Az arisztokrácia tudatos elsöprésével sokat vesztett Magyarország – Teleki Pál rokona lapunknak

2020. október 25. 7:00
Írta: Sal Endre
Két nagy múltú arisztokrata családba tartozik. Az Edelsheim-Gyulai famíliába, amelynek egyik tagja Horthy István felesége volt, és leszármazottja a Teleki-családnak is, amely Teleki Pál miniszterelnököt adta az országnak. Teleki Ilona 33 éves, Belgiumban nőtt fel, és bár van egy kastélya a családnak Erdélyben, ő Budapesten él a férjével és a kisfiával. És tartja, az arisztokrácia tudatos elsöprésével sokat vesztett Magyarország.

Ilona a dédnagymamájától is sokat hallott a család történetéről. Ilona dédnagymamája, Edelsheim-Gyulai Éva 1913-ban született, gyermekként a család felvidéki birtokán, Felsőelefánton élt. Két testvére lett, Maritta és Ilona. Az utóbbi lányról még lesz szó, hiszen ő volt a tragikus körülmények között elhunyt kormányzóhelyettes, Horthy István felesége.

Edelsheim-Gyulai Éva aztán felnőtt és hozzá adták a nemesi családból származó gróf Kendeffy Ádámhoz feleségül. A pár a sajóvámosi Odescalchi-birtokon élt, budapesti látogatásaikkor a budai Várban, a Dísz tér 12. szám alatt található Edelsheim-Gyulai palotában tartózkodtak. Hamarosan aztán bővült a család, megszületett a két gyermekük. A II. világháborút aztán az Edelsheim-Gyulai család is megszenvedte, a palotát súlyos károk érték a bombázások miatt. A háború végén már csak két szoba volt lakható, ott élt a dédnagymama és a két gyermeke, a férjétől ugyanis időközben elvált. Aztán jött 1956, amikor is úgy döntöttek, elhagyják Magyarországot.

Edelsheim-Gyulai Éva, Ilona dédnagymamája fiatal korában

„A forradalom alatt az egyiptomi követségtől nem messze is volt lövöldözés, s a kommunisták megpróbálták belekeverni a dédnagymama lányát, a nagymamámat és a férjét, ők mindketten ott dolgoztak. Azt terjesztették, biztos a nemesi származású pár keze van a dologban és azt is hallották, 48 órán belül jöhet a fekete autó” – mondja Teleki Ilona. Edelsheim-Gyulai Éva 17 éves fia, Péter már elmenekült az Egyesült Államokba, hiszen

a levert szabadságharc után szinte vadásztak a fiatalokra, mert sokan fogtak közülük fegyvert,

és végül a dédnagymama is úgy döntött, elindulnak a határ felé a lányával és a vejével.   

Hamar találtak embert, aki pénzért megszervezte a disszidálásukat. A Dísz tértől a Keleti pályaudvarig kellett elsétálniuk csomagok nélkül. Közel az osztrák határig mentek vonattal, ahol egy sáros területen kellett átkúszniuk a határon. Akadt a közelben egy őrtorony, és nem tudhatták, volt e benne valaki. Mégis kúsztak tovább.

„Mária, az én nagymamám akkor már terhes volt az édesanyámmal. Átértek, ott pedig már várták őket jószándékú osztrák parasztok, akik egy szalmával rakott szekéren elvitték őket Bécs felé” – folytatta Ilona a család történetét.

A bécsi menekülttáborból aztán Svájcba kerültek barátokhoz. Két évig éltek ott, majd Brüsszelbe került a család, aminek újfent kalandos története van. „A dédnagymamám nagyon szép nő volt. Ez azért fontos, mert 1958-ban, a brüsszeli világkiállításon kapott munkát. Négy nyelven beszélt, a neveltetése miatt elegáns volt, kimért, örömmel felvették hosztesznek. Egy dúsgazdag üzletember aztán munkát ajánlott neki, felvette a személyes asszisztenseként.”

A dédnagymama csak úgy vállalta, ha a családját is viheti. Így került a család Brüsszelbe, ahol később a főhősünk, Ilona is megszületett 1987-ben. Gyerekkora óta tudta, hogy a család honnan jött. Így hallott Magyarországról, a Dísz téri csodás palotáról, 1956-ról, a kommunistákról. Ilona Brüsszelben érettségizett ,és 18 évesen úgy döntött, Magyarországra megy tanulni. Rátalált ugyanis a Balassi Bálint Intézet ösztöndíjára, amelyben a külföldön született magyar származású fiatalokat biztatták arra, hogy tanuljanak az óhazában.

Teleki Ilona 18 évesen döntött úgy, hogy Belgiumból Magyarországra költözik. Fotó: Ficsor Márton

„Így érkeztem Budapestre 18 éves koromban. Ez 2005-ben volt. Kollégiumba kerültem, és egy teljesen más világba. Kezdetben nagyon furcsa volt, hogy mikor az egyetemen megtudták, hogy Belgiumból jöttem ide, sokan értetlenül álltak, és csak azt kérdezték, de miért?

Miért jöttél ide vissza, hiszen Belgium biztosan jobb hely. Hiába magyaráztam, hogy semmivel sem jobb hely”

– mondja Ilona, aki az ELTE-n végezett kommunikáció és médiatudomány szakon.

Az első munkahelye egy multinál volt, ahová hamar felvették, hiszen a magyar mellett franciául, angolul és flamandul is beszél. Az arisztokrata származásából is akadt gondja, egy barátja például képtelen volt megemészteni, hogy az ősei grófok voltak.

„Többször megtörtént, hogy a Teleki családról kérdeztek és hogy Teleki Pállal rokonságban állok-e. Ekkor előfordult, hogy meséltem. A várban található palotáról és, hogy rokoni szálak fűznek Horthy István feleségéhez. Egyszer azt is elmeséltem valakinek, hogy a családom leszármazottjai rendszeresen összejönnek. Azt képzelte, hogy hintón érkeztünk, hatalmas esélyi ruhákban.”

De visszatérve Ilona családtörténetéhez. A dédnagymama testvére volt Edelsheim-Gyulai Ilona, aki Horthy Miklós fiának, Istvánnak lett a felesége. A többi ismert, 1942-ben Horthy István repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Főhősünk többször is találkozott Edelsheim-Gyulai Ilonával a családi összejöveteleken. „Ili néni diszkrét hölgy volt idős korában is, visszafogott és elegáns. Mint a testvére, a dédnagymamám.”

Horthy István és Edelsheim-Gyulai Ilona házasságkötése 1940-ben. Fotó: Fortepan/Vass Károly

Ilona édesanyja, Földváry Nicolette 1982-ben hozzá ment Teleki Kálmánhoz, az egykori miniszterelnök, Teleki Pál rokonához. Így Ilona egy másik nagy múltú arisztokrata családba is bekerült a megszületése után.

„A Teleki-családnak számtalan ága van, mi a gernyeszegihez tartozunk. Ez egy kis település Erdélyben, 17 kilométerre Marosvásárhelytől. Ott volt a családnak kastélya, amit a kommunista rendszerben államosítottak, az apai nagyapámtól vették el, és hatvan évig gyermekszanatórium volt, majd 2011-ben hosszú pereskedés után a család visszakapta, a mi birtokunkban van ismét.”    

Teleki Pál és felesége is ott volt Horthy István esküvőjén. Fotó: Fortepan/Vass Károly

A kastély ugyanabban a Grassalkovich-stílusban épült, mint a gödöllői királyi kastély. Eladhatták volna egy vállalkozónak, aki szállodát csinált volna belőle, de nem akarták. Habár pénzük nincs a felújítására, Ilona édesapja – bár hetven felett jár –- , mindent megtesz, hogy kulturális és rendezvényközpontot alakítson ki benne.  

Amikor visszakaptuk a kastélyt, a faluból több család is jelentkezett, hogy van náluk az egykori bútorzatából egy-egy szekrény vagy asztal és szívesen eladnák nekünk. Édesapám azt válaszolta, azok a bútorok a Teleki család tulajdonában voltak, csak mikor elüldözték az apját, a faluból többen is bementek a kastélyba, és széthordták a berendezést, tehát egy fillért sem ad értük. Ha visszaadják, megköszöni, de nem fogja kétszer megvenni a bútorokat. Egyetértettem vele” – mondja határozottan Ilona.

Ezt a gernyeszegi kastélyt kapta vissza a román államtól Teleki Ilona édesapja. Fotó: Cristina Tibor

 

Teleki Ilona saját bevallása szerint

gyerekkorában sokáig haragudott a románokra, de aztán rájött, a kommunisták tették földönfutóvá a Teleki család erdélyi ágát.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mit vesztett Magyarország azzal, hogy az arisztokrata réteget ideológia okokból, tudatosan megsemmisítették a kommunisták, a következőket válaszolta:

„Az arisztokrata családok benne voltak a politikai életben, munkát adtak az embereknek és nem csak a saját maguk boldogulását nézték, hiszen támogatták a kultúrát, a tudományt és jótékonykodtak is. Velük együtt elveszett egy viselkedési norma, a neveltetésükből adódó tartás, a kultúra iránti elkötelezettség. Igen, az arisztokrácia tudatos elsöprésével sokat vesztett Magyarország.”   

Összesen 271 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 1789-ben kikelt Rothschild&Co. pontosan tisztába volt vele, a kvalitásokat, az intelligenciát likvidálással el kell távolítani. A talmudi Co. ÚTJÁBAN ugyanis EZEK AZ ÁTHÁGHATATLAN AKADÁLYOK, HA ÉLETBEN MARADNAK.
A nemzeti elkötelezettséget csakis a pénzzel, hatalommal, erőforrásokkal rendelkező réteg kiiktatásával - legyilkolásával - lehetett kiiktatni a történelemből, vagy a megvásárlásával, beházasodások provokálásával.
Nem véletlen, hogy a nemzet gerincét mindenütt olyan terrorszervezetek végezték ki, amelyekben nyüzsögtek a zsidók.

Válaszok:
zöldalma | 2020. október 25. 10:58

Van igazság a hölgy állításaiban, de azért Károlyi Mihályt nem könnyű elfelejteni. És hát sorolnak itt neveket a posztolók is: Esterházy Péterre sem lennék különösebben büszke, és úgy általában a személyesen megismert kortárs arisztokraták úgy fele teljesen liberális.

Pl. miért kell a magyar trón örökösének, a valamilyen nevű főhercegnek (így, hogy nem vállalja, nem érdekel a tényleges neve) gokartbajnokságokon szerepelnie?

Úgy tűnik, itt senkit nem érdekelnek a tények.
A háborúba való belépésünket ki ellenezte legmarkánsabban?
Tisza István.
100 év után jó lenne, ha a tények a helyükre kerülnének: maga a kiegyezés volt a későbbi tragédia oka, és azt nem a magyar nemzeti arisztokrácia menedzselte és generálta.
Miközben ott, náluk sem Nobel vagy II. Rákóczi Ferenc volt mindenki, ez is tény.
Mint ahogy minden embercsoport tartalmaz ellentmondást.
A lényeg mégis az, hogy az országot a hatalommal bíró főnemesség, nemesség védte, garantálta a szuverenitást, ám a körkörös támadás, ne feledjük a Fuggereket végül felőrölte az országot.
A két semita: a török 150 éve és
a zsidó vagyonfoglalás a kiegyezés után - és nem a Goldbergerekről, Weiss Manfrédekről, nem az értékteremtőkről beszélek -
ez a kettő majdhogynem Magyarország teljes dezorganizációjához vezetett.
Mellesleg: ettől ma sem állunk messze.

... és akkor kontrasztnek ott van Nagy Blanka.

Elképesztő, hogy milyen pusztítást végeztek a kommunisták, és
pusztítanak a mai napig. Ki szabadította rá ezt a csürhét a világra?

Válaszok:
Box Hill | 2020. október 25. 14:28

Ne tegye. Nyilvánítsa ki a trónigényét. Már ha az arisztokráciának volna valami mondanivalója a világról 2020-ban. Ha nincs, akkor nincs. Akkor emlékezzünk Károlyi Mihályra.

Akkor mi legyen a mai gazdagoknak világszerte?
Legyen inkább kommunizmus?

A dédmamából a mama a nagymamája utal.
Egyébként mindenki úgy szólítja a felmenőit, ahogy akarja, ahogy otthonról hozta.

kezeltesd magad

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. október 25. 11:21

Mégtöbbet nyert.

Tudja valaki:
- hogyan lehetett Magyarországot a 2008-2010-es ÁLLAMCSŐD UTÁN 3 évvel talpra állítani?
- hogyan lehetett államcsődből indulva a GDP-t megduplázni?
- hogyan emelkedett az átlagbér 200%-osan A DUPLÁJÁRA?
- hogyan lehetett az államcsőd után 5 évvel Európa legcsaládabb törvényeit fokozatosan bevezetni, példátlan pénzügyi támogatásokkal a dolgozó családoknak?
- hogyan lehetett államcsőd után pár évvel a nemzetfogyás ütemét évről évre csökkenteni?
- hogyan lehetett államcsőd után Budapest, a vidék településein addig példátlan infrastruktúrát, állami pénzen építeni, a lerohadt állományt újjáépíteni?
HONNAN, MIBŐL CSINÁLT ERRE PÉNZT AZ ORBÁN-KORMÁNY,
miközben elődjei felelőtlensége-LOPÁSÖZÖNE miatt folyamatosan visszafizetési kényszerben kell dolgoznia?

Ilyen egzakt cáfolatra mit is mondhatnék?...

A kommunisták, Rákosiék 45 után szétverték az arisztokráciát - amelynek természetesen voltak arra is érdemtelennek tartott tagjai, hogy magyarnak nevezzék őket -, majd szétverték a vidéki Magyarország gerincét képező birtokos parasztságot, sorra került a polgárság is, elvették üzleteiket, jöttek a KTSZ-ek, szövetkezetek, lassan felszámolták a történelmi társadalmi kötőszöveteket, tették a népet, az országot gyökértelenné, lásd napjainkat.

Teleki Ilonát csak elismerés illeti, a Klubrádióban a kormányt szapuló szégyenteljes Széchenyi leszármazott hölgy mellett, különösen.

Köszi. De sajnos semmi olyat nem látok, ami miatt e név bármely részletét meg kellene jegyeznem.

Akkor egyetértünk. Emlékezzünk Károlyira. Csak akkor ennek a posztnak nincs sok értelme. Egy csinos hölgy gondolatait olvashattuk.

Az az egy biztos, hogy az arisztokraták építette birtokokból csinálnak most hoteleket és üdülőket. A bolsevik panelházakból pedig nem.

Igen, sokat vesztett velük az ország.
Azóta két nagyobb réteg van: kispolgári, provinciális, vs. kommunista, proletár. Közös bennük a szűklátókörűség, az önzés és a gyávaság. Közös bennük a minden tudás és tapasztalat nélküli hatalomhoz jutás, a tehetségektől való félelem, a "közös értékek" és a "közös vagyon" eltékozlása. Közös bennük a gátlástalanság és a gerinctelenség.

Válaszok:
Csomorkany | 2020. október 25. 13:44

Mert nincs egyedül. A kortárs Habsburgok, Telekiek, Fábryak, Esterházyak, stb. jó része ugyanolyan balfácán, mint Károlyi Mihály, csak talán kevesebb ziccert kap a történelemtől. Nem mondom, van néhány olyan arisztokrata, akire tényleg föl tudok nézni, de túl sok az ellenpélda.

