megmagyarázni még a hihetetlen mértékű állami szinten elkövetett hivatalos lopásokat csalásokat is:Szinte elképesztő hogy a nemzet egy része még hisz nekik hisz a nép többsége becsületes és elutasít minden bűncselekményí foörmát még azt is amit a kormány ,azaz a fidess nemzeti trikolórba csomagol.A következő kormánynak óriási feladat lessz úgy felelősségre vonni a jelen kormány embereit,vezető párttaqjait hogy az ne ütközzön a nemzetközi jogba hisz ott is védik valamilyen formában az állami korrupció résztvevőit,de nem olyan nyilvánvalóan mint Magyarországon!
Secnir
2013. november 26. 20:38
"Varga: Az államosítás nem visszalépés, hanem korrekció" korrekció. korrekció. varga úr, volna kedves ezt elmesélni azoknak, akiknek az 50-es években elvették a földjét, és a 90-es években egy bónt kaptak helyette, amivel a vurstliban mehettek egy kört? elmesélné ezt azoknak, akiktől '14 és '45 között elvették a gyáraikat, üzemeiket, és kaptak egy ingyenjegyet az usa-ba? csak kérdem.
gfischer
2013. november 26. 18:19
Sztem tökmindegy, hogy egy nonprofit állami cégnél rabolnak munkabér, költség, bónusz, stb. címén, vagy egy magáncégnél húznak profitot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!