EP-vita

Több szolidaritást! – Európa jövőjéről beszélt Conte olasz miniszterelnök

2019. február 12. 17:05
Az uniós tagállamok egy része nem hajlandó a migrációs kvótarendszerben részt venni Giuseppe Conte szerint. Az olasz miniszterelnök az Európai Parlamentben beszélt a kontinens jövőjéről és az aktuális kihívásokról. Szerinte több szolidaritásra van szükség az európei egység és európai tudat újbóli erősítése érdekében. Tudósításunk Strasbourgból.

A strasbourgi Európai Parlamentben szólalt fel kedden délután Giuseppe Conte, az olasz Öt Csillag-Liga kétpárti kormánykoalíció miniszterelnöke.

Antonio Tajani EP-elnök fogadta honfitársát, Giuseppe Contét az EP-ben. Tajani emlékeztetett: Olaszország az európai közösség egyik alapító országa, ezért fogadják örömmel itt a miniszterelnök. Az EP elkötelezett az állampolgárokat érdeklő fontos témák megvitatásában, ez az a demokratikusan megválasztott parlament, amely polgárokat képviseli. Tajani hangsúlyozta, hogy a menekültügyben is fontos vitákat folytatnak, és az infrastruktúra fejlesztése is a lényeges témák közé tartozik.

 

 

Giuseppe Conte felszólalását azzal kezdte: örül, hogy Európáról jövőjéről beszélgethetnek ma. Egy globalizált világban, ahol a gazdaság a jogon és a politikán is eluralkodik, ahol a gazdasági döntések messzire hatnak, fel kell tenni a kérdést: az Európai Unió hogyan látja saját szerepét, mit tehet. A nemzetállamok külön-külön, egyenként nem tudnak a globális kihívásokra válaszolni. 

Conte szerint

az európai projekt mintha elvesztette volna a lendületét,

nagy problémákat láthatunk magunk előtt. Az a feladatunk, hogy Európát, az európai projektet újra tartalommal töltsük meg, erősítsük a fenntarthatóságát, kézzelfoghatóságát. Olyan vízióra van szükség, amihez némi kreativitást is vegyíteni kell.

Milyen Európát szeretnénk? Európai néppé kell válnunk. Ahogy az integráció útján haladunk előre, vajon valóban közös jövőképünk van, vagy csak jogi fikcióról van szó. Az európai nép kialakulása hosszú folyamat, a kortárs történelmünket számos ellentmondás kíséri. Nagyon fontos a különböző kultúrák, nyelvek szerepe, de ezek a különböző kultúrák egymást is gazdagítják. Sikerült sok mindent integrálni, egyes kompetenciákat a tagállamok átadtak az Uniónak.

Conte kifejezte: az emberek szabad áramlása fontosabb a tőke áramlásánál, ez az egyik legnagyobb sikere az európai közösségnek. Gondoljunk arra, milyen háborúk sújtották Európát az elmúlt századokban. A fiatal nemzedékek nem akarnak lemondani a szabad mozgásról. Ezért is fontos az, hogy ők is gyarapodni tudtak ebben a szabadságban. Közös érzéseinkből alakul ki az európai tudat, az európai nép is.

Kialakult az európai, közös jog is a bírósági munka és egyezmények nyomán, ami védi a közös értékeket és alapvető jogokat. Ez a rendszer egy civilizációs előrelépésnek tekinthető, amit meg kell őriznünk. Hatással van az európai tudat alakulásárára is.

„Közös jövő vár ránk” – folytatta Conte. 

Mindezek ellenére nem tekinthetünk magunkra európai népként. Nem tudtunk olyan befogadóvá alakulni, amit az emberek is magukénak éreznének.

Nincs még olyan jövőorientált vízió, ami előre mutat. Enélkül minden elszürkül és bürokráciává alakul.

Mivel harminc éve nincs távlatos perspektíva, az európai vezetés csak a gazdasági szempontokra, a liberális gazdaságpolitikára, a privatizációra, összehangolásokra és szabályozásokra figyelt oda.

