Századvég: Az előválasztás Gyurcsány elképzelései szerint alakul

2021. május 27. 11:20

Az intézet szerint a baloldalon a Gyurcsány-korszak köszön vissza, ugyanúgy ő diktálja a tempót, mint a fővárosi önkormányzatban.

2021. május 27. 11:20
null

Van-e választás az előválasztáson? – teszi fel a kérdést a legújabb elemzésében a Századvég. Az intézet szerint az előválasztáson hangzatos ígéreteket tesznek, majd alkut kötnek a háttérben. A baloldalon a Gyurcsány-korszak köszön vissza, ugyanúgy ő diktálja a tempót, mint a fővárosi önkormányzatban.

A DK elnöke már 2020 év elején arról beszélt, hogy az ellenzéknek közös listán kell indulnia majd a 2022-es országgyűlési választáson – fogalmaz a jelentés –, és a pártoknak egy közös miniszterelnök-jelölt mögé kellene felsorakozniuk. Kezdetben az úgynevezett „XXI. századi ellenzéki pártok”, azaz az LMP, a Jobbik és a Momentum nem akartak Gyurcsány Ferenccel közös listán szerepelni, de tavaly decemberben létrejött a hatpárti ellenzéki megállapodás a közös listáról, miniszterelnök-jelöltről és a közös jelöltállításról is az egyéni választókerületekben. Így Gyurcsány Ferenc korábbi elképzelése vált valóra, írja a Századvég..

Az ellenzéki előválasztás az egyéni körzetekben eredetileg úgy történt volna, hogy valamennyi párt indít egy saját jelöltet és az előválasztáson részt vevő választók döntik el, ki lesz végül a közös ellenzéki jelölt az adott választókerületben. Ám Gyurcsány azt javasolta, számos helyen előre egyezzenek meg, így több választókerületben nem lesz komoly küzdelem – szerepel az intézet anyagában.

Az ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt személye látszólag még nem dőlt el, Karácsony Gergely bejelentkezése azonban sokak szerint egyértelművé tette, hogy ő fog győzni, annak ellenére, hogy a főpolgármester még márciusban is azt mondta, nem akar miniszterelnök lenni, de rövid idő alatt meggondolta magát. A Századvég arról ír, hogy Gyurcsány és Karácsony politikai kapcsolata régre nyúlik vissza, a főpolgármester már 2004-ben Gyurcsánynak dolgozott tanácsadóként. A két politikus együttműködése azonban nem csupán a pártpolitikai színtéren mutatkozik meg, hanem a fővárosi politika mindennapjaiban is, a Fővárosi Önkormányzat számos jelentős pozícióját Gyurcsány bizalmi emberei, a 2010 előtti korszak meghatározó szereplői töltik be – írja elemzésében a Századvég.

Fotó: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (b) és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2021. május 27. 18:49
Jákobra és FeGyőrre kell előszavazni!
Fekete85
2021. május 27. 14:14
Ki van adva a barmoknak a gyurcsányozás. Csicskák.
llnnhegyi
2021. május 27. 14:05
Nagy Ervin, Vágvölgyi, Deák Dániel stb. A jobboldali médiában, XXI. Század Intézet, Századvég, Public Café, Kossuth rádió éjféli műsoraban stb. neves,kedvenc szerzőink, rendszeresen "zseniális vezetőnek nevezik Gyurcsany Ferencet!!!!" A baloldali bagázs hasát fogja röhögteben! Nem is kell kapanyolniuk a böszme mellett. Kérdésem hozzájuk: Eszüket vesztették? Be vannak rúgva? A moslekkoaliciosok mellett kampányolnak?
Vakfolt
2021. május 27. 13:59
A századvég ezt kutatta ki? Micsoda meglepetés. Aki fizeti a cigányt annak húzzák a nótáját..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!