Karácsony után

2023. december 28. 09:45

Nem szabad megváltozunk, feladni hitünket, magyarságukat, családi értékeinket, józan eszünket.

2023. december 28. 09:45
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Most, hogy véget ért a karácsony, érdemes végiggondolni, mit illik és mit nem. Én sajnálom a leginkább, de muszáj egyfajta elemi illemtannal kezdenünk. Valami olyasmivel, hogy mi a karácsony és mi nem. Már csak azért is, mert sokan élnek ebben az országban olyanok, akiknek segítenünk szükséges.

A karácsony Jézus Krisztus születésének ünnepe. Nem április 1-jei bohóckodás tárgya, nem szarvasok és motoros Mikulások bulija, nem fenyőfaünnep.

A karácsonynak csakis egy magyarázata lehetséges, s bár pogány alapra épül, csak egyetlen tartalma maradt meg az időben: a keresztyén. Hajdan jászol köré gyűltek a főszereplők, tehát mi is családi körben üljük meg. Karácsonykor kibékülnek a perlekedő rokonok, felhívják egymást, akik egyébként nem szokták, ajándékozunk, hogy érezzük, nem egyedüllétre ítéltettünk a világban. Karácsonykor segítjük azokat, akiknek nincs családjuk, nyomorultan élnek, nincstelenek vagy betegek – a születés ünnepre az övék is, mindenkié, mindannyiunké. Karácsonykor otthoni körben, szándékos tétlenségben töltjük ezt a három napot. Hiszen a tétlenség egyúttal felkészülés is. Ahogyan a napok egyre hosszabbak lesznek, a tavasz felváltja a telet, a mi testi és lelki életünk is feléled. Karácsonykor tehát – az újszülöttre gondolva – voltaképpen az életről szavazunk. Nem materiális bizonyságot, hanem őszinte érzéseket keresünk magunkban, másokban, egymásban. A karácsony tehát a szív ünnepe.

Vannak azonban, akiknek mást jelent. Például azt, hogy leülnek a Facebookhoz, és válogatott politikai szidalmakkal illetik azokat, akik éppen karácsonyt ünnepelnek.

Előkerül ilyenkor Orbán is, ­miért is ne kerülne elő, hiszen mindig, életük minden percében jelen van egyébként is, minden ködképük, rossz ítéletük, mániájuk felé mutat. Sokszor gúnyolódnak karácsony szent ünnepén is, évről évre jut valamennyi szidalom Jézusnak, hahotázás a keresztyén hagyományok felett, durva, trágár ítélkezés a csendes együttléten.

Talán húsz évvel ezelőtt még zavart volna, hogy valakinek fekete a lelke. Ma már csak legyintek. Ezt a cikket is azoknak írom, akik hozzánk hasonlóan szeretetben, békében töltötték az ünnepet. Mert voltaképpen csak azt szeretném elmondani, hogy legyünk hűek önmagunkhoz. Ami egyrészt azt jelenti, hogy akár szabadság, akár diktatúra tombol ebben az országban, vagyis legyen 2023 vagy éppen 1952, a karácsony mindig ugyanaz. Az ember becsukja az ajtót vagy rámered a börtöncella falára, egyedül vagy másokkal imádkozik, szabadon él vagy rabul ejtették – voltaképpen nem számít, hiszen a lényeg nem mi magunk vagyunk.

A lényeg Isten és a teremtett világ, amelyben meghívott vendégként egy ideig jelen lehetünk. Hogy aztán karácsony elmúltával a szürke hétköznapokban minél többet át tudjunk menteni a pillanatnyi tisztaságból, ünnepből, fontos közös feladatunk.

Szelíden, ítélkezés és gyűlölet nélkül, valahogy így kellene léteznünk, és bármilyen nehéz a feladat, erre törekedjünk, különben elveszünk a hiábavalóságokban.

Azt kívánom a keresztyén olvasónak, hogy türelemmel és nyugodtan fogadja a ránk záporozó rágalmakat, és haladjon tovább a saját útján. Ugyanis az út, amelyen járunk, nem emberi alkotás, hanem Isten útja. Soha, egyetlen pillanatra sem szabad letérnünk róla, nem szabad megváltozunk, feladni hitünket, magyarságukat, családi értékeinket, józan eszünket. Ha így élünk, méltók leszünk arra, hogy a testet öltött Fiú szeretete kiáradjon ránk is.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Jeszenszky Zsolt

Magyar Nemzet

Idézőjel

Jézus nemcsak a halált, de a félelmet és a sátánt is legyőzte.

A nyitókép illusztráció. Fotó: HENRIQUE CAMPOS / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. december 29. 08:50
"Nem szabad megváltozunk, feladni hitünket, magyarságukat, családi értékeinket, józan eszünket." 1945-től a mai napig(!) megtanították, megtanultuk, hogy a felsoroltak talonba teendők, jobb megfelejtkezni róla... -ha ez neked fájdalmas, az a reményt jelentheti...
FrankMatyi
2023. december 28. 23:02
Ámen
bélsaczár
2023. december 28. 17:32
Ha ki akarod érdemelni:,,Monda néki Jézus: Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz mennyben; és jer és kövess engem."
bélsaczár
2023. december 28. 17:23
Hát elég silány,ha csak igy kellene ünnepelni Krisztus születését,ahogy errefelé szokás. Meg egyébként is:,, Ha eljöttök, hogy színem előtt megjelenjetek, ki kivánja azt tőletek, hogy pitvarimat tapossátok? Ne hozzatok többé hazug ételáldozatot, a jó illattétel útálat előttem; újhold, szombat s ünnepre-felhívás: bűnt és ünneplést el nem szenvedhetek. Újholdaitokat és ünnepeiteket gyűlöli lelkem; terhemre vannak, elfáradtam viselni. És ha kiterjesztitek kezeiteket, elrejtem szemeimet előletek; sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, én meg nem hallgatom: vérrel rakvák kezeitek." Továbbá nem lehet kiérdemelni Isten szeretetét,és nem csak nagy ünnepekkor kellene meglátni Istent,és embert,hanem mindennap.A Biblia Istene szerint legalább is. Egyébként pedig:,,Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!