Ja. A meglévő arisztokraták jó része meg ezeknek nyal.

Válaszok:
rosettastone | 2020. október 25. 14:13

Ezt nem tudom, nincs tapasztalatom, de lehet. Ők a "meglévők", akik már nem szerves részei a magyar társadalomnak.

Hogy ki szabadította ezt a csürhét a világra?
Winston Churchill vezércikket írt Cionizmus kontra bolsevizmus címmel, amely az Illustrated Sunday Herald-ban jelent meg (1920. február 8). Ebben az írásban, amely nyomatékosította, hogy a cionizmus és a bolsevizmus „harcban áll a zsidó nép lelkéért”, felszólította a zsidókat, hogy tagadják meg a „bolsevik konspirációt” és tegyék világossá, hogy „a bolsevik mozgalom nem zsidó mozgalom”.
Ugyanakkor kifejtette:
„(A bolsevizmus) a zsidók között semmi esetre sem új. Már Spartacus-Weishaupt-tól kezdve, Karl Marx-on át egészen Trockíjig (Oroszország), Kun Béláig (Magyarország), Rosa Luxemburgig (Németország), Emma Goldmanig (USA), ez a világraszóló összeesküvés a civilizáció megdöntésére és a társadalom átépítésére, a korlátozott fejlődés, a rosszindulatú irigység és a lehetetlen egyenlőség alapján, folyamatosan nő.”

Nem nagyrészt, hanem teljesen. Az arisztokraták közt bőven akadt rohadt gyümölcs is, de nem mind volt az. Az, hogy az arisztokrácia vált a fejlődés legnagyobb kerékkötőjévé, tipikus kommunista-osztályharcos történelemszemlélet.

Ne felejtsük el, hogy ha vannak is jogos ellenérzéseink a gazdagokkal szemben, a különféle osztályharcos forradalmak milyen gyorsan eljutottak a nemesség elüldözése után a jómódú polgárok, majd a saját földdel rendelkező parasztok (kulákok) kicsinálásáig. Az ideológia ugyebár azt sulykolja, hogy ha valakinek több pénze van, az csakis azért lehetséges, mert azt másoktól vette el. Kínálja magát az az elv, hogy akinek több van, attól el kell venni. Ezért rohadtul veszélyesek ezek az egalitárius forradalmak, meg az ideológiájuk. Rohadt gyorsan a fasz rosszabbik végén találhatod magad.

Sokféle ember volt közöttük jó is, meg gyengébb is. A nagymamám öccsének a felesége is közéjük, de a szegényebbek, de okosabbak közé tartozott. Rájött arra 45 után, hogy változtatni kell, kitanulta talán a kárpitos szakmát és elkezdett dolgozni. A férjét, aki tanár volt, de őt is békén hagyták. Nem itt éltek hanem Erdélyben.

A Fidesz nem támogatja, de elnézi a címek használatát. Én is ismertem olyan embert, aki szivesen vette, ha gróf úrnak szólították, de a mostani kitüntettek között is van olyan, akinek fetüntették a grófi cimét.

A mérleget nem mi tartjuk a kezünkben. Nincs olyan mérlegünk, amelynek egyik serpenyőjében Károlyi Mihály, a másikéban Széchenyi István lába pilinckázik.

Csak annyit mondhatunk a hölgy fölvetéseire válaszolva, hogy az arisztokrácia elsöprése nem csak külső támadás volt, hanem abból is következik, hogy az arisztokraták jó része megtagadta saját történelmi szerepét, és az elsöprők oldalára állt.

Ha nincs Károlyi Mihály, nincs kommunizmus. De sokáig, és nemzetközi szinten tudom sorolni az abszurd jelenségeket. A spanyol királyt pl. a kommunisták kényszerítették arra, hogy sikkasztási botrányba keveredjen? Az angol királyi ház bulvárhírei mondanak valamit? A tiszteletet nem megkövetelni kellene, hanem tiszteletre méltóan kellene viselkedni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés