Orbán Merkelnek magyarázza

2020. november 23. 7:39

Bauer Tamás
Élet és Irodalom
Az Európai Bizottság csak a fejlettebb országok adófizetői által nyújtott hatalmas támogatásokat vonná meg.

„Hosszú évek óta halljuk Orbántól és a Fidesz többi politikusától és propagandistáiktól, hogy Brüsszel az új Moszkva. Holott a látszólagos hasonlóság mögött alapvető különbség húzódik meg, két tekintetben is. Ne tagadjuk persze, hogy van az Orbán által vont párhuzamnak némi alapja: a Szovjetunió vezetői is normákat kértek számon a többi szocialista ország vezetőin, aminek leginkább nyilvánvaló példáját 1968-ban, a prágai tavasz esetében láttuk, mi, akik már akkor felnőttként követtük az eseményeket. A Varsói Szerződés többi tagállamának vezetői a fegyveres beavatkozást megelőzően a »varsói levélben« sorolták fel,  mi mindenben térnek el Csehszlovákiában a »párt vezető szerepére« épülő kommunista rendszernek a »szocialista táborban« érvényes szabályaitól. Igen, ez hasonlít arra, ahogy az Európai Unió intézményei az unió normáit kérik számon az azokkal szembemenő lengyel és magyar kormányon.

Az Orbán által vont párhuzam mégis hamis. Először is természetesen azért, mert a demokratikus Magyarország a rendszerváltást követően saját, népszavazással is kifejezett elhatározásából csatlakozott az Európai Unióhoz, elfogadva annak egész szabályrendszerét. A kommunista rendszer szabályrendszerét ezzel szemben katonai erővel, a kommunista pártok hatalmi monopóliumát ezen felül meghamisított választásokkal kényszerítették rá a jaltai osztozkodást követően Magyarországra és a többi kelet-közép-európai országra.

Másodszor azért hamis az Orbán által vont párhuzam, mert egészen mást kér számon a brüsszeli bizottság, mint egykor a Szovjetunió Kommunista Pártjának Politikai Bizottsága. Az 1956-ban Hruscsov, 1968‑ban Brezsnyev által vezetett testület a nemzetközi szinten működtetett diktatúra normáit kérte számon a magyar, illetve a csehszlovák pártvezetésen: miért nem érvényesítik következetesen »a párt vezető szerepét«, miért hagyják, hogy az egypártrendszert megszüntessék, mint Magyarországon 1956-ban, vagy fellazítsák, teret engedjenek a párttól független szerveződéseknek a közéletben, s magának a pártnak működését tegyék demokratikusabbá, mint Csehszlovákiában 1968-ban. Azért támadták azt, ami 1956-ban Magyarországon, illetve 1968-ban Csehszlovákiában elindult, mert 1956-ban szabaddá, 1968-ban szabadabbá próbálták tenni a magyarokat, illetve a csehszlovákokat. Az Európai Bizottság ma éppen az ellenkezőjét kéri számon a lengyel és magyar kormányon a kötelezettségszegési eljárásokban, a hetes cikkely szerinti eljárásokban vagy legutóbb a jogállamisági jelentésben: miért bontja le a jogállam olyan biztosítékait, mint a független igazságszolgáltatás, a szabad sajtó, a független közmédia, az emberi jogok érvényesülése, vagyis miért veszi el a jogállami biztosítékok lebontásával a lengyelek, illetve magyarok 1989–90‑et követően kiharcolt szabadságát. Ezt az alapvető különbséget mossa el a hamis párhuzammal Orbán.

Harmadszor azért hamis a párhuzam, mert a Szovjetunió »testvéri tankokkal«, katonai beavatkozással kényszerítette Magyarországra, illetve Csehszlovákiára a kommunista rendszer helyreállítását, míg az Európai Bizottság és a tagállamok többsége csak a fejlettebb országok adófizetői által nyújtott hatalmas támogatásokat vonná meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hazugságok, csúsztatások, ahogy szokott lenni. Csak és kizárólag azért
érdekes ez a gazember, hogy újra és újra fel lehessen idézni a
körömletépés undorító emlékét.

