Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

VI. évfolyam 2. szám

Robert C. Castel

2024-ben még veszélyesebb lesz a világ

2024. január 10.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Az amerikai–kínai versengés átrendezi a világot – és ebből Magyarország is profitálhat

Akárcsak egy épületnél vagy egy hídszerkezetnél, a világgazdaságban is kritikus szerepet játszanak a kapcsolódási pontok.

Cikk kép

Félelem és reszketés Brüsszelben – naná, hogy már megint a „főgonosz” Orbán Viktor miatt

Mindeközben Ursula von der Leyen büszkén magyarázza, mennyivel többet költ Ukrajnára az EU, mint az Egyesült Államok. Kacsoh Dániel írása.

Cikk kép

Fókusz

Cikk kép

Lehet kétnyelvű Dél-Szlovákia

Új magyar kisebbségi kormánybiztost nevezett ki a szlovák kabinet: Horony Ákos nyelvi jogokról, hivatali gáncsoskodásról és saját félelmeiről beszélt lapunknak.

Cikk kép

Történelmi lehet a magyar kézilabda idei éve

Húsz éve fordult elő legutóbb, hogy egyazon olimpián a férfi- és a női kézilabda-válogatottunk is pályára lépett – idén újra sikerülhet.

Cikk kép

Vasárnapok

Mit kívánhatnék az új évre? Bort, búzát és békességes vasárnapokat.

Cikk kép

A megszűnő sávok lovagjai

Pofátlansági kisokosunk mai fejezetében egy olyan jelenségről beszélünk, amellyel mindenki találkozott már, aki életében végighajtott beszűkülő főutakon.

Külföld

Cikk kép

Mennyi orosz akarja megbuktatni Putyint? Visszatérhet Donald Trump? Leválthatja az EU-s elitet a jobboldal? 2024 a nagy választások éve lesz!

Beszorultunk itt, a Nyugat keletjén három – kétségtelenül igen fontos – választás bűvkörébe: időrendi sorrendben orosz, európai, amerikai. Kohán Mátyás írása.

Cikk kép

Most dől el, hogy valóban demokrácia van-e az USA-ban – a tét tehát óriási

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé került az amerikai exelnök ügye: Trump ide fellebbezett a Coloradói Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, amely kizárta a helyi republikánus előválasztáson való részvételből.

Közélet

Cikk kép

Tényleg felpuhulnak az egyházi iskolák? Mostantól már állandó vendégük lesz Molnár Áron „noÁr” és a 444? – Farkas István „Lupus” atya a Mandinernek

A piarista szerzetessel az egyházi iskolákban is terjedő „világnézeti semlegességről”, tekintélyrombolásról, a szívós piaristákról és a népszámlálás hitéleti adatairól is beszélgettünk.

Cikk kép

Ami Ukrajnában van, az „butikháború”, vagyis olyan luxus, amit a Nyugat megengedhetett magának – Robert C. Castel a Mandinernek

Évindító geopolitikai helyzetértékelésünk a biztonságpolitikai szakértővel.

Cikk kép

Rendszerváltás előtt a tömegközlekedés

A Budapest-bérlet február végéig marad érvényben, az, hogy utána milyen változások érintik a fővárosi tömegközlekedést, egyelőre bizonytalan.

Harag és elfogultság nélkül

Tükör által homályosan

Cikk kép

2024 – A szuverenitásvédelem éve

Cikk kép

Kilenc évet éltem Londonban, pontosan tudom, hová tud fajulni a nagy multikulti – Krausz Gábor sztárséf a Mandinernek

Mi a baj a migrációval? Hogyan élte meg a Tóth Gabival történt szakítása után kapott óriási médiafigyelmet? Mit gondol a kormány családpolitikájáról? Rendhagyó interjúnk!

Könyvek a jövőről

A filozófia visszavág

A posztmodern természettudomány kétségbe vonja a szabad akarat létezését, ezzel karnyújtásnyira kerül az erkölcs és a felelősség feladása is.

Tudomány

Cikk kép

Hízunk, és ez baj

Hiába a fittség a divat, az általános elhízás a valóság – és már gyermekeink is ki vannak téve e civilizációs, jóléti betegségnek.