Már most biztosra vehető, hogy az idei árvíz bekerül a történelemkönyvekbe

2024. szeptember 16. 20:56

A 2013-as, eddigi legmagasabb vízállást ugyan nem éri el a Duna vízszintje, de a 2024-es árvíz már most több rekordot is megdöntött.

2024. szeptember 16. 20:56
A nyitókép illusztráció, a nagy 2013-as árvíz idején készült. Fotó: MTI/Földi Imre

Nyitóképünkön a 2013-as árvíz. Fotó: MTI/Földi Imre

Szombaton várható a Duna tetőzése Budapesten, a folyó vízszintje várhatóan nem éri el a 2013-as rekord magas, 891 centiméteres szintet, de megközelíti. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint a fővárosban a folyó 854 centiméteren tetőzhet szombaton, de a vízszint elérheti a 876 centimétert is. 

Történelminek számít tehát a 2024-es árvíz, amely az elmúlt kétszáz év második vagy harmadik legmagasabb vízállása mellett tetőzhet. 

A 2013-as, 891 centis abszolút rekord után a második legmagasabb vízállást eddig 2006-ban mérték, ekkor 860 centiméteren tetőzött a legnagyobb folyónk a fővárosnál.

Az idei már biztosan történelmi árvíznek számít, mivel szeptemberben egyáltalán nem jellemző a nagy hazai folyók áradása. 

A mostani, rekord közeli tetőzés pedig azért is kifejezetten extrém, mert a Duna vízszintje szeptemberben még sosem haladta meg a 800 centimétert, amely fölött már harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Az eddigi legnagyobb, 2013-as árhullámot szintén a jelenlegi időjárási helyzethez hasonló felállás idézte elő, vagyis az Alpokban és a Duna vízgyűjtőin szélsőségesen sok csapadék hullott. Szintén a csapadékos, mostanihoz hasonló időjárás vezetett a 2002-es, eddigi harmadik legnagyobb dunai árhullámhoz, amikor augusztusban a folyó Budapestnél 848 centiméteren tetőzött.

A 2006-os árhullám is szélsőségesnek számított, ám az áprilisi, 860 centiméteres vízállás elsősorban a gyors hóolvadás miatt alakult ki. Ebben az évben ráadásul egyszerre áradt a Duna és a Tisza, vagyis mindkét folyón a legmagasabb készültséget kellett fenntartani. Az árvízi védekezés szempontjából az egyik legnagyobb kihívást jelentő 2006-os esztendő ráadásul csak lassan vonult le, főleg a Tiszán.

A Duna vízállása ugyanakkor többször meghaladta az elmúlt kétszáz évben a 800 centiméteres szintet, ettől függetlenül ritka jelenségnek számít. A Duna 1838-ban okozta a legnagyobb katasztrófát, még a folyó szabályozása előtt. A pesti oldal jelentős része gyakorlatilag teljesen megsemmisült, mivel a magas vízállás mellett a katasztrófát súlyosbította, hogy a márciusi árvíz előtt a Duna befagyott. Így a jégtáblák feltorlódása is fokozta a pusztítást. Több ezer épület semmisült meg, a pesti oldalt gyakorlatilag teljesen újjá kellett építeni, de szintén az 1800-as években szabályozták a Dunát és a modern, összehangolt árvízi védekezés is ekkortól lett meghatározó.

A hazai folyószakaszokon a 2006-os és a 2013-as áradások már jóval kisebb károkat okoztak és nem követeltek emberéletet. Ez elsősorban a védművek jó állapotának volt köszönhető és az ekkoriban meghonosodó mobilgátaknak. A hazai árvízi védekezésben mindig kiemelt szerepe volt az összefogásnak és a vízügyi szakemberek, valamint a hivatásos szervek felkészültségének, valamint az összehangolt szakmai munkának.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
skywalker-bp
2024. szeptember 17. 12:19
Lehet, hogy Péter csak ma olvasta, mi a helyzet. Lehet, hogy eddig csak a tangóval volt ideje foglalkozni, meg a telefonok lopkodásával. Meg a haja festésével. Ravasz rókarudi képű kamuhuszár úr. Nagyon kihullottak már azok a fogak, de majd a régi VIP kórházas kapcsolatok helyrehozzák. Evakuálni kell embereket? És 360 katona van a gátakon? Csak tegnap még azt hazudtam, hogy egy sincs, nembaj, úgy sem emlékszik itt senki semmire, amit dumálok. És gyerekeket vezényeltek az iskolàból a gátra? Legalább nem a 40fokos teremben vannak. Péter klímát is ígért. Mi ez, ha nem az univerzum összeomlása? Valódi veszélyhelyzetben? Magyar Péter látta jól megint. Ő felismerte a veszélyhelyzetet. Igazi Megmondó kapitányos jelmeze is van, remélem ma felveszi. 2 napja jelezte, el kellene rendelni az az Alaptörvény szerint. Mondjuk addigra már minden folyamatban volt. Meg köztévé vitát szerveznek. Ismét maga alá csunyít majd élő adásban. Akkor tényleg jól jönne majd az evakuálás.
Ízisz
2024. szeptember 17. 08:13
Ízisz Skywalker_bp 2024. szeptember 17. 08:08 Z. Zombi poloska szektásként, nem semmi tiszás propaganda hazugságokat nyomsz itt, közben ezerrel lefetyelve messiásod szaros seggét!!! Ez még túl tesz a dollárbaloldal és NER propaganda mennyiségén is!!! Konkrétan a gyomrom fordul fel tőle!!! 💯❗🤮😖🤧
békalepcse2.0
2024. szeptember 17. 07:33
Árad a tisza....sok pofájából a szar.
Skywalker_bp
2024. szeptember 17. 06:49
Biztosan bekerül a történelemkönyvekbe. Ez az első olyan árhullám, amely elleni védekezést tulajdonképpen nem a kormány, hanem Magyar Péter irányít. A kormány látványosan játszik Magyar Péter kottájából. Már rég a gáton volt és Orbánnak nem is olyan finoman jelezte, hogy nem a gym-ben kéne Schwarzenegger-rel bohóckodni, hiszen a helyzet nem komoly, hanem veszélyes. Kezdenényette az EP -ben az Orbán szereplés lemondását, hiszen itthon van most szükség Magyarra is és Orbánra is. Majd vitáznak, ha lement az ár. Most egységre van szükség. Orbán be is látta ezt, hogy megint Magyar látja jól. Aztán a katonák. Magyar jelezte, hog kicsit zavaros a hadsereg kommunikációja és nagyon okosan kérte, hogy jöjjenek végre a katonák a civilek mellé. Vérprofi a csávó. Magyar vérprofi. Épp úgy viselkedik egy államférfi a bajban, ahogyan ő. És tudják is ezt Orbánék és mennek szépen utána.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!