Orbán: Új gazdaságvédelmi akcióterv jön 2020-ban

2020. január 09. 11:26

Navracsics Tibor munkájára számítok, Lázár Jánosnak pedig az a feladata, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt – jelentette ki a magyar kormányfő csütörtökön, aki szerint tervben van egy találkozó Donal Tuskkal, de előtte még az osztrák kancellárral találkozik az EPP miatt, amiben egy kereszténydemokrata fordulatot szeretne elérni. Szó volt az önkormányzti választások miatt érzett felelősségéről is, valamint arról, hogy várható-e kormányátalakítás.

2020. január 09. 11:26

A jelenlévők köszöntése után a magyar kormányfő arról beszélt: jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát. Elmondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat. Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Macedóniának egy rendőri kontingenssel.

Minden készen áll az esetleges evakuációra

Az Irakban tartókodó magyar katonákkal kapcsolatban kijelentette: amennyire biztonságban lehetnek, annyira biztonságban vannak. A kormányfő közölte, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg. Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását – ismertette.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit – mondta a miniszterelnök.

Új gazdaságvédelmi akcióterv lesz idén

Euzután Orbán Viktor kiemelte: mindaz ami történt a szegénység felszámolása ügyében, még nem elég, hiszen „a nulla jelenti a sikert”. A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja – jelentette ki. Fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb. Megismételte Szijjártó Péter szerdai szavait arról, hogy 2019-ben érkezett a legtöbb külföldi beruházás Magyarországra. Kiemelte, hogy az új munkahelyek 38%-át ázsiai partnerek hozták Magyarországra – külön kiemelte a dél-koreaiakat –, ezt pedig a keleti nyitás sikerének tekinti.

Szerinte izgalmas év lesz 2020, mert az lesz a kérdés, hogy a magyar gazdaság sikeres lesz-e akkor, ha az eurózóna gazdaságának növekedése megáll. Jön egy újabb gazdaságvédelmi akcióterv, erről részleteket a februári évértékelőjén fog beszélni.

Elsődleges a kórtermek, szociális helyiségek rendbehozatala

Az ápolónőket kiemelik az egészségügyi bérfejlesztések terén, majd kijelentette: kórtermeket, szociális helyiségket fognak felújítani, „addig más fejlesztéseket nem tudunk befogadni”. Véget fognak vetni a kórházi adósságoknak, 2020-ban megtiltják a kórházaknak, hogy adósságot halmozzanak fel, ehhez eszközöket kérhet a területet felügxyelő miniszter.

A klíma- és energiastratégiát együtt tárgyalta a kormány, úk klímavédelmi stratégiát fogadtak el, ezt Palkovics László pénteken fogja ismertetni – jelentette ki Orbán Viktor, aki hozzátette: nem szükségszerű a Kárpát-medencében az összeomlás. Szerinte szépen, nyugodtan kell alkalmazodni a klímaváltozáshoz. Szólt arról is, hogy olyan országokat előzünk meg, mint Németország, Hollandia és Ausztria a klímapolitika területén.

Kijelentette: a villamos áram nagy részét Paks fogja nyújtani, és csupán 10 százalék olyan villamosenergia-termelő hely marad, ahol lesz CO2-kibocsátás – tette hozzá. A kormányfő szerint 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni, de ehhez 50 ezer milliárd forintra van szükség. Ezt az összeget a nagy klímarongálóktól kell beszedni. Elfogadhatatlan, hogy a klímaváltozás elleni összegeket a kohéziós forrásoktól vegyük el – tette hozzá. Hozzátette: támogatni kell az atomenergiát.

Orbán Viktor elmondta, hogy a klímacselekvési tervben benne lesz, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani. Minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, valamint mentesíteni kell a hazai folyókat a műanyag palackoktól –jelentette be a kormányfő.

Kampány után országépítés jön

A magyar kormányfő elmondta: a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia. A kormány legközelebb 2022 januárjától vesz részt kampányban, addig a kormányzati aprómunkával foglalkozik – tette hozzá. Most 2010 óta egy országépítő korszak van, és ezt szeretnénk erősíteni.

Kérdések: Brüsszel, Soros

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva elmondta: elsikkadt az a szakaszgyőzelem, amit Brüsszelben elért Magyarország. Úgy látja, hogy a tranzitzónák megőrzése nagy eredmény volt, világosan kimondták, hogy nem fogva tartás a tranzitzónarendszer. Szerinte a határvédelmi rendszert meg tudják őrizni. Úgy fogalmazott: Európában vannak olyan országok, akik azt szeretnék, ha az ő világuk átalakulna, és ezért megéri dolgozni. Ez az ő döntésük – tette hozzá. Ezzel szemben állnak azok az országok, akik nem akarják ezt a világot. A folytatásaban leszögezte: nem azért harcoltunk a kommunistákkal, hogy a kivívott világunkat feladjuk.

A magyar kormányfő szerint az unió feladata, hogy ezt a két különböző jövőt elképzelő országcsoport együttműködését fenntartsa. Orbán Viktor közölte, hogy neki nincs Soros-fóbiája, de egy olyan erőcsoporttal áll szemben a kormány, aminek az a célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára. A legtöbb ország ezt nem teszi szóvá – mondta Orbán Viktor, sőt az EU pénzzel támogatja ezeket a szervezeteket.

Navracsics Tibor az egyetlen olyan Fidesz-tag, aki tagja volt az Európai Bizottságnak

Soros György egy tehetséges magyar ember – jelentette ki az amerikai milliárdosról Orbán Viktor. Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de ezzel a ténnyel kell együtt élnünk. Véleménye szerint minden európai intézményben ott vannak a Soros György által befolyásolt emberet, ezt pedig szerinte fel kell fedni.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: a magyar energia- és katonai stratégiát eddig sikerült külön tartani. Ő személy szerint azon van, hogy az európai álláspont az izraeli-amerikai állásponthoz legyen közel Irán ügyében. A kormányfő szerint a Török Áramlat szerdai megnyitása jó hír Magyarország számára, miközben a hazai napenergia fejlesztése az energiafüggetlenséget biztosítja. A miniszterelnök úgy vélte, Oroszország nem használja az atomerőmű-építést politikai befolyásszerzésre, erre eddig egyébként sem volt példa. Kijelentette: Magyarország érdeke, hogy meginduljon a romániai gázkitermelés.

Kérdések: Ukrajna, önkormányzati választások

Az ukrán-magyar viszonnyal kapcsolatban elmondt: a tavalyi elnökválasztás óta nem volt magasszintű találkozó Kijevvel, pedig Magyarország mindent megpróbált. De szeretné, ha újra tudnák nyitni a magyar-ukrán viszonyt, és erre Kijevnek is szüksége van, mert csak így juthat el a nyugati integrációhoz.

Az oktüberi választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: ott, ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott ők nyertek, és nem a Fidesz - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A mi győzelmünk nem végleges, mindennap meg kell nyerni a politikai vitákat –tette hozzá. Az ellenfél a pályán van, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie. 100 nap jár a fővárosi önkormányzatnak – mondta Orbán Viktor egy kérdésre. Van 100 napjuk, és még egy költségvetést is meg kell csinálniuk, mindez nagy kihívás. Állítása szerint a főpolgármesternek megmondták, hogy mindent teljesítenek, „amit Tarlós Istvánnak ígértünk”, és aláírtunk. Várjuk, hogy jól kormányozzanak – tette hozzá. Egy későbbi kérdésre elmondtA: felelősséget visel az önkormányzati választások eredményéért, hiszen „ő mint generális” felelős „a csapataiért”. Izgult elmondása szerint azon, hogy két évig meglegyen a kormányzati program támogatása.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a Borkai-ügy minden bizonnyal gyakorolt hatást az emberek politikai döntésére.

Az osztrák kancellár arra a kérdésre, hogy az FPÖ egy szélsőjobboldali párt, és lehet-e velük kormányozni, azt felelte, hogy a választók döntenek – idézte a kormányfő Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatát válaszként azon kérdsére, hogy Dunaújvárosban miért egy szélsőjobboldali jelöltet támogat a baloldali ellenzék. Azt, hogy melyik párt szélsőjobboldali, azt a választók döntik el – tette hozzá. Akárhogy minősítgetjük a pártokat, az emberek szavazatával nyerik el a koalíciós gondolkodás lehetőségét – mondta a kormányfő. Legyünk jobbak náluk és szavazzanak ránk, nem könnyű. Kormányról is lehet nyerni, az az igaz teljesítmény, ez korábban kétszer is sikerült a Fidesznek – jelentette ki. Később arról, hogy miért nem fideszes jelöltet indítanak, Orbán Viktor elmonda: megnézték pártja szóba jöhető személyeit, de úgy döntöttek, hogy a független jelölt jobban megérdemli a támogatásukat.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva közölte, hogy ha az ember támadó középpályásnak már nem jó, akkor védekező pozíciót kell felvenni, ezért számít továbbra is Navracsics Tibor munkájára a jövőben is. Az egyetlen olyan Fidesz-tag, aki tagja volt az Európai Bizottságnak – tette hozzá.

Lázár János feladata, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt, és ehhez minden segítséget megadok.

Túl hosszú volt a politikai kampány Magyarországon, és ennek a logikája inkább küzdelmes, és az emberek nem szeretik – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Le kell zárni a kampányidőszakot, és többek között vissza kell térni a nemzeti konzultáció rendszerére, ebből kettőt ígért a kormányfő. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: nem akar kapkodni a kormányátalakítás területén, és ha nincs rendkívüli nyomós ok, akkor nem is változtat. Szerinte a stabilitás egy nagyon fontos érték.

Egy további kérdésre válaszolva kijelentette: készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre. Mint közölte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, „én viszont készen állok”. Később egy újabb kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: nem tudna sok magyar zöldpolitikussal együtt kormányozni, „mert görögdinnyék: kívül zöldek, belül pirosak”.

Kérdések: média, Irán, EPP

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, hogy ha ebben a teremben egy titkos választást tartanak, akkor 80-20 százalékban veszítene. Ezzel a ténnyel számolni kell, mert a média világában van egy baloldali-liberális dominancia. Most is ellenszélben vagyunk, de a korábbiakhoz képest van változás – mondta a kormányfő. A két legfiatalabb ember a nyugati politikában Donald Trump és Boris Johnson, jelentette ki. Én is szeretnék olyan fiatal lenni, mint Donald Trump – tette hozzá.

Az egész európai pártstruktúra átalakulóban van - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Az EPP veszít a befolyásából és egyre gyengébb, és ennek az oka, hogy a mostanin irány rossz – tette hozzá. Az EPP-nek másnak kell lennie, és a fő kérdés, hogy a változásnak mennyiben tud a Fidesz a motorja lenni. Egy új kereszténydemokrata kezdeményezésére van szükség az európai politikában, ha nem változik az EPP irányvonala – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor egy kérdésre közölte, hogy nem konzultált senki Magyarországgal, hogy Szulejmánit likividálni fogják. A hogyan tovább a fő kérdés, és erre pénteken választ kaphatunk az uniós külügyminiszteri tanácskozás után. Egy másik kérdésre azt válaszolta, minden lehetőséget fejben tart a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban, „minél szélesebb döntési lehetőséget” akar magának a magyar kormányfő. Az európai politikai rendszer átalakulása most zajlik, és ebben a helyzetben van lehetőség, hogy a különféle álláspontok megismerése révén dönthessünk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a CDU-val, az osztrákokkal is – tette hozzá. Később úgy fogalmazott: kereszténydemokrata fordulatot szeretne elérni a kozervatív politikában, az egész EPP-t szeretné megváltoztatni.

A csütörtökön felröppent hírrel kapcsolatban – miszerint Orbán-