Kormányinfó: A növekedés alapfeltétele, hogy törekedjünk a gazdasági semlegességre (VIDEÓ)

2024. október 16. 10:20

A magyar kormány gondoskodik arról, hogy a 13. havi nyugdíj megmaradjon, brüsszeli vagy bármilyen más támadások ellenére – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely.

2024. október 16. 10:20

Nyitókép: Facebook

A frakció kérésére a kormány döntött arról kedden, hogy az új gazdaságpolitika pilléreiről nemzeti konzultációt indít – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

„Így a magyar választóknak lehetősége van arra, hogy a főbb lépésekről véleményt mondjanak. A világ és a gazdaság a járvány és a háború óta gyökeresen megváltozott” – tette hozzá a tárcavezető.

Új eszközökre van szükség, hogy a jövőben is sikeresek legyünk”

 – hangzott el.

„Ennek kulcsa továbbra is a munkaalapú gazdaság. Az Unió egyik legmagasabb foglalkoztatottsága a magyar” – hangzott el.

A miniszter azzal folytatta, hogy a növekedésre kell koncentrálni, és ebben az európai környezet egyáltalán nem kedvező. „Éppen ezért 

a növekedés alapfeltétele, hogy törekedjünk a gazdasági semlegességre, és ne sodródjunk bele egy kereskedelmi háborúba. 

(...) Nyugatról és Keletről is várjuk a befektetőket. A legfontosabb, hogy ne zárjuk le a kereskedelmi útvonalakat” – hangsúlyozta.

Kiemelte, a kormány folytatta a gazdaságpolitikai akcióterv kidolgozását. „Mindez azt szolgálja, hogy 3-6 százalék között legyen a magyar növekedés”

Gulyás arról is beszámolt, hogy a gazdaságpolitikai akcióterv 3 alapon nyugszik: 

  • megfizethető lakhatás,
  • a jövedelmek vásárlőerő növekedése,
  • kkv-k erejének megduplázása.

Elhangzott továbbá, hogy hároméves bérmegállapodást kötnek a munkaadókkal és a munkavállalókkal. „Munkáshitel-program indul. A gyermek után járó szja-kedvezmény 2026. június 1-től 50 százalékal, mjad 2026. januárjától újabb 50 százalékkal nő” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Közölte továbbá, hogy a lakásbérleti díjakat és szerződési feltételeket is megvizsgálják. Továbbá bővítik a kollégiumi férőhelyeket. Gulyás Gergely itt hangsúlyozta, hogy 

a lakhatási feltételek javítása a cél, vidéki otthonfelújítási program is indul.

Az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfakulcs pedig 2026 végéig megmarad.

Indul a Demján Sándor Program

Ezután beszélt a Demján Sándor tőkefinanszírozási programról, mely a jövőben segíteni fogja az új beruházásokat és fejlesztéseket. Hozzátette, a digitalizációt forrásokkal is segítik, a Széchenyi-kártyához kapcsolódó hiteleket pedig 3,5 százalékon maximalizálják. A kkv-kat azzal is szeretnék segíteni, hogy csökkenjen az adminisztrációjuk.

Gulyás Gergely aláhúzta, hogy ezek a lépések segítik a magyar gazdasági növekedést, segítik a munkahelyek megőrzését, és a bérek növekedését. Ezután Vitályos Eszter kormányszóvivő vette át a szót, ki arra hívta fel a figyelmet, hogy 

több mint 136 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások a mögöttünk hagyott két hétben.

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta: a tervek szerint 11 kérdés lesz majd az új nemzeti konzultáción, a kérdőív november elején érkezhetnek az állampolgárokhoz és december közepéig lehet majd visszaküldeni. 

A magyar ENSZ katonák Gulyás tudomása szerint biztonságban vannak Libanonban. 

A magyar választópolgárok illetékesek abban az ügyben, hogy ki legyen Magyarország miniszterelnöke, nem pedig az Európai Néppárt 

– mondta az Orbán Viktor távozását sürgető néppárti felvetésre a miniszter. A kormány válasza az, hogy megvédjük az ország szuverenitását. Az Európai Néppárt és az Európai Bizottság bejelentette, hogy más kormány akar látni, de ezt már megtették korábban is. A magyar választók ezt másképp gondolták. Az Európai Néppárt Magyarországnak akar kért okozni és azt gondolja, hogy így okoz majd kárt a kormánynak – fejtette ki Gulyás. 

A magyar kormány gondoskodik arról, hogy a 13. havi nyugdíj megmaradjon, brüsszeli vagy bármilyen más támadások ellenére – szögezte le Gulyás.

A kormány nyugodt

Mindegyik kereskedelmi tv-adó kap állami támogatást, a kormány viszont nem szól bele a műsorszerkesztési elvekbe – mondta a Telex kérdésére Gulyás a TV2 Magyar Péter európai parlamenti szerepléséről szóló tudósítása kapcsán. 

Ezek a közvélemény-kutatások inkább politikai célokat és érdekeket szolgálnak – mondta azokra az adatokra, miszerint a Tisza Párt már a Fidesz nyakán van a támogatottságban. Mi nagyon nyugodtak vagyunk – jegyezte meg a miniszter. 

Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án a Millenárison tart majd ünnepi beszédet délelőtt 11-kor

– jelentette be Gulyás.

Arról, hogy Magyar Péter szerint a szuverenitásunk egy részéről le kell mondanunk, azt mondta: amikor Magyarország belépett az Unióba, akkor elfogadta, hogy a közösség a szerződések szerint működik. A miniszter szerint nem több szuverenitást kell átadnunk, hanem többet kell visszaszereznünk. Mint mondta, Magyar Péter Brüsszel markában van a mentelmi ügye kapcsán. 

Mi mutatunk példát határvédelemről

Arra a felvetésre, hogy két holland ellenzéki párt azt javasolja, hogy átmenetileg függesszék fel Magyarország schengeni tagságát, merthogy a magyar kormány nem ellenőrzi megfelelően a területére belépő orosz állampolgárokat és arra kérték a holland miniszterelnököt, hogy ezt sürgesse a csütörtökön kezdődő EU-csúcson a Mandiner kérdésére azt mondta: Valótlanság, hazugság ez az állítás. Magyarországon lényegesen kevesebb orosz állampolgár vállal munkát, mint Nyugat-Európa országaiban. Vízumot és munkavállalási engedélyt mindenki csak nemzetbiztonsági átvilágítás után kaphat hazánkban – szögezte el. Magyarország esetleges kizárására azt mondta: erre kezdeményezés sincs, de ezt egyébként is csak nagy többséggel lehetne elérni. 

Magyarország példát mutat a határvédelemből, ha a határvédelem alapossága alapján kellene kizárni tagállamokat, akkor a végén csak mi maradnánk a sor végén

 – mondta Gulyás.

Hogy milyen a migrációs helyzet a déli határszakaszon, kérdésünkre elmondta: kedvezőbb, mint tavaly, harminc százalékkal kevesebben próbáltak meg átjutni a határon ebben az évben eddig. 

Gulyás kérdésre válaszolva közölte: nem látja indokolnak, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalt hatósági jogkörökkel ruházzák fel, de nincs is ilyen előterjesztés.
 

A Kormányinfót itt tudja visszanézni:

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000115
2024. október 16. 19:48
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­z­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­u­n­­c­­­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
baoo
2024. október 16. 17:46
A növekedés alapfeltétele, hogy a pénz ne kerüljön az azt ellopó, elpazarló politikusok kezébe, hanem maradjon azoknál, akik azt létrehozták, és jólétet teremtően használják fel! Ez az adók, és a deficit radikális csökkentésével érhető el. Elősegíti a növekedést továbbá, ha a mégis a politikusok kezébe kerülő pénzt is jól használják fel. Ezt támogatja az átláthatóság, a társadalom informáltsága. Ha nincs blokkolva a sajtó, az ügyészség-bíróság, ill. az ellenzék. Aki ezekben ellenérdekelt, és a saját parazitizmusát védelmezi, az a gazdasági semmlegességgel, vagy valami más baromsággal próbálja hülyíteni azokat, akiken élősködik.
monuskaroly
2024. október 16. 16:59
A Telexesek értelmi fogyatékosok!!! Aki csinálja, aki olvassa, aki pénzeli mind!!!!
nesztekjobbrol
2024. október 16. 16:38
A novekedes feltetele, hogy olyanok iranyitsak a gazdasagot, akik ertenek hozza. A fidesz korabbi, meg a mostani tervei se ernek szart se, raadasul ha Trump nyer, nem lesz kinek eladni a kocsikat. Habar, addig meg 1000 milliardot kilop Tiborcz vej a kozosbol, szoval ork ban csak nyer az idohuzassal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!