Románia
ÉLŐ
Hollandia

Marx és Vidnyánszky

2024. június 28. 11:11

A feledés unott homályába is veszett volna ez az interjú, ha a beszélgetés egy pontján Vidnyányszky nem coming out-ol.

2024. június 28. 11:11
Fekete Rajmund
Látószög

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

„A Nemzeti Magazin nyári számának adott interjút Vidnyánszky Attila színházigazgató, amelyben többek között »az új évadról, az átalakuló társulatról, feladatokról, nemzetköziségről, hiányérzetekről, válságról és reményről« nyilatkozott. Talán – leszámítva a hardcore színházba járókat – a feledés unott homályába is veszett volna ez az interjú, ha a beszélgetés egy pontján Vidnyányszky nem coming out-ol – na, persze nem úgy!

Az igazgató ugyanis színpadra szeretné állítani Karl Marx Tőkéjét, amely – elmondása szerint – már nagyon régóta foglalkoztatja (egészen pontosan a beregszászi időszaka óta). Többek között arról is beszél, hogy »A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le«, Marx mondataiból pedig csak úgy árad a »drámai potenciál«. Arról A tőkéről nyilatkozik így a Nemzeti Színház igazgatója, amelyről maga a szerző is úgy vélte, hogy »a legfélelmetesebb lövedék, amelyet valaha a polgárok fejéhez röpítettek.« És arról a Marxról vélekedik így, aki mind a mai napig tündöklő csillagként ragyog a kommunista istenek egén. Akiről még Lenin is úgy vélekedett, hogy a »modern proletariátus legjelentősebb tudósa és tanítómestere az egész civilizált világban«. 

Egy olyan műben lát drámai potenciált, amelynek gyakorlatba ültetése szerte a világban káoszhoz és összeomláshoz vezetett. Ilyen, Marx iránti lelkesedést – a nyugati haladókat leszámítva – utoljára azoknál a német kommunistáknál látott az ember, akik kiadták Karl Marx és Friedrich Engels klasszikusait. Ízlelgessük az ő szavaikat: »A tőke mélyen és minden oldalról megalapozta a tudományos kommunizmus elméletét. Ez a halhatatlan mű a marxizmus minden alkotóelemének jelentős továbbfejlődését eredményezte: ezek a politikai gazdaságtan, a filozófia, a szocialista forradalomról szóló tanítás és a proletárdiktatúra elmélete. A tőke erős és legyőzhetetlen elméleti fegyver a proletariátus kezében a kapitalista elnyomás elleni harcban.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:03
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­­e­­l­d­­­ ­­a­­­ ­s­­z­­e­­x­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Héja
2024. július 01. 06:54
Ostobaság. Marxhoz éppúgy hozzá lehet nyúlni, mintmondjuk III. Ricrhárdhoz (Shakespeare)? "Úgy döntöttem, hogy gazember leszek." A jó színház nem csak hősökkel, példáképekkel foglalkozik.
Publius Decius Mus
2024. június 30. 23:09
Voltam az általa rendezett Bánk Bán előadáson. Transvesztitagyanús szereplők, hiszti, alpáriság, értelmetlen szexualitás, prostituált szerű nők, szamárfejú műfalloszos szatír csípőmozdulatokkal. Ugyan az a fos mint bármelyik szélsőbalos előadáson. Undorító és unalmas.
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 29. 11:09
"Ehetős Odó 2024. június 28. 18:29 Remélem, Marcsa ad egy-két kokit ennek az agyhalott Rajmund gyereknek, hogy ne rontsa ilyen butaságokkal az ő éles Látószögét." Szerinted Rajmundka csak úgy irkálgathat a főnöke, Marcsa néni oldalára a saját feje szerint? Kevés dologban lehetsz biztos, de abban igen, hogy az a Vidnyánszky elleni támadás Marcsa néni tudtával, beleegyezésével, valószínűleg utasítására, került arra az oldalra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!