Migránsok, civilek és szélbalosok szálltak meg egy francia katedrálist

2018. március 21. 10:23

A Párizs melletti Saint-Denis székesegyházba, a francia királyok egykori temetkezési helyére vonultak be migránsok és támogatóik, hogy a bevándorlási törvénytervezet ellen tiltakozzanak skandálva. Molinót is kifeszítettek, egy mise pedig elmaradt az akció miatt.

Vasárnap délután három órakor mintegy nyolcvan tüntető – köztük illegális migránsok, különböző civil szervezetek képviselői és szélsőbaloldali aktivisták – hatolt be a Párizs melletti Saint-Denis-székesegyházba, hogy a francia kormány bevándorlási törvénytervezete ellen tiltakozzon, és kifejezze támogatását a migránsok feltétel nélküli befogadása mellett –  adja hírül a Le Parisien.

A Saint-Denis-székesegyház különleges szereppel bír a francia történelemben, ez volt ugyanis a középkortól a francia forradalomig a francia királyok temetkezési helye.

A tüntetők körbevonultak a gótikus katedrálisban, skandáltak és ordítoztak, emellett egy molinót is kifeszítettek, amin a törvénytervezetet elítélő felirat állt. A demonstrálók mintegy egy óráig tartózkodtak a székesegyházban, ezután a rendőrség „nyugodt körülmények között” távozásra kényszerítette a tüntetőket. Egy férfi ugyanakkor ellenszegült a rendőröknek, őt őrizetbe vették, a csoport ezután a rendőrkapitányság elé vonult. A székesegyházat ezután bezárták, az esti mise az események miatt elmaradt.

A tüntetők között jelen volt Éric Coquerel, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország képviselője is, ami nagy indulatokat váltott ki a jobboldalon. „Azzal, hogy a migránsokat a Saint-Denis-székesegyháznak, királyaink sírhelyének megszentségtelenítésére buzdították, az Engedetlen Franciaország és a szélsőbaloldal bizonyították, hogy bevándorláspárti őrületükben készek lábbal tiporni a civilizációnkat. Felháborító” – írta Marine Le Pen Twitter-bejegyzésében.

Le Pen korábbi jobbkeze, a Nemzeti Frontot nemrégiben elhagyó Florian Philippot szerint „látni, ahogy a franciák királyok sírhelyét militáns civilszervezetek és a magukkal hozott migránsok árasztják el, súlyos szimbólum: szimbóluma a történelmi valóságában megtámadott Franciaországnak, az uralkodó engedékenységnek, a bevándorláspártiak obszcenitásának”. A republikánus Valérie Boyer szintén felháborodásának adott hangot, posztját a párt elnöke, Laurent Wauquiez is retweetelte.

Coquerel nem késlekedett a válasszal, szerinte a békés tüntetéssel arra akartak emlékeztetni, hogy az egyháznak a menekültjog és a legkiszolgáltatottabbak oldalán kell állnia, ennek alátámasztására egy Ferenc pápa-idézetet is közzétett. Coquerel úgy véli: az, hogy Le Pen a francia királyok sírhelyét emlegeti, színtiszta maurrasizmus. A szélsőbaloldali párt egy másik képviselője, Clémentine Autain szerint a tüntetőknek „nem volt mit megszentségteleníteniük”, az uralkodók maradványait ugyanis már 1793-ban tömegsírba dobták, a tét ezzel szemben most az, hogy menedéket találjanak azoknak, akik a háború és a nyomor elől menekülnek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126888

Ajánljuk még a témában