Gondolja újra a kormány a korlátozások mértékét!

2021. január 26. 11:47

Ujhelyi István
Facebook
Haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz az érintett szektorok képviselőivel!

„Ujhelyi: gondolja újra a kormány a korlátozások mértékét!

Mielőtt a február elsejéig hatályos korlátozások változatlan meghosszabbításáról dönt a kormány, haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz az érintett szektorok képviselőivel és állapodjon meg velük a szükséges enyhítésekről! Nyilvánvaló, hogy a teljes átoltottságig egyes korlátozásokat továbbra is fenn kell tartani, a jelenleg hatályos kormányzati korlátozások azonban bizonyos esetekben túlzóak.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként és az MSZP EP-képviselőjeként határozott álláspontom, hogy a szolgáltatói és vendéglátói szektor elérkezett a tűréshatárához és az érintett vállalkozások túlélése érdekében, de a társadalom pszichés terheinek csökkentése miatt is elengedhetetlenül szükséges a jelenlegi korlátozások azonnali felülvizsgálata. Az európai tagállamok számos követendő példát adnak a biztonságos és hatékony, ugyanakkor az ágazat működőképességét is segítő intézkedésekre.

Álláspontom szerint részlegesen mindenképpen újranyithatóak lehetnek a mozik, színházak, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások, amennyiben az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását (például megadott sortávolság üresen hagyása, folyamatos maszkviselés és fertőtlenítés), valamint a normálistól emiatt eltérő, csökkentett bevételt. Érthetetlen és fenntarthatatlan, hogy a vadasparkok, állatkertek és egyéb szabadtéri látványosságok továbbra is teljesen zárva legyenek, holott egyes korlátozások fenntartása mellett ezek is bizonyosan újra látogathatóak lehetnének, hasonlóan a múzeumokhoz, levéltárakhoz, könyvtárakhoz, ahol a mostani teljes zárlat ugyanúgy túlzottnak tűnik.

Megfelelő egyeztetést követően hasonló enyhítések lehetségesek az éttermi szolgáltatások esetében is: vannak olyan, a túlélésük határán lévő egységek, amelyek vállalni tudják és akarják az ésszerű korlátozásokat, például az asztalok számának radikális lecsökkentését, vagy épp a teraszokra korlátozott használatot. Az EP turisztikai bizottságának alelnökeként több, az európai szállásadókat képviselő szakmai szervezettel egyeztettem az elmúlt időszakban és ennek alapján állítom: számos olyan szálloda és vendégház van Magyarországon is, amely vállalni tudná a turisták fogadásához szükséges szigorúbb előírásokat (például a közös, nagy étkezések tiltása, a közös wellness-részleg zárva tartása), ha erre lehetőséget kapna.

Arra kérem tehát a magyar kormányt, hogy a jelenleg hatályos korlátozások várható meghosszabbítása előtt folytasson érdemi párbeszédet az érintett szektorok szakmai szervezeteivel és a járványügyi szakemberek bevonásával módosítsa a jelenlegi korlátozásokat az ágazatok munkavállalói, a magyar társadalom és a magyar gazdaság egésze érdekében.

dr. Ujhelyi István

EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke

Budapest/Brüsszel – 2021.01.26.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A helyzet nem szektor kérdés, hanem járvány elleni hadiállapot.

Sajnos - szégyellem magam ezért!, de tényleg - magam és az anyjára gondoltam először.
Hogy neki kellett volna végiggondolni, mielőtt...
Ez az Állat világosan tisztában van vele: a folyamatokhoz kell alkalmazkodni, A KORMÁNY AZ ELSŐ PERCTŐL PONTOSAN EZT TESZI, és eddig jó úton jár.
Ki nem tudja, hogy a csökkenés esetén oldani kell a szigort?
Ez a barom tényleg hiszi, hogy ezzel újat mond?
Ez tényleg egy állat, az egész bal-lib minősíthetetlenül tehetséghiányos.

