Több mint ezer magyar állampolgár vallotta magát szkítának

2023. november 29. 18:51

A végső szót a kisebbségi ügyben az Országgyűlés mondja ki.

2023. november 29. 18:51

Pócs Alfréd László nemrég azzal a kezdeményezéssel fordult az Országgyűlés felé, hogy 

a szkítákat is nyilvánítsák Magyarországon honos népcsoporttá.

Mindezt 1371 magyar állampolgár támogatta aláírásával, és vallotta egyben magát szkítának. Erről az érvényes szignók ellenőrzése után tájékoztatta Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke (NVB) Kövér László házelnököt, mivel a végső szót az Országgyűlés mondja majd ki az ügyben – írta a 24.hu.

Pócsék azt kérték, hogy az Országgyűlés a nemzetiségi törvény alapján a szkíta népcsoportot ismerje el nemzetiségként, és a már 13 honos nemzetiség mellé vegyék fel Magyarországon a szkítát is. Azzal, hogy több mint ezer magyar állampolgár szkítának vallotta magát, a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfeleltek – ismertette a lap.

Az MTA nem támogatta a kezdeményezést

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak ilyen ügyekben kötelező kikérnie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének állásfoglalását is, amit Sasvári Róbert szintén mellékelt Kövér Lászlónak.

Freund Tamás pedig jelezte, hogy 

a magyarországi, magukat szkítákként azonosító közösség honos népcsoporttá nyilvánítását a tudós testület nem támogatta.

Az MTA úgy fogalmazott, „nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként töhh egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kulturáját öleli fel) ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon”.

Pócs Alfréd neve onnan lehet ismerős, hogy a koronavírus-járvány idején vírusszkeptikus orvosként került bele a hírekbe, a gyöngyösi kórház elbocsátotta, a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott tőle – emlékeztetett a 24.hu.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 24. 20:34
De hun is 2 féle volt..
survivor
2023. december 24. 20:31
Tud valaki szkítaul ? Belgául ? Hunul ? Ezek gyűjtőfogalmak...
gyzoltan-2
2023. december 11. 07:45
Az ész megáll! -hogy egyesek miként hun-cutkodnak, hogy valamiféle, a magyarságra hajazó közösséget hozzanak össze a ma Magyarországán..! Kizárt! -nem engedélyezett! Ilyen jellegű közösség ma nemkívánatos! Mindenki óvja magát az ilyen önálló kísérletektől, csak rosszul végződhet..! Rossz példának mindjárt kéznél van a "Nemzeti Arcvonal" esete, mely az elmaradt rendszerváltás időszakában nemzeti, állami támogatásban részesült, túlélt számtalan kormányzatot, igaz, közben a támogatottból a tűrt kategóriába került, de még a második Orbán-kormány első ciklusát, sőt a második ciklust is, csak közben a kormány már annyira nemzeti lett, hogy tiltott minősítést kapott, és igazán nagyon korrekten felszámolták... Sok mindent örököltünk, sok mindent átmentettünk... A zsidó ÁVO módszere volt hajnalok-hajnalán rátörni az alattvalókra... Szerencsére átmentettük, igaz, tragikus baleset lett a vége... Emlékeztetőül, okulásért... -senki, senki ne ugráljon...
polárüveg
2023. december 01. 07:34
Érdekes, hogy mindenki eltűnik, akihez lehetett közünk. Eltűntek a szkíták, a pannonok, a dákok, az eraviszkok, a hunok. Dehogy maradt belőlük a Kárpát-medencében... Nehogy bennünket is eltüntessenek ilyen ügyesen egy átnevezéssel. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!