Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

VI. évfolyam 15. szám

Hernádi Zsolt

Nem hagyhatjuk Európát elveszni

2024. április 10.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Ezt is megoldottuk szépen okosba’ – A Kék Pelikan rendezője a Mandinernek

Április 4-én mutatták be Csáki László első egész estés, témájában és formájában is különleges moziját. A Kék Pelikan tömény nosztalgiabomba, vagy még inkább a kilencvenes éveink nagyon vicces esszenciája, amikor egy egész generáció váltott hamis vonatjegyet az oly régóta vágyott szabadságba.

Cikk kép

Képmutató kereskedelmi katedrálisok

Nem járnak jó idők a Sparra: veszteséget termel, és a vezetés ezt azzal leplezné, hogy több fronton támadja a kormányt. A nemzetközi cég kulturálatlan magatartással vádolja a kabinetet a meghirdetett patrióta gazdaságpolitika miatt.

Cikk kép

Adnak-e érte kenyeret? – jegyzet a konzervatív oktatásról

A klasszikus európai felfogás az oktatást mint a műveltség megszerzésének eszközét látta. Szalai Zoltán írása.

Cikk kép

A Vajdaság Szerbia legeurópaibb része

Ismét Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjét választották a belgrádi törvényhozás európai integrációs bizottságának elnökévé. Nem könnyíti meg a munkáját, hogy a Vajdaságban és Szerbia más részein is némiképp ellentmondásos az Európai Unió megítélése.

Cikk kép

Dübörög a pást: hét vívóaranyunk is lehet Párizsban!

Idén nyáron először fordul elő, hogy mind a hat egyéni vívószámban magyar induló küzdhet olimpiai éremért. A nagy merítés sokat is ígér: a csapatversenyekkel együtt hét esetben vannak aranyesélyeink, éremvárományosaink.

Az utolsó átalakulás

Bár a technológiai fejlődésre hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint ami a tudományból ered, a technikai újítások jellemzően megelőzik a tudományt. Az új technológiák elterjedését nem gazdasági tényezők magyarázzák: azért vezetjük be őket, mert lehetőségünkben áll – ott is, ahol semmi szükség rájuk.

Cikk kép

Bolondok hajója

Tekintsünk Európa vezetőire 2024 tavaszán!

Cikk kép

Aranytartalékaink – a hivatali reform

Az egyszerűsítés az egyik legfontosabb nemzetgazdasági tartalékunk. Ha nem történik meg, belefulladunk a bürokráciába.

Cikk kép

A mesterséges értelmetlenség

A közösségi médiumok és a mesterséges értelem segítségével kreált végtelen mennyiségű tartalmak nászából a maga teljességében kibontakozott a spektákulum társadalma.

Külföld

Cikk kép

Világbotrány! Felfeslett a paravánt borító bullshitszőttes, előtűnt a diplomácia valódi világa!

Mindent elmond Európa állapotáról, hogy tagadni akarják az egyeztetést kontinensünk első számú biztonsági problémájáról.

Cikk kép

„Amit Londonban és bizonyos mértékig egész Európában látunk, az az iszlamizmus egyfajta szövetsége a woke mozgalommal” – Lord David Frost a Mandinernek

Mi várható a jövő évi nagy-britanniai választáson? Hiba volt kilépni az EU-ból? Mit tesznek a woke megfékezéséért a konzervatívok? Az Egyesült Királyság volt brexitügyi főtárgyalójával beszélgettünk.

Cikk kép

Nagy bajban van Benjamin Netanjahu – most már hazai és külföldi erők is megbuktatnák

Mindeközben a nemzetközi közösség tűzszünetet követel Gázában, Irán pedig válaszcsapással fenyeget. Hajdú Tímea írása.

Közélet

Cikk kép

„Az európai ipar döglődik, Oroszország meg él, és folytatja a háborút. Jár a taps!” – Hernádi Zsolt a Mandinernek

Eljön-e az elektromos autók kora? Kik nyerészkednek a háborús szankciókon? Mit tanácsol a magyar gazdaságpolitikának? Egyebek közt ezekről kérdeztük a Mol elnök-vezérigazgatóját. Interjúnk.

Cikk kép

Zeneakadémia-ügy: Egyesek tudatosan a hazugságot tűzik zászlajukra – Vashegyi György korábbi MMA-elnök a Mandinernek

Ha a mai Magyarországon valamiben egyet kellett volna érteniük a különböző politikai nézeteken levőknek, az a Zeneakadémia ügye – mondja Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. Interjú a Kossuth-díjjal kitüntetett karmesterrel.

Cikk kép

A láthatatlan erőszak

Bár Magyarországon a fizikai bántalmazás aránya csökkent, a lelki bántalmazás aránya nem javul. Utóbbi jelenség a közelmúltban Varga Judit és Magyar Péter esete miatt került fókuszba. Körüljárjuk, milyen jelei vannak annak, ha valaki bántalmazó kapcsolatban él.

Cikk kép

Megkezdődhet az otthon-korszerűsítés

Jelentősen felbolydulhat az építőipar és a lakáspiac az új otthonfelújítási program hatására. Mutatjuk a várhatóan júniusban induló, uniós forrásokból finanszírozandó támogatás eddig ismert részleteit.

Hasznos klasszikus

Az önjelölt hősök manapság a modernség kitenyésztett individuumai: a narcizmus őrültjei.

Magyar Péter beavatása

Kétségkívül bejelentkezett az ellenzék vezetőjének.

Kultúra

Cikk kép

Új Pest, régi időkben

Az országépítő Károlyik örökségétől a magyar nagyipar csúcsteljesítményein át az évtizedes pangásig – újpesti kalandok térben és időben.

Élet

Cikk kép

Erő és sebezhetőség

Március végén nyolcadik alkalommal indult útjára a Budapest fotófesztivál, melynek nyitókiállítását hagyományosan a Műcsarnokban rendezik. A Női fókusz című tárlat a Magnum Photos öt női alkotójának az életművéből válogat, akik a humanista fotográfia jegyében járultak hozzá meghatározó témáikkal a fényképészet történetéhez és jelenéhez.

A kertember 23. – Könyvtár és kert

Könyvtár és kert. Ha ez a kettő megvan, olyan nagy baj már nem lehet.