Már Szlovákia önjáró lövege is megérkezett Ukrajnába

2023. január 17. 9:20
Ez az utolsó abból a nyolc lövegből, amelyet Szlovákia a tavaly júniusban kötött adásvételi szerződés alapján vállalt, hogy Ukrajnának elküld.

A Mandineren megjelent korábbi írásban Somkuti Bálint körbejárta az európai fegyverszállítások okát és módját.

Itt az összegzés: így segíti fegyverekkel a Nyugat Ukrajnát

A legújabb hír szerint Ukrajna megkapta Szlovákiától a nyolcadik Zuzana-2 típusú önjáró löveget – számolt be róla kedden az Unian ukrán hírügynökség. Ez az utolsó abból a nyolc lövegből, amelyet Szlovákia a tavaly júniusban kötött adásvételi szerződés alapján vállalt, hogy Ukrajnának elküld.

A hírügynökségtől megtudhatjuk, hogy az önjáró löveg ágyúja 155 milliméter átmérőjű, a lövés hatótávolsága pedig 41 kilométer.

Az automatikus töltőrendszer lehetővé teszi 6 lövés leadását 1 perc alatt, vagy 16 lövés leadását 3 perc alatt. Az eddigi tendenciák alapján a nyugati fegyverszállítmányok döntő szerepet játszanak Ukrajna védelmében Oroszországgal szemben – írják.

A hírügynökség hozzátette, hogy október elején vált ismertté az a hír, hogy Dánia, Norvégia és Németország forrást biztosít Szlovákiának Zuzana-2 önjáró löveg gyártásához Ukrajna számára.

Nyitókép forrása: YouTube

 

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Zuzanna önjáró lövegről Tintoretto festménye a "Zsuzsanna és a vének" jut ezembe.

"Nekünk mikor lesz magyar fejlesztésű és gyártású önjáró lövegünk?"

Nem nagy ügy. A szlovákok vásárolnak a csehektől Tatra terepjáró teherautó alvázakat motorral és alkatrészekkel, azt páncélozzák le, és építik rá a lövegüket. Ilyen módon akár csapaszálító páncélosokat is tudnának csinálni. Egyszerű. Ilyet tudnánk mi is.

Ugye neked nem a magyar az anyanyelved?
Ugye?

Nem magyarként egész jó szinten megtanultad a nyelvet, de azért a magyar ékezetek használatával sokat javíthatnál... aztán sorban jöhet a többi dolog. De mondom, le a kalappal, szlovákként/románként/ukránként egész jól elsajátítottad a nyelvünket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés