Lázár János: Vizsgálják az LMP népszavazási kezdeményezését, hogy ne maradjanak el a fejlesztések

2024. szeptember 23. 12:03

Minden jogi lehetőséget megvizsgálnak és alkalmaznak annak érdekében, hogy az LMP népszavazási kezdeményezése ne lehetetlenítse el a kiemelten fontos infrastrukturális fejlesztések megvalósulását – mondta Lázár János a Magyar Nemzetnek.

2024. szeptember 23. 12:03
LÁZÁR János

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem elég a külföldi beruházásokat vonzani, azokat meg is kell tartani, ezért Magyarország stratégiai érdeke, hogy megmaradjanak a kiemelt beruházásokra vonatkozó jelenlegi szabályok – mondta a Magyar Nemzetnek Lázár János építési és közlekedési miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, 

minden jogi lehetőséget megvizsgálnak és alkalmaznak annak érdekében, hogy az LMP népszavazási kezdeményezése ne lehetetleníthesse el az emberek érdekét szolgáló, jelentős hozzáadott értéket képviselő infrastrukturális fejlesztések megvalósulását.

Az LMP ugyanis népszavazást kezdeményezett a magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályairól. Az Alkotmánybíróság visszautasította az ügyben az Építési és Közlekedési Minisztérium által benyújtott alkotmányossági panaszt, így

az LMP megkezdhette az aláírásgyűjtést.

Lázár hozzátette: „A végrehajtás során szerzett tapasztalatokra figyelemmel az Országgyűlés csaknem egy éve már pontosította és szigorította a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályrendszert annak érdekében, hogy 

tovább csökkentse a kiemeltté nyilvánítás lehetőségében rejlő elvi kockázatokat.”

A kérdésre, hogy milyen garanciák vannak arra, hogy ne csak a befektető magánérdekei érvényesüljenek, a miniszter azzal reagált: „az új szabályozás jelentős korlátozásokat hoz a korábbiakhoz képest, így nemzetgazdasági érdekeink előmozdítása mellett sem engedi a befektetői magánérdekek parttalan érvényesülést a helyben élő magánszemélyek kárára, hanem számukra is garanciákat tartalmaz az élhető lakókörnyezet fennmaradása és a helyben történő, értékteremtő munkavállalás érdekében. Az egyes kiemelt beruházások építészeti minőségét, településképi, illetve környezeti illeszkedését pedig az is biztosítja, hogy az Országos Építészeti Tervtanács ezeket a beruházásokat is érdemben véleményezi.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 23. 14:03
Magyarul ebből sem lesz népszavazás. A narancssárga hatalom újra meg fogja akadályozni a demokráciát, mint mindig.
2024. szeptember 23. 13:57 Szerkesztve
Hátborzongató: fehéren villogott a jelzőlámpa és érkezett a vonat – elárulta a MÁV, hogy ez hogyan lehetséges? ? ? ? és az is kérdés hogyan lehet LESZAR jANKÓ még mindig miniszter?
llnnhegyi
2024. szeptember 23. 13:54
LMP? THE FOSMAN GRUPP ®!
no-orban
2024. szeptember 23. 13:49
megvizsgálunk minden jogi lehetőséget, ha nem találunk, akkor majd alkotunk éjfél előtt 10 percel élen a Párt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!