Testvéri tankok helyett most testvéri bankok vannak, sok különbség nincs.

Ettől függetlenül egy ideje lehetett már látni, hogy ez lesz, Orbán túl sokáig tartott be mindenkinek. Vagy ki kell lépni, vagy alkalmazkodni kell valahogy, ez a mostani állapot nem tartható túl sokáig.

2004 óta az EU nagyon sokat vesztett csáberejéből. Nagyon megváltozott.
Most már az is látszik, hogy ideológiai alapon fognak büntetni.
'68-ban meg be kellett vonulni hadsereggel.....
Ma már gazdasági háború zajlik, elég pénzt elvonni és azzal tönkretenni egy orszagot, aki mást gondol, mint a fősodor.

"... a fejlettebb országok adófizetői által nyújtott hatalmas támogatásokat vonná meg" - aminek jó részét Kelet Közép Európában szerzett haszonból fedezik.

Véleményem szerint most Magyarország és Lengyelország alku pozícióban van, a lengyelországi alakuló majdan és a magyar SZFE ügy ellenére. Ki kell tartani, ami egészen egyszerűen BIZTOS nyerő lenne, aha a szlovákok, csehek nem SAJÁT gesztenyesütögetés mellett döntöttek volna, amiért nyilván már kaptak ígéreteket, nyilván NEM önzetlenül csinálják.

Így is VAN esély. A magam részéről azt szeretném,. ha kitartanánk.

Kilépni kizárólag nagyobb csoportban lehetne. Erre NINCS lehetőség. Jobb is lenne, ha maradna egy leginkább gazdasági alapú európai szövetség.

Marosán György 1962-ben idézte fel azt a történetet, miszerint az egyik ávós vizsgálótiszt panaszkodott, hogy nem vall az őrizetese, erre Bauer (az apa) gúnyosan megjegyezte: "Nem tudtok kihallgatni, látjátok, az én őrizetesem inkább meghalt."

A körmösök már csak ilyenek, sosem változnak, mert NEM TUDNAK, genetikailag...
Beteg ego, beteg agy.
Orbán semmit nem magyaráz Merkelnek.
Pedig simán megtehetné:
Magyarországnak nincs mitől félni, kiáll bármilyen próbát, pl. a legtöbbet emlegetett média elnyomása nevű mantrát, elvégre:
a magyarországi médiákban elképzelhetetlen lenne, hogy több száz nő zaklatása, inzultálása NAPOKON KERESZTÜL TABU LEGYEN a híroldalakon,
hogy tüntetésekről a média hallgasson, majd dezinformációkkal vezessen félre,
hogy nem európai emberek bűncselekményeinek elkövetőit azzal mentegesse, hogy még nem képesek felmérni az európai viszonyokat, meg kell őket érteni,
hogy nőknek, asszonyoknak azt javasolják, sötétedés után ne menjenek utcára, és, hogy
Magyarországon ismeretlen pl. a Lügenpresse,
Magyarországon nem uszít a média egyetlen európai miniszterelnök ellen és
und so weiter, hogy világosak legyünk...
És még az is elképzelhetetlen, hogy a magyar megválasztott kormány G. Soros parancsát - hogy ti. kát EU-országot (Magyarországot és Lengyelországot) meg kell büntetni! - hajtsa végre, mint teszi ezt mások mellett Merkel Németországa...
Addig, míg Orbán Viktor a kormányfőnk, addig mindenképp elképzelhetetlen.
Ha pedig jönne egy Soros-szolga miniszterelnök, balról, akkor meg fogja tudni, mi lesz Magyarország válasza.
.

A nagyeszű Balázs Péter "áldásos" tevékenysége felejthetetlen. Akkor is a lengyelekkel egy platformra kellett volna helyezkedni. A lengyelek az utólsó percig küzdöttek a saját, jól felfogott érdekeikért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés