Orbánék mindenben támogatják a svédeket, de korántsem felhőtlen a viszony

2023. január 4. 6:24
Ulf Kristersson a célját is megnevezte: Ukrajnának szánt új támogatási csomagok és Oroszország elleni újabb szankciók.

Érdekes a magyar-svéd viszony. Miért jelentette be a svéd kormányfő, hogy készen áll a küzdelemre Magyarországgal közösen, amikor ők lesznek a soros EU-elnökök? Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Svédország veszi/vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Csehországtól január elsejétől fél évre. A soros elnökség prioritásai között ilyen célkitűzések vannak, mint az európai és globális biztonság szavatolása, az uniós versenyképesség megőrzése, a zöld átállás vagy éppen a zöld energia használatának előmozdítása, valamint – fontos megjegyezni! – a demokratikus értékek és a jogállamiság védelme.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson a Mérsékelt Párt nevű jobbközép, liberális konzervatív pártnak a vezetője,

viszont a jobboldalisága ellenére se találja igazán a közös hangot Magyarország kormányával.

Az átvétel előtt se volt már felhőtlen Magyarország és Svédország viszonya

A skandináv nemzet és hazánk viszonya finoman szólva se felhőtlen. A Mandiner hasábjain is részletesen foglalkoztunk a Svédország és Finnország NATO-csatlakozása nyomán kialakult külpolitikai feszültséggel. Az ügyben a legutóbbi fejlemény, hogy Orbán Viktor bejelentette, 2023 első ülésén fogja a parlament a kérdést napirendre tűzni, viszont Magyarország támogatja a két állam csatlakozását.

Orbán Viktor bejelentette: ekkor szavazza meg Magyarország Finnország és Svédország NATO-tagságát

Közben Lars Danielsson, Svédország EU-hoz akkreditált nagykövetének elképzeléseit a svéd soros EU-elnökségről meglehetősen frappánsan összefoglalta az EUObserver„Svéd EU-elnökség: Ukrajna, Ukrajna, Ukrajna. A European Policy Centre nevű intézetben felszólalva Danielsson arról beszélt, hogy

az EU-nak tovább kell pénzelnie Ukrajnát.

Ez szerinte azt jelenti, hogy Ukrajnát támogatni kell katonailag, pénzügyileg, segítséget kell nyújtani az ukrán menekülteknek, és pénzelni kell Ukrajna újjáépítését, sőt az EU-s csatlakozási erőfeszítéseit is támogatni kell.

A svédek „Orbán barátai”?

Közben Thomas Borchert a baloldali Frankfurter Rundschauban megjelent véleménycikkében arról ír, hogy a svédek soros elnökségének bizonyára örül Orbán Viktor, ugyanis a svéd kormánypárt, az SD 

vállaltan a magyar politikus barátjának tekinti magát, támogatja annak tekintélyuralmi rendszerét”.

Az újságíró szerint a Svédországi Demokraták egy náci csoportokból összeállt párt, amely a legnépszerűbb lett a legutóbbi svéd választáson, így nagyban függ tőlük Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, akit „bármikor megbuktathatnak”.

Kicsit árnyalandó a képet érdemes megjegyezni, hogy a svéd Riksdag 349 helyéből a kormánykoalíció (Mérsékelt Párt, KD, Liberálisok) 103 helyet birtokol, a kormánykoalíciót támogató fent említett Svédországi Demokraták 73 hellyel rendelkeznek, így ellensúlyozzák a svéd ellenzéket, akik 173 helyet birtokolnak.

Miért akar Svédország harcolni Magyarországgal közösen?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitter-oldalán gratulált Ulf Kristerssonnak a soros elnökség kapcsán. Az ukrán elnök közben sok sikert kívánt a soros elnökség prioritásainak sikeres megvalósításához. Hozzátette,

további gyakorlati lépésekre számítunk Ukrajna uniós integrációjának útján”.

A tweet kapcsán Ulf Kristersson hivatalos Twitter-oldalán megjelent egy tweet, amelyben a miniszterelnök kifejtette, hogy a svéd elnökség prioritásként fogja kezelni az Ukrajnának nyújtott folyamatos gazdasági és katonai támogatást, valamint Ukrajna EU-hoz vezető útjának támogatását.

Kristersson közben azt nyilatkozta, hogy készen áll arra, hogy „gyorsan és határozottan tudjon fellépni” az Ukrajnának szánt új támogatási csomagok és az Oroszország elleni újabb szankciók elfogadásának menedzselését illetően, amihez meg kell őriznie a 27 tagország egységét,

és ennek érdekében Magyarország „nemzeti-populista” kormányával is együtt kell működnie.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 237 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyébként a NATO tagságuk nem annyira tőlünk függ, sokkal inkább a törököktől .
Erdogant egyelőre nem győzték meg.

Lóugrásban alkalmazott logikával írogatsz, bármi és akár annak a ellenkezője mellett is, meglehetősen összefüggéstelenül. A lényeg a kekeckedés, gondolom, ezért fizetnek.

Ami a hazudozást illeti, Vezéred azt mondja, hogy támogatja Svédország és Finnország NATO tagságát, mégis húzza az erről szóló szavazást.
A KATA törvény módosítását egy nap alatt átverték, a NATO tagságról csak meg kéne nyomni az igen gombot.
Dehát ugye Vezéred főnöke Putyin cár elvtárs nagyon tiltakozik a két skandináv állam NATO tagság ellen, így I.Viktor igyekszik a kedvében járni a szavazás elhúzásával.

Én sem értem, miért akarnak háborúzni, talán valami megfelelési kényszerrel küzdenek. Vagy valakinek a zsebében vannak.
Az biztos, hogy nem ismernek minket:-)))))

Bocsika, de ez mennyiben válasz arra, hogy miközben Vezéred azt hirdeti, hogy támogatja Svédország és Finnország NATO tagságát, mégis keresztbe tesz nekik??
A NATO tagság és az, amiröl írsz, két teljesen külön dolog.
Amúgy te csak Svédországot emlegeted és szidod, miközben I.Viktor Finnországnak is keresztbe tesz.

Amúgy te megállsz a növésben, ha nem ilyen stílusban válaszolsz??
Tudod én szeretek vitatkozni, de -veled ellentétben- megadom a tiszteletet a vitapartneremnek.
Persze lehet túl naiv vagyok...

Ha nem érted azt amit írok, az nem az én hibám.
Arra pedig végképp nem írok semmit, hogy te Vezéredet Erdoganhoz hasonlítod, aki diktátorként uralkodik Törökország felett...

Rágalom???
Te ezt írtad:
"...Orbán SEMMIVEL nem tesz keresztbe a Magyarországtól a JÁRÓ uniós forrásokat megtagadóknak, hiszen ott van még a másik halogató NATO tagállam, Törökország is..."

Vagyis te párhuzamba állítottad Vezéredet Erdogannal.
Nincs több kérdésem...

A stílus maga az ember...

Figyu! Te, amikor azt írtam, hogy I.Viktor nem írja alá a svédek és a finnek NATO csatlakozását, azt írtad, hogy bezzeg Törökország sem írta alá.
Vagyis párhuzamba állítottad Vezéredet Erdogánnal, mégis azt írtad, hogy az rágalom, hogy te ilyet tettél.
Vagyis te még a tényekkel is vitába szállsz.
Aztán még nekem hiányoznak az érvek, amikor te még saját magadat is megcáfolod.
Ehhez én csak gratulálni tudok!!!

A tények makacs dolgok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés