Dobrev Klára rákkal, iskolásokkal, elszállt energiaárakkal és kivándorlókkal riogat: íme a valós adatok!

2023. május 22. 14:00

Zárásként négy témában fejtjük ki, hogyan csúsztat statisztikáival a DK.

2023. május 22. 14:00
null
Szalai Piroska
Szalai Piroska

A DK árnyékminiszterelnöke két hete indított országos kampánykörutat az európai parlamenti választások apropóján. Az első kampányesemény Szombathelyen volt, a második Szegeden.

Dobrev az útján grafikonokkal illusztrálva hirdeti, hogy Magyarország borzasztó hely, de ők elhozzák majd a reményt. Mielőtt még a véleményét objektív igazságnak vélnénk, nézzük meg mélyebben, hogyan állunk azokon a területeken, amelyeket ő kiválasztott.

Eddig hat témát már megvizsgáltunk. A cikksorozatunk

Íme az újabb négy állítás, a DK második kampányeseményéről!

1. Járnak-e iskolába a középiskolás korú gyermekek?

Forrás: Facebook/Dobrev Klára kampányeseménye
Forrás: Facebook/Dobrev Klára kampányeseménye

Dobrev Klára mindkét eddigi kampányrendezvényén úgy állította be, mintha nálunk a középiskolás korú fiatalok közül egyre többen, növekvő arányban ne járnának iskolába, magyarán nem tanulnának. Ezzel ellentétben a legfrissebb, 2022-es Eurostat adatok szerint a 15-19 éves népességből mind hazánkban, mind az unió átlagában egyformán 10,6% olyan, akik nem vesznek részt formális képzésben.

A DK grafikonja nem csak, hogy nem tartalmazza a friss adatokat, de se a hazai se az uniós adatoknak még csak köze sincsen a hivatalos értékekhez, ugyanis az Eurostat adatbázisai más értékeket tartalmaznak.

2. Hogyan is állunk a rákhalálozással?

Forrás: Facebook/Dobrev Klára kampányeseménye
Forrás: Facebook/Dobrev Klára kampányeseménye

Dobrev Klára mindkét kampányrendezvényén hosszan fejtegette, hogy a magyar egészségügy hibája miatt még mindig nálunk halnak meg a legtöbben rákban az Unióban. A rákhalálozásban évtizedek óta rosszak a mutatóink, viszont bár nagyon magas értékről, de folyamatosan javulunk. A rákban elhunytak számának százezer lakosra vetített aránya egy évtized alatt több, mint 10%-kal csökkent, ami nagyobb arányú és nagyobb számú csökkenés, mint az Unió átlaga. Érdemes figyelni arra, hogy két országban nőtt az elmúlt évtizedben a rákhalálozás, Cipruson és Bulgáriában.

A folyamat ennél mélyebb elemzését bízzuk az orvosokra!

3. Tényleg elszálltak a lakossági energiaköltségek?

Dobrev Klára bár itt grafikont nem mutatott, de cserébe sokszor hangoztatta azt az állítást mindkét rendezvényén, hogy hazánkban hétszeresére nőtt a lakossági gáz ára. Ezzel szemben az Eurostat legfrissebb adatai szerint a lakossági gáz ára hazánkban tavaly az unió átlagánál (55,2%) jóval kisebb mértékben (47,4%) emelkedett, ami abszolút nem a hétszerese.

A legnagyobb emelkedést Észtország (124,3%) és Hollandia (123,1%) produkálta, ahol több, mint duplázódtak az árak. A villanyáram ára nálunk tavaly 10,1%-kal emelkedett, ami az uniós átlag (31,8%) harmada alatt van, így a villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok együttes átlagos áremelkedése nálunk 26% volt, az unióban átlagosan 42,4%. Mivel ebben az árucsoportban 2019 óta nálunk volt a legalacsonyabb az árszínvonal az egész unióban (2010-ben még az unió átlagának 89,7%-át fizettük, 11 tagállam volt nálunk olcsóbb, köztük Luxemburg, Szlovénia és Finnország), s tavaly átlag alatti volt az áremelkedésünk,

így továbbra is igaz, hogy mi maradtunk a legolcsóbbak,

ahogy a következő ábrán látható.

A lakhatási költségek legnagyobb részét a villanyáram, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok adják. Ahogy az Eurostat kiadványában is olvashatjuk, tavalyelőtt hazánkban a lakhatási költségek 47%-kal alacsonyabbak voltak, mint az uniós átlag, ezzel a 22. helyen álltunk, csak Lengyelország, Litvánia, Horvátország, Románia és Bulgária volt olcsóbb nálunk e tekintetben. Az infláció nálunk e területen is az uniós átlag alatt maradt, tehát biztosan nem nőtt a hazánknál olcsóbb országok köre.

Forrás: Eurostat Key Figures on Europe, interaktív kiadvány
Forrás: Eurostat Key Figures on Europe, interaktív kiadvány

Az Eurostat kiadványában jól bemutatták, hogy tavalyelőtt nálunk volt a 4 legalacsonyabb az árszínvonal, 37,9%-kal alacsonyabb az unió átlagánál. A tavalyi 15,3%-os harmonizált inflációs adatunkkal sem növekedtünk akkorát, hogy bármely előttünk levő ország olcsóbbá vált volna nálunk. Nálunk olcsóbb továbbra is Lengyelország, Bulgária és Románia, minden más ország drágább nálunk.

Tehát közel sincs a valósághoz az a DK állítás, miszerint árakban csúcstartók lennénk. 

A lakossági energiaár növekedésével kapcsolatosan felhívom a figyelmet az Economist május 10-i cikkére, amiről itt is olvashatnak.

Forrás: The Economist
Forrás: The Economist

Az írásban az Economist munkatársai megvizsgálták a múlt téli tényleges halálesetek számát országonként, s összehasonlították a 2015-2019 évek azonos időszaki átlagaival. 149 ezer fős többlethalálozás történt 2022. november-2023. február időszakban az unióban, ami 7,8%-os növekedésnek felel meg. A többlethalálozás okainak vizsgálatából azt állapították meg, hogy közel 60 ezret még a Covid járvány okozott, de ennél nagyobb, 68 ezer volt az energiaárak növekedésének a következménye. Az általuk készített ábráról leolvasható, hogy hazánkban nem volt többlethalálozás a múlt télen (mindössze 7 ilyen országot látunk a grafikonon), s nálunk a legalacsonyabbak a háztartási energia árak (legközelebb vagyunk a grafikonon a függőleges tengelyhez).

A cikkben így fogalmaznak: „A magas energiaárak életekbe kerülhetnek. Eltántorítják az embereket attól, hogy megfelelően fűtsék fel otthonukat, és a hideg körülmények között élve megnő a szív- és légúti problémák kockázata…. Az országok közötti áttekintés azt mutatja, hogy a fűtőanyag költségek általában azoknál nőttek legjobban, ahol a legtöbb többlethalálozás következett be.” Szóval magyar életeket mentett a rezsiárak kordában tartása.

4 Tényleg kivándorolnak a fiataljaink?

Ismét elhangzott mindkét eseményen, hogy a fiataljaink kivándorolnak, elment már 700 ezer honfitársunk. Az igazság fele tényleg az, hogy ma a világ többi országában az ENSZ statisztikái szerint 714.420 hazánkban született, de nem hazánkban élő honfitársunk él.

Viszont 1990-ben is négyszázezren éltek már külföldön magyarok,

véletlenül se gondoljuk azt, hogy ez a hétszázezer ember mostanában költözött el tőlünk! S ha már az ENSZ statisztikáit vizsgáljuk, akkor vegyük észre azt is, hogy 584.567 olyan honfitársunk is van, aki pedig nem Magyarországon született, de nálunk él, itt lakik, része a magyar lakosságnak.

A KSH éves vándorlási adatokat is kiad, ebből látható, hogy 2016 óta többen költöznek hozzánk, mint ahányan kivándorolnak. S a hozzánk költözők között nagyobb arányban vannak a korábban kivándoroltak, most visszatérők, mint a külföldön született bevándorlók.

Az ENSZ legfrissebb statisztikái szerint a környező országok közül 2020-ban is nálunk volt a legkisebb a külföldön élő, hazánkban születettek aránya az aktuális lakosságszámhoz viszonyítva. Még Szlovákiában és Szlovéniában is nagyobb volt ez a mutató, pedig a volt keleti tömb államai közül mi vagyunk hárman a legkisebb elvándorlási aránnyal rendelkezők.

Ha a bevándoroltak és az külföldön élők lakosságszámra vetített arányának különbségét – azaz az egyenlegüket – vizsgáljuk, akkor egész Európában Magyarország, Észtország, Finnország és Ciprus a legkiegyenlítettebb, ahol 1,5 százalékpontnál kisebb a különbség a két arány között.

„A statisztikákból nélkülözhetetlen információkhoz jutunk a világról és saját magunkról. Ám az utóbbi években a médiahackkek, a hoaxok és a fake news terjedésével egyre inkább kételkedünk bennük” – írta Tim Harford az „Adatdetektív” c. könyvében. Ezzel a cikksorozattal javítani szerettem volna a statisztika és az adattudomány megítélésén. Javaslom, gondoljunk jobban utána, nézzük meg a környezetét is egy-egy adatnak, nem a statisztikákban van a hiba, hanem legtöbbször az értelmezésük, a magyarázatuk nem elég alapos, vagy éppen félrevezető.

Nyitókép: Mandiner-grafika

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. május 24. 14:03
"Kaptál pro és kontra is adatokat, hivatalosakat, a rákhalandóságról? Mi kell még?" Alma mellé alma, körte mellé körte.
Kiababa
2023. május 23. 06:38
Igen. Végre észrevetted! Ez a különbség a Feri kormányához képest.
Házam Hazája
2023. május 23. 00:02
Kárika követői ítélkeznek. https://www.youtube.com/watch?v=rqh5bT8MEEs
elemes
2023. május 22. 22:06
milyen gáz már, amikor egyfideszlap panaszkodik, hogy valaki más is csúsztat :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!