A járvány szülte helyzet bármely megoldási kísérlete óhatatlanul támadási felületet nyit az adott ellenzék számára. Hogy ezzel miként élnek, már az adott ellenzék intellektusától, intelligenciájától, az idegen hatalmakhoz fűződő kapcsolataitól függ. Amennyiben egy kormány szigorít, akkor jönnek a vádak, hogy éhen halnak a gazdasági élet bizonyos szereplői, tény, hogy súlyos egzisztenciális helyzetbe kerülnek nem kevesen, amennyiben lazít, ténylegesen halnak meg az emberek számolatlanul.
S itt már nem arról szól a történet, hogy csak az idősek halnak bele, s hagyjuk őket meghalni, védjük a munkaképes korosztályt.

A munkaképes korosztályon belül is egyre nő a súlyos esetek száma, s a gyermekeink sincsenek biztonságban, ha könnyebben is átesnek a fertőzésen, de még egyetlen orvos nem vállalkozott annak kijelentésére, hogy a fertőzés nyomán később nem alakulhatnak ki kóros szövődmények.

Vagyis országoktól függetlenül látható, hogy a védekezést nem lehet korfákra bontani. A nemzetközi példák láthatóak a tényeket tisztelők számára, számos uniós országban a korábbi lazítások - legyenek azok egészen rövid időtartamúak, lásd karácsony - bejelentésekor a szakemberek egyből világossá tették, hogy a korlátozások felszabadítása nyomán érkezik az egészségügyre még nehezebb terhet jelentő második, vagy éppen harmadik hullám.

Magyarországon a fájdalmas korlátozások következtében bizonyíthatóan csökken a fertőzések száma, jelentősen javulnak a mortalitási mutatók. Ami igazolása a kormány helyes, megkerülhetetlen, fájdalmas döntésének.

Az ellenzék a járványt már a 22-es kampány részeként, s nem megoldandó humanitárius problémaként kezeli. Az emberek most a járványra figyelnek, s minden, ezzel kapcsolatos bírálat sokszoros média térben jut el a szavazókhoz.

Az ellenzék a szavazókat akarja megnyerni 22-re, s nem emberi életeket menteni, a gazdaságnak esélyt adni a beindulásra.

Mindkettő csak rontaná az ellenzék választási esélyeit. Az is ha több ember életben marad, s az is, ha a sikeres védekezést követően a gazdaság újra ütőképes lesz, ha elkezdődhet a fellendülés.

Ez csak egy itthoni panoráma, de az egész történést tágabb kontextusban kell vizsgálni. A Magyarországon élő ellenzéki pártok, ellenzéki pártelit számára a Biden adminisztráció már kijelölte a távlati célokat. Elsődlegesen a globális nagytőke érdekeivel szemben feszülő , a nemzeti érdekeket képviselő Orbán Viktor elmozdítását, helyére az említett erőtér érdekeit korlátlanul kiszolgáló politikai nomenklatúra ültetését.

Hogy mit jelentene mindez Magyarország számára, nem kell oldalakon keresztül sorolnom. Az ország, a nemzet, az itt élő magyarság, zsidóság, kisebbségek felszámolását, minden társadalmi kötőszövet - család, vallás, kultúra -, minden normalitás eltörlését.

Gregorovius írt arról, hogy a Római Birodalom bukását már egy új, szervezettebb, dinamikusabb, életképesebb erővektor, a kereszténység okozta.

Nézzünk Európa térképére, az új, a globális nagytőke által szervezett, a kontinentális hatalomátvételre kész, képes - van hite, ami egyben közösségi életforma, a család érintethetetlen, egészséges nemi identitással, domináns szaporodási rátákkal, jövőképpel rendelkező - erőre.

Az európai, benne a magyarországi balliberális erők e céloknak alárendelten tevékenykednek, elárulva Európát, Magyarországot.

Nafene, hát mégsem 3 millió éhezők országa vagyunk?
Most minden ellenzéki szállodák, éttermek, színházak és egyéb helyek megnyitását követeli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés