Megfizethető lakhatás, gyors béremelés, a kkv-k megerősítése – itt nézheti vissza a Kormányinfót!

2024. október 03. 14:22

A következő években a cél az, hogy a magyar gazdaság 3 és 6 százalék között növekedjen – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A tárcavezető elárulta, a kormány gazdaságpolitikájának három új célja van, az ezzel kapcsolatos részletszbáélyok várhatóan október végéig jönnek ki.

2024. október 03. 14:22
GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A kihelyezett kormányülés helyszínén, Geszten, tartott Kormányinfót csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

A következő években a cél az, hogy a magyar gazdaság 3 és 6 százalék között növekedjen

Gulyás Gergely tájokoztatója elején elárulta, hogy a többnapos kormányülés előző három napjának legfogntosabb része „a gazdaság, az európai és a magyar gazdaság helyzetének felmérése, kilátásai, illetve mindaz, hogy mi következik ebből ránk nézve, mit kell nekünk tenni annak érdekében, hogy a magyar gazdaság növekedése sokkal robosztusabb legyen, mint az elmúlt években volt”.

Mint mondta, 

Sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel és Nyugat Európa kereskedelmi hidegháborút hirdet.”

„Ugyanakkor Magyarország számára ez rendkívüli veszélyeket rejt magában, a magyar gazdaság egy exportvezérelt gazdaság, egy ilyen kereskedelmi hidegháború elzár bennünket a piacoktól és a befektetési lehetőségektől. 

Nekünk viszont új exportpiacokra és fejlett technológiára van szükség a világ minden részén és a világ minden részéről. A magyar válasz éppen ezért az, hogy maradjunk ki a kereskedelmi hidegháborúból, és a gazdasági semlegesség válaszát adjuk erre a jelenlegi helyzetre. 

Ez lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb növekedést” – húzta alá.

A következő években a cél az, hogy a magyar gazdaság 3 és 6 százalék között növekedjen. 

Hogyha ezt a növekedést el tudjuk érni, akkor az önmagában is jó hatással van a fizetésekre, jó hatással van a költségvetési bevételekre, és azt mondhatjuk, hogy ez igazolja annak a gazdaságpolitikának a sikerességét, amelyet ez a kormány válaszként ebben az új helyzetben adni kíván” – fejtette ki.

Közölte, ezt konkrét programok is segíteni fogják. „Voltak olyanok, amelyekről már tettünk bejelentést, ilyen a munkáshitel, ilyen a tőkejuttatás a kis és közepes vállalkozásoknak, de ilyen a családi adókedvezmény megduplázása is 2026. január elsejéig” – sorolta.

Gulyás Gergely arról tájékozatott: 

A kormányülés most további három feladatot szabott. Az egyik a megfizethető lakhatás elősegítése, a második a gazdasági növekedésen alapuló gyors bérnövekedésnek, gyors béremelésnek az elérése. A harmadik pedig méretváltás, méretugrás a kis- és közepes vállalkozásoknál, 

sőt általánosságban is a vállalatoknál, de ennek fókuszában a következő másfél-két évben a kis- és közepes vállalkozások fognak állni”.

A miniszter rátért a megfizethető lakhatás elősegítésére is. Mint mondta: „Magyarország sajátos helyzetben van, szemben például Nyugat-Európa számtalan országával, nálunk az általános lakhatási jogcím a tulajdon, tehát kevesebb a bérlet és lényegesen több a tulajdon. Viszont éppen azért, mert a lakások ára jelentős mértékben emelkedett a mögöttünk hagyott években, ezért különösen a fiatalok számára a lakhatás biztosítása komoly nehézséget jelent. 

Éppen ezért fogunk programot hirdetni kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására”.

Közölte, a kormány azt a feladatot adta a gazdasági miniszternek, hogy hogy vizsgálja meg a lakbérszabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatot, európai példákat, beleértve egyébként az Airbnb-vel kapcsolatos szabályozási gyakorlatot.

Gulyás Gergely kijelentette, 

A lakásépítés gyorsítása, a megfizethető lakhatás biztosítása a következő két évben a kormány kiemelt feladata lesz, és egyik legfontosabb célkitűzése”.

A kormány november első felében tervezi benyújtani a költségvetési törvényt

A béremelésekre rátérve a tárcavezető kifejtette, 

azt szeretnénk továbbra is, ha a munkaadók és munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének, ami lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését. 

A kis- és közepes vállalkozásoknál pedig a következő két évben szeretnénk egy nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani, ezért a tőkejuttatás mellett további ösztönzőket is be fogunk vezetni. Szintén a gazdasági miniszter feladata, hogy ezt a következő két-három hétben kidolgozza”. 

Gulyás Gergely elárulta

valamennyi korábban említett, illetve most felsorolt gazdaságpolitikát érintő javaslat a költségvetési törvény része lesz. 

Miután a költségvetési törvényt november első 10 napjában szeretnénk az Országgyűlés elé benyújtani, azt megelőzően pedig a Költségvetési Tanácshoz kell az alkotmányos szabályokkal összhangban a javaslatokat eljuttatni, ezért 

október végéig mindannak a részletes szabályait a kormány ki fogja dolgozni, amikről most beszéltem.”

Elindult a Digitális Állampolgárság Program

A kormány elindította a Digitális Állampolgárság Programot – hívta fel a figyelmet Vitályos Eszter kormányszóvivő. „Már 176 ezer letöltése van az alkalmazásnak. Az idei év végére szeretnénk elérni a 400 ezret, és mindenkit arra biztatok, hogy keresse fel a dap.gov.hu elérhetőséget, és innen töltse le az alkalmazást” – mondta.

Vitályos Ezster továbbá közölte, 

az elmúlt néhány hétben több mint 26 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon.

„Magyar Péter megjelenésével korábban nem látható arrogancia és erőszak jelent meg”

Újságírói kérdésre válaszolva, Gulyás Gergely kifejtette: Magyar Péternek kell választ adnia a hozzá köthető gyanús szerződésekre, amelyek abból az időből származnak, amikor ő vezette a Diákhitel Központot. Mint mondta: valaki a magyar nyilvánosság előtt bizonyítékok nélkül vádaskodik, majd amikor saját rövid gyakorlatát megnézzük, akkor ott pontosan ez a gyanús gyakorlat látható. 

A minisztert arról is kérdezték, mi a véleménye arról, hogy Magyar Péter közösségi oldalán a közmédiával szemben agresszív, fenyegető hangvételű kommentek jelentek meg. 

Gulyás úgy vélekdett, azért önmagában nem fele egy politikus, hogy milyen kommentek jelennek meg a közösségi oldalán, de mindenkinek van lehetősége szűrni a hozzászólásokat, vagy ha ezt nem akarja megtenni, akkor is vannak olyan hozzászólások, melyeket nem szabad szó nélkül hagyni.

A magyar belpolitikában Magyar Péter megjelenésével korábban nem látható arrogancia és erőszak jelent meg – jlentette ki Gulyás. 

A Kormányinfó teljes felvételét alább nézheti vissza:

A Tisza-kastélyban volt kihelyezett kormányülés

Mint ismert: Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett kormányülés kezdődött kedden este a Békés vármegyei Geszten, a Tisza-kastélyban. 

A többnapos ülésen a miniszterek a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról tárgyalnak.

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birono70
2024. október 03. 17:30
Làtom leuraltàk a mindenszaristàk a komment szekciót. Màr rosszabb, mint a fèszbúk, amit pont a mindenszaristàk miaat hagytam ott màr jó pàr évvel ezelőtt. Csak ìgy tovàbb! Öntsèk ide is a végtelen primitìv mindenszar kommentjeiket, azt hiszik attól igazuk lesz. Egy klasszikust idézve: "Kapd be gyìkok, èn lelèptem!"
sexykitty-5000103
2024. október 03. 17:30
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­­k­­­e­l­d­­ ­a­­­ ­­s­z­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­­­n­c­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
DINO54
2024. október 03. 17:08
A firkászok rideg tartásra lettek fogva. Se pogácsa, se meleg málé csak a lófasz.
Novicsok-5
2024. október 03. 17:04
A hülye picsa Ízisz szerint kizárólag a baloldal miatt van korrupció Magyarországon. Peeeeersze. Legyetek bátorak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!