Orbán strómanjai milliárdokat keresnek az EU-s pénzek eltérítésén

2022. február 2. 12:14

Donáth Anna
Facebook
Ennek kell véget vetnünk április 3-án a kormány leváltásával.

„Pontosan tudjuk, hogy Orbán Viktor strómanjai milliárdokat keresnek az EU-s pénzek eltérítésén. Ennek pedig nem csak az a következménye, hogy ők gazdagodnak – a magyar családok is szegényebbek lettek emiatt.

Erre most már tudományos bizonyíték is van: azért nagyok az egyenlőtlenségek Magyarországon és Kelet-Európában, mert a korrupt politikusok elsikkasztják az EU-s forrásokat.

A keleti blokk uniós csatlakozása előtt az EU 15 országában csökkenőben voltak a regionális egyenlőtlenségek. Mire azonban 2013-ra befejeződött a bővülés, az unió területe, bár megduplázódott, a gazdasági teljesítmény és a jövedelmek között fennálló regionális különbségek szélsőségesebbé váltak, mint az Egyesült Államokban vagy Japánban – állítják Ali Madanipour, a Newcastle University professzora és szerzőtársai »A területi igazságosság fogalma és az Európai Unió területi kohéziója« című tanulmányukban.

Az Európai Unióban a regionális egyenlőtlenségek kezelésének legfőbb eszköze az úgynevezett kohéziós politika, ami az uniós támogatásokon keresztül hivatott biztosítani, hogy az újonnan csatlakozó, rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok társadalmai is felzárkózhassanak a nyugat-európai szintre.

A Kohéziós Alap, ami azokat az országokat támogatja, ahol a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) egy főre jutó értéke nem éri el az Európai Unió átlagának 90 százalékát, a 2014–2020‑as uniós költségvetésben 21,9 milliárd eurót (!) juttatott Magyarországnak.

Ízlelgessük ezt a számot: 21,9 milliárd euró. Ez az a pénz, amit a köznyelv uniós forrásnak hív; amiből az óvodák és iskolák épülhetnek, amiből az egészségügy fejlődhet. Viszont ahhoz, hogy a pénz lehívható legyen, az unióval kell egyeztetni a főbb irányokat, de a tagországok a pályázati kiírások részleteiben és a benne szereplő feltételeket és elvárásokat tekintve már nagy szabadságot élveznek.

És ezzel a szabadsággal bizony vissza is lehet élni. Pontosan ezt teszi Orbán Viktor és kormánya nap mint nap mindannyiunk kárára. Ennek kell véget vetnünk április 3-án a kormány leváltásával. Mert Magyarország mindannyiunké.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés