A gazdasági képzések után a pedagógus szakok a legnépszerűbbek – szerdán kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat

2024. július 22. 16:04

Több mint százhúszezren jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, a jelentkezők szerda este sms-ben kapnak értesítést az eredményeikről.

2024. július 22. 16:04
null

Nyitókép: A Pont Ott Parti résztvevői a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2019. július 24-én.
(MTI/Balogh Zoltán)
 

Akárcsak tavaly, idén is meghaladja a százhúszezret a  felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, ami az új felvételei rendszer eredménye is. Ez áttörés a korábbi, százezer körüli jelentkezőszámhoz képest” –  fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a közmédiának. Varga-Bajusz Veronika jelezte, a ponthatárokat szerdán hirdetik ki, az érintettek sms-ben kapnak tájékoztatást az eredményről.

A szakember elmondta azt is, hogy a felsőoktatási rendszer megújítása, rugalmasabbá tétele két évvel ezelőtt kezdődött, amihez most új változtatások járultak; bevezették az intézményi többletpontokat, az ötödik érettségi tárgyat pedig az egyetemek határozhatták meg.

Ez újfajta személyre szabottságot mutat az egyetemek és a leendő hallgatók között” – hangsúlyozta Varga-Bajusz Veronika.

Hozzátette, a szokásos módon ez évben is a gazdaságtudományi képzések voltak a legnépszerűbbek, és – örvendetes módon – második helyre befutottak a pedagógus szakok. A dobogó harmadik foka a műszaki tudományoké, az első hatban az informatikai és az orvosi képzés is szerepel még.

A területi elosztást tekintve a vidéki egyetemek kedveltsége elérte a fővárosiakét; minden második jelentkező az előbbiek közül választott. Ezt a tendenciát is erősítve 2024-ben először nem Budapesten, hanem Debrecenben lesz a központi Pont Ott Parti, ami egy napra esik a Campus Fesztivál nyitó- és az Európai Egyetemi Játékok zárórendezvényével.

Varga-Bajusz Veronika emlékeztetett, a felvételizők szerdán 20 órától sms-ben kapnak értesítést az eredményeikről, ezt az Oktatási Hivatal küldi ki, és egy-másfél órán belül mindenki megkapja a neki szólót. Ha valakinek nem sikerült első körben bejutni a vágyott intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárásban jelentkezhet máshová – tavaly így még ötezer további jelentkező járt végül sikerrel.

Érdekesség, hogy a harminc év feletti felvételizők száma ebben az esztendőben megduplázódott.
 

 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
allen9
2024. július 23. 10:09
Aztán meg panaszkodnak, hogy szarul keresnek.... Nos, aki tanárnak megy, az legyen tisztába azzal, hogy szarul fog keresni. Lehetne menni villamosmérnöknek, orvosnak, geológusnak, informatikusnak is, vagy épp szakmát tanulni, és kamiont vezetni.... Félre értés ne essék, nincs gond azzal, hogy tanárnak mennek, csak legyenek tisztában a megélhetésük nehézségeivel a későbbiekben.... Senki nem tart most fegyvert a fejükhöz.
paracelsus-2
2024. július 23. 00:51
Aki másra nem való, mehet pedogógusnak. A leghülyébbek játszótere lett ez a szakma. Sajnos.
nempolitizalok-0
2024. július 22. 21:15
Ez annyire nem jó hír a tanárhiányt vizionáló ballibsiknek:DDD
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 22. 20:01
"annakiss30 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. július 22. 19:42 Nem csak a magyar oktatásban van tanárhiány. Németországban rohadt súlyos a helyzet. És törvény tiltja, hogy sztrájkolni menjenek." Igen, és ebből mi következik? Németországban legalább kétszer annyit keres egy tanár, mint Magyarországon. Ott úgy van, itt így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!