Hiába perelte be volt iskoláját Pankotai Lili, ellene ítélt a bíróság

2024. október 08. 15:47

Az diákaktivista szerint botrányos fellépése után egykori gimnáziuma ellehetetlenítette, hogy ott folytassa tanulmányait.

2024. október 08. 15:47
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ítéletet hirdetett kedden a Pécsi Törvényszék abban a személyiségi jogi perben, amelyet az ellenzéki aktivista diáklány Pankotai Lili indított a TASZ segítségével volt iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium ellen. A 2022 október 23-i ellenzéki tüntetésen trágárságokkal teletűzdelt költeményével, azaz slam poetryjével a közéletbe berobbanó Pankotai Lili azért perelte be egykori iskoláját, mert nagy vihart kiváltó fellépése után 

szerinte ellehetetlenítették ottmaradását, így iskolát kellett váltania.

 

Ahogy egy interjúban elmondta, „a pert figyelemfelhívásnak szánja, hogy a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van”. 

Az azóta számos tanártüntetésen felbukkanó, a Momentum kordonbontó akcióiban is előszeretettel részt vevő diáklány a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban folytatta tanulmányait, de csak egy évvel később tudta letenni az érettségit, mint ahogy kellette volna.

A személyiségi jogi per tavaly novemberben perfelvételi tárgyalással kezdődött meg, amelyen a bíróság meghallgatta az alperest és a felperest, a felek pedig előadták a bizonyítási indítványaikat. A következő tárgyaláson azonban váratlan fordulat történt: a bíróság ugyanis leállította az eljárást, miután a felek egyeztetésekbe kezdtek a peren kívüli megegyezés érdekében.

Ezt is ajánljuk a témában

A bíróság akkor azt közölte, hogy négy hónapig szünetel az eljárás, és ha ezalatt egyik fél sem kéri a folyatást, a per megszűnik Mindez azért is volt érdekes, mert a TASZ képviselője még precedens értékű perről beszélt korábban, amely majd a többi intézménynek is iránymutatásul szolgál.

A megegyezés azonban végül elmaradt, miután a felperes, azaz Pankotai Lili kérte az eljárás folytatását. 

Ezt is ajánljuk a témában

Így érkeztünk el a keddi ítélethirdetésig, amelyen a Pécsi Törvényszék elsőfokú határozatában az alperes javára döntött és kimondta, hogy 

a gimnázium nem sértette meg a diáklány személyiségi jogait. 

A bíróság indoklása szerint a bár a diáklány zaklatónak minősített bizonyos magatartásokat, ezek sem az egyenlő bánásmód követelményét, sem a Ptk.-ban rögzített személyiségi jogok védelmét nem sértették. Az eljárásban pedig az is bizonyítást nyert, hogy a diáklány fellépése miatt épp az iskolát érték támadások.

Az ítélet nem jogerős. 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. október 08. 18:35
Mindenki nyugodjon le, ez egy hosszú folyamat lesz, a taszkalapok erre a garancia. Itthon kimerítenek minden jogorvoslati lehetőséget, végül a brüsszeli puniós bíróság reflexből a javára fog ítélni.
szarvasbika
2024. október 08. 18:35
Egy, nem Lilike perelt... ahhoz ő túl hülye. Kettő, amúgy sem a tanulás volt akkoriban számára a legfontosabb...
sexykitty-5000106
2024. október 08. 18:30
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­k­­­e­­­l­­d­­­ ­a­ ­s­­z­­e­­­x­­­i­­­ ­p­­u­­­n­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
szintetikus
2024. október 08. 18:27
A fideszes pereputty a gyerekeket és a fiatalokat sem kíméli. Ebben a szellemben neveli a kölykeiket, akik szintén majd szaremberek lesznek. :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!