Az Európán belüli különbségek mára mégis nagyra nőttek, különösen a válság miatt. Az Unió polgárai eltávolodtak az intézményektől, Brüsszeltől. Ezért a legitimáció sem olyan, mint régen.

Conte szerint komplex, globális gazdasági folyamatok fedőtervének látják az EU-t az emberek. A politika nem volt képes betölteni azt, amire hivatott. 

Az EU történetének fordulópontjához érkeztünk, fontos döntések előtt állunk.

Az európai nép egyre hangosabban kéri, hogy hallgassuk meg.

Módszerekben és perspektívákban is 180 fokos fordulatot kell venni. Közelíteni kell egymáshoz a vezetőket és a vezetetteket. A problémák eltussolása robbanáshoz vezethet. 

Giuseppe Conte hangsúlyozta: a változásokat demokratikus eszközökkel kell megvalósítani, lendületet adva az innovációnak.

Az elidegenedés egyre látványosabb, ami miatt forradalmi erők jelennek meg Európában. Sürgősen változtatni kell, olyan változás kell, ami egyben visszatérés is az európai álom kezdeteihez.

A geopolitika állandó, gyors változásban van. Figyelembe kell venni a nagy világhatalmakat is. Állandóan növelik befolyási övezeteiket. Egyik tagállam sem veheti fel a harcot ezekkel a jelenségekkel szemben. Ezért van szükség az Unióra, annak egységes külpolitikájára.

Az EU-nak erősnek, egységesnek és ambiciózusnak kell lennie.

Így tud tárgyalni az Egyesült Államokkal is. Hiszek a transzatlanti kapcsolatokban, meg kell őrizni a közös stratégiai értékeinket. Ezek fontosabbak, mint a különbségeink.

Conte szerint Európában azért is van szükség közös fellépésre, hogy Oroszországgal, Kínával is fel tudjuk venni a harcot, és mindig az európai értékeket tudjuk velük szemben képviselni.

Szükség van az erős Európára. Integrálni kell az európai védelmi politikát, ami kiegészíti a NATO-t. Az EU-nak garantálnia kell a biztonságot a polgárai számára. A védelmi együttműködést a Brexit után is fenn kell tartani.

Az EU-t legjobban a szolidaritás és a kohézió erősíti. Ez visszaadja az EU-ba vetett bizalmat az embereknek. 

A migrációval túl későn kezdett foglalkozni az EU.

Stabil és hatékony megoldásokat kell rá találni. Több szintű uniós migráció-kezelési terv nélkül nem tudunk megoldást találni. Aki egy országban partot ér, az Európába érkezik. Teljes Európa a Földközi-tenger térségében található. Ez az elv mindig fontos, amikor a migrációt perspektívába akarjuk helyezni. 

Az EU-nak pénzügyi szerepet is kell vállalnia, segítve Afrikát. Meg kell erősíteni a fejlesztési együttműködést. Az olasz kormány kötelezettségeket vállalt Afrikában. Conte meggyőződéssel követi ezt.

Az olasz miniszterelnök emlékeztetett: afrikai tömegek élnek mélyszegénységben. Az afrikai gazdaságban termelt profitok offshore vállalatokhoz jutnak.

A migrációt irányítani kell, mert a jelenség velünk fog maradni. Gondolkodni kell a megfelelő pénzügyi mechanizmusról, hogy a migrációt ellenőrzés alatt lehessen tartani. A frontországokra nagy terhek jutnak, de a migrációt nem tudják az egyedi tagállamok kezelni, közös tervre van szükség. Ugyanakkor

a tagállamok egy része nem hajlandó az automatikus migrációs kvótában részt venni 

– közölte Conte. Szerinte minden erővel harcolni kell az embercsempészek ellen, akik fenyegetik a biztonságunkat is. Ne a nemzeti perspektívában gondolkodjunk, hanem a szolidaritásra építsünk.

A nem elégséges szolidaritás abban is megmutatkozik, hogy a szociális téren nem elég erős az együttműködés. Fel kell lépni a tömeges munkanélküliség ellen, ez Conte szerint a legjobb módszer a nacionalizmus terjedése ellen. 

A gazdag régiók tehernek érzik a további segítséget, a szegényebbek viszont nem találnak elég forrást. Ezért kell tovább erősíteni a szolidaritást. 

Conte végül arról beszélt: a jövőben is garantálni kell a hetven éve tartó békét. Ennek érdekében

Európának közel kell lennie a néphez.

Az olasz miniszterelnök kijelentette: folytatni kell az eddigi európai projektet a nép érdekében. 

Történelmi események tanúi vagyunk, meg kell erősíteni a közvetlen demokratikus intézményeket, visszanyerve intézményeink hitelességét a polgárok szemében. Láthatjuk a kiábrándulást, a bizalmatlanságot. A politika sokáig nem tudott erre választ adni, ezért is látjuk most a változtatás sürgető igényét.

Meg kell védeni az európai integráció eredményeit, a brit kiválás időszakában is. Bátran, keményen kell dolgozni, felülvizsgálva azt, ami nem működik. A dezintegráció Olaszországban is megtapasztalható. A szavak után tettekre van szükség. Új Európára, a népek Európájára van szükség, amely szolidárisabb, befogadóbb és demokratikusabb lesz – zárta szavait Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az összefoglaló készítőjének vagy ennek az embernek ilyen zagyva a gondolkozása? Ha az utóbbi, akkor nem csodálom, hogy ezek az ötcsillagosok összemennek és Salvini népszerűsége nő.

Egy normális olasz politikus van, Salvini. Ez a szerencsétlen Conte a fiók aljából előhúzott papírmasé.

Itália, miként Németország, Franciaország, migrációs szempontból elesett. Talán még Észak, ha Toscana alatt lezárja a határokat, életben maradhat.

Köszönjenek mindent a bevándorlást támogató, elősegítő elvtársaknak....akiknek a nép ellenében szükségük van a migrik szavazatira. S Te sem akarsz ez ellen fellépni, Conte, sei un stronzo.

Csakhogy mi nem akarunk új hagymázas kommunizmust, "globálisan egységesülő emberiséget", ezért "Európai Egyesült Államokat" sem, mint "közbülső lépést". Ez maga lenne az anarchia és a lepusztulás. És útközben átmenne az egész kalifátusba, mert a muzulmánok nem akarnak máshogy élni, csak ahogy azt nekik a "prófétájuk" előírta, és ők maradnának az egyetlen szervezett erő. Ahogy a kommunista utópista mozgalomból sem az lett, amit a szakállas próféta szeretett volna, hanem gyilkolászó zsarnokságok sorozata.

Az ön imádott "menekültjei" is valójában az Európa megszállását előkészítő hadoszlop, hiszen ha valódi menekültek lennének, akkor az iszlám "testvériség" alapján az olajpénzekkel kitömött iszlám államok könnyedén elláthatták volna őket, amíg haza nem térhetnek.

Ha pedig mi befogadtunk volna közülük húszezret (az a "családegyesítések" után százezer) nem magyarul megtanulni, munkába állni, a törvényeinket és szokásainkat átvéve beilleszkedni akartak volna közénk, hanem összeköltöztek volna a nagyvárosaink valamelyik részén, mecseteket építettek volna, és ettől kezdve újabb tíz és százezreket vonzottak volna az immár "otthonossá" tett közegükbe. És mi is elindultunk volna a muzulmán területté válás útján. Lassan összeérő foltokban. Még gyorsabban, mint nyugaton, mert a mi országunkat Muzulmánia részének tekintik, mivel egykor már az övék volt.

Jól értem, azzal fenyeget bennünket kend, hogy természeti katasztrófákat okoznak, felrobbantják az atomerőművet, azért, hogy mindenáron betereljenek bennünket a globális anarchiába? Csak mondja minél többször és minél hangosabban!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés