A DatAdat egyik vezetője „gyarmatosított fideszes életvilágról” és „feudális kliensrendszerről” ír

2022. május 22. 16:49
Az ELTE-n is oktató Dessewffy Tibor szerint ki kell dolgozni a baloldali populizmus nyelvét, valamint hálózatokat kell létrehozni.

Dessewffy Tibor HVG-n megjelent véleménycikkben elemzi a baloldali választási vereség okait. Ahogy egy korábbi cikkünkben mi is megírtuk, a DatAdat tulajdonosi körében is feltűnő Dessewffy egyébként szociológus, az Átlátszó korábbi meghatározása szerint a „Gyurcsány-Bajnai korszak emblematikus agytrösztje”, a Demos egykori vezetője, de őt találjuk az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontjának az élén is.

„A hatalom varázslata”

A szociológus szerint a kulcsmomentum az, hogy az Orbán-rendszerrel szemben álló közösségek képesek lesznek-e valaha megtörni a „hatalom varázslatát”, azt a képzetet, hogy boldogulni csak a fideszes világon belül lehet. Dessewfy kifejti: nem a kampány hibái okozták az újabb választási bukást hanem egy ennél „sokkal mélyebb a problémáról” van szó, nevezetesen, hogy 

Fidesz olyan kereteket épített ki, amelyek a helyi viszonyokban bebetonozták a politikai uralmi rendet.

„Feudális kliensrendszer”

„Mit jelent ez a hétköznapi tapasztalat szintjén, mondjuk Kisvárdán? Azt, hogy a helyben érzékelt valóságban a Fidesz uralmi viszonyainak nincs alternatívája, a rendszer mára kiépült és megszilárdult” – írja Dessewfy, aki szerint a médiafölény visszabillentésére törekedni kell, de aligha várható, hogy a „feudális kliensrendszer megtörése mégoly innovatív kommunikációs eszközökkel önmagában elérhető lenne”. 

Az ELTE oktatója kifejti: szükség van közösségépítésre, a baloldali populizmus nyelvének és szakpolitikai ajánlatainak kidolgozására, aktivista hálózatok segítésére, kommunikációs terek fenntartására, tovabbfejlesztésére, és az ellenzéki pártok közötti együttműködés építésére, a bázis bővítésére.

Nyitókép: MTI/Földi Imre

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó lesz ez így:-) csak a szavazóikról nem beszél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés