Gondolja újra a kormány a korlátozások mértékét!

2021. január 26. 11:47

Haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz az érintett szektorok képviselőivel!

2021. január 26. 11:47
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Facebook

„Ujhelyi: gondolja újra a kormány a korlátozások mértékét!

Mielőtt a február elsejéig hatályos korlátozások változatlan meghosszabbításáról dönt a kormány, haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz az érintett szektorok képviselőivel és állapodjon meg velük a szükséges enyhítésekről! Nyilvánvaló, hogy a teljes átoltottságig egyes korlátozásokat továbbra is fenn kell tartani, a jelenleg hatályos kormányzati korlátozások azonban bizonyos esetekben túlzóak.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként és az MSZP EP-képviselőjeként határozott álláspontom, hogy a szolgáltatói és vendéglátói szektor elérkezett a tűréshatárához és az érintett vállalkozások túlélése érdekében, de a társadalom pszichés terheinek csökkentése miatt is elengedhetetlenül szükséges a jelenlegi korlátozások azonnali felülvizsgálata. Az európai tagállamok számos követendő példát adnak a biztonságos és hatékony, ugyanakkor az ágazat működőképességét is segítő intézkedésekre.

Álláspontom szerint részlegesen mindenképpen újranyithatóak lehetnek a mozik, színházak, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások, amennyiben az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását (például megadott sortávolság üresen hagyása, folyamatos maszkviselés és fertőtlenítés), valamint a normálistól emiatt eltérő, csökkentett bevételt. Érthetetlen és fenntarthatatlan, hogy a vadasparkok, állatkertek és egyéb szabadtéri látványosságok továbbra is teljesen zárva legyenek, holott egyes korlátozások fenntartása mellett ezek is bizonyosan újra látogathatóak lehetnének, hasonlóan a múzeumokhoz, levéltárakhoz, könyvtárakhoz, ahol a mostani teljes zárlat ugyanúgy túlzottnak tűnik.

Megfelelő egyeztetést követően hasonló enyhítések lehetségesek az éttermi szolgáltatások esetében is: vannak olyan, a túlélésük határán lévő egységek, amelyek vállalni tudják és akarják az ésszerű korlátozásokat, például az asztalok számának radikális lecsökkentését, vagy épp a teraszokra korlátozott használatot. Az EP turisztikai bizottságának alelnökeként több, az európai szállásadókat képviselő szakmai szervezettel egyeztettem az elmúlt időszakban és ennek alapján állítom: számos olyan szálloda és vendégház van Magyarországon is, amely vállalni tudná a turisták fogadásához szükséges szigorúbb előírásokat (például a közös, nagy étkezések tiltása, a közös wellness-részleg zárva tartása), ha erre lehetőséget kapna.

Arra kérem tehát a magyar kormányt, hogy a jelenleg hatályos korlátozások várható meghosszabbítása előtt folytasson érdemi párbeszédet az érintett szektorok szakmai szervezeteivel és a járványügyi szakemberek bevonásával módosítsa a jelenlegi korlátozásokat az ágazatok munkavállalói, a magyar társadalom és a magyar gazdaság egésze érdekében.

dr. Ujhelyi István

EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke

Budapest/Brüsszel – 2021.01.26.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. január 27. 12:24
Hátha végre elegen leszünk a lehető legkisebb korlátozás és betegekre koncentráló beavatkozás pártján!
NTLLK
2021. január 26. 19:58
Ez nemcsak hüje.... aljas is!
formaegy
2021. január 26. 19:32
Te mocskos rohadék!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hallgasd a Heim Pál Gyermekkórház riportját te mocskos féreg!!!!!!!!!!!!!!!! Éppen szigorításra lenne szükség!
Sulammit
2021. január 26. 18:41
Nafene, hát mégsem 3 millió éhezők országa vagyunk? Most minden ellenzéki szállodák, éttermek, színházak és egyéb helyek megnyitását követeli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik