Oroszország szerint nincs köze az örmény-azeri konfliktushoz a térségben zajló hadgyakorlatnak

2020. július 18. 22:19
Baku azzal fenyegetőzik, hogy csapást mér az örményországi Mecamor atomerőműre.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter aznap telefonon tájékoztatta azeri hivatali partnerét, Zakir Hasanovot a térségben zajló manőverekről. Az orosz védelmi tárca rutinjellegűnek nevezte a mintegy 150 ezer katona és 400 harci repülőgép bevetésével zajló hadgyakorlatot, amely az ország biztonsági készültségét szolgálja a délnyugati térségben.

A harckészültség ellenőrzését Oroszország délnyugati katonai körzetében, valamint az Északi és a Csendes-óceáni Flotta tengerészgyalogos és légideszantos egységeinél Vlagyimir Putyin elnök rendelte el Sojgu pénteki bejelentése szerint. A cél többek között annak ellenőrzése, hogy a fegyveres erők képesek-e szavatolni Oroszország délnyugati térségének biztonságát, ahol továbbra is komoly a terrorfenyegetés, valamint a Kavkaz 2020 törzsgyakorlat előkészítése.

„Határozottan elutasítom, hogy bármilyen kapcsolat lenne az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek tevékenysége és az örmény-azeri határon elmérgesedett helyzet között” – közölte Alekszandr Fomin, az orosz katonai tárca helyettes vezetője egy, az orosz hírügynökségek által idézett külön közleményben.

Örmény-azeri konfliktus

Az örmény-azeri határ térségében a helyzet július 12-én vált a korábbiaknál is sokkal feszültebbé. Az utóbbi napok fegyveres összecsapásaiban több mint egy tucat azeri és örmény katona vesztette életét.

Oroszország tűzszünetre és önmérsékletre intette a feleket, amelyek több évtizede konfliktusban állnak egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. Moszkva felajánlotta a közvetítést a konfliktusban.

Veszélyben az örmény atomerőmű?

Azerbajdzsán kiemelt infrastrukturális létesítmények ellen kilátásba helyezett csapásokkal fenyegette meg csütörtökön Örményországot. A bakui védelmi tárca akkor arra figyelmeztetett, hogy a Mingachevir víztározó elleni esetleges támadásra válaszul csapást mérhet az örményországi Mecamor atomerőműre.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy Azerbajdzsán fenyegetést jelent nemcsak országára, de a globális biztonságra is. Kiemelte, hogy az atomerőművel kapcsolatos bakui bejelentés felér egy terrorfenyegetéssel.

Oroszország katonai támaszponttal rendelkezik Örményországban, és fegyverekkel is ellátja a jereváni vezetést, amelyre stratégiai partnerként tekint a dél-kaukázusi térségben.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés