Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Karácsony lebuktatta a baloldali narratívát – elemző a Mandinernek

2024. június 26. 16:46

Rotyis Bálint szerint a főpolgármester saját legitimitását is megkérdőjelezte.

2024. június 26. 16:46
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Karácsony Gergely a „választások tisztaságáért” tartott tüntetésen 2024. június 14-én. (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

„Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését”írta bejegyzésében a Kúria főpolgármester-választásról szóló döntésére reagálva Karácsony Gergely, miközben baloldali politikustársai sokszor elfogultsággal vádolták az elmúlt években a bíróság döntéseit. 

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője ennek kapcsán a Mandinernek kifejtette: 2010 óta van egy állandó baloldali narratíva a magyar kormánnyal szemben, hogy a különböző demokratikus rendszerekben szükséges intézmények legitimitását, demokratikus mivoltát, törvényességét megkérdőjelezik. Az egyik ilyen intézmény a magyar bírói rendszer: nagyon gyakran halljuk baloldali politikusoktól, hogy a magyar bíróságok nem függetlenek. Ráadásul ez nemcsak belpolitikai vitákban kerül elő, hanem uniós szinten is. 

Brüsszel pedig ehhez lelkesen szokott asszisztálni, ennek következtében az egyik leginkább ellenőrzött bírói intézményrendszer a magyar

 – hívta fel a figyelmet az elemző.  

„Ezek a kritikák azonban politikai alapúak, hiszen ténylegesen sosem tudták azt bebizonyítani, hogy kormánytagok, politikusok utasításokat adnának bíróknak, befolyásolni próbálnának ítéleteket” – húzta alá Rotyis, hozzátéve, hogy léteznek olyan országok, ahol valóban nem független a bíróság, ott szoktak betiltani ellenzéki pártokat, börtönbe zárni politikusokat, újságírókat.

A mostani eset kapcsán az elemző elmondta: Karácsony idézett kijelentésével a teljes baloldali narratívát buktatta le. 

Ha olyan döntés születik, amelyet saját szemszögéből a baloldal pozitívnak értékel, akkor független a bíróság, ha pedig olyan, ami nem tetszik nekik, akkor nem az.

„A főpolgármester megerősítette azt a sokak által osztott feltételezést, hogy a baloldal az egész bírói függetlenségi kérdést egyfajta politikai kommunikációs eszközként használja Magyarországon és Brüsszelben” – mondta Rotyis Bálint. 

Arról az ellentmondásról, miszerint Karácsony korábban a választás megismétlését akarta, most viszont azonnal visszakozott, az elemző elmondta: Ha megnézzük a folyamatot, azt láttuk, hogy miután Vitézy Dávid bejelentette, hogy újraszámlálást követel, Karácsony megijedhetett és előre szaladhatott. 

Közben viszont megpróbálta a választási rendszer legitimitását is megkérdőjelezni, amivel azt a hibát követte el, hogy a saját legitimitását is megkérdőjelezte a mandátuma elfogadásával

– mutatott rá Rotyis Bálint.

Az ügy kapcsán egyébként megszólalt Karácsony riválisa, a mindössze 41 szavazattal második helyre szoruló Vitézy Dávid is. Mint írta, rendkívül aggasztónak tartja a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, melynek keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati  eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2024. június 26. 18:24
Azt a büdös életbe!:)) Miről is szól ez a cikk? 1, baloldali politikusok megkerdojelezik a független állami intézményeket, itthon és külföldön egyarant hangot adnak ennek. 2, karácsony baloldali politikus, tehát a többi politikus jogán nyilván ő is. Mert ugye olyat nem tudott a szerző sehonnan osszekukazni amikor konkrétan karácsony ilyet állított volna:) így jobb híján általánosítani kell. Ez volt az első csúsztatás. 2, Karácsony megkerdojelezte a választás eredményét mert a választási rendszer legitimitasat nem fogadja el. 2.csúsztatás. És mivel elfogadta a kúria döntését saját legitimitasat is megkerdojelezi, tehát: karácsony lebuktatta saját magát. :)) Ha karácsony nem fogadja el a kúria döntését akkor megkerdojelezi az igazságszolgáltatás, ha elfogadja akkor pedig a saját legitimitasat kérdőjelezi meg. Ergo karácsony nem tehet jót:) karácsony NEM A VÁLASZTÁSI RENDSZERT KÉRDŐJELEZTE MEG, hanem azt az eljárást ahogyan szabálytalanul dolgozott a szavazatszamlalo bizottság
makapaka2
2024. június 26. 18:20
Budapest örök szégyene marad, hogy újraválasztotta ezt a tolvaj, semmihez sem értő , szerencsétlenül vigyorgó alakot!
EX_Terminator
2024. június 26. 18:12
OLYAN MEG AZTÁN VÉGKÉPP NINCS TE NYOMORULT KŐOSTOBA BUTA KIS GÖRCS, HOGY TE MONDASZ EZT AZT MEG AMAZT HOZOD EZT A DÖNTÉST MEG AMAZT, ÉS AZ BÁRKIT BÁRMIRE IS KÖTELEZ! TE NEM VAGY BÍRÓ RENDŐR ÜGYÉSZ ÜGYVÉD SE SEMMI MÁS ÉS PLÁNE NEM VAGY TÖRVÉNYALKOTÓ! ÉS PLÁNE!!! NEM HOZHATSZ DÖNTÉSEKET OLYANOK NEVÉBEN AKIKHEZ SEMMI KÖZÖD NINCS!
macskusz-4
2024. június 26. 18:08
Küzd, mint Honecker a berlini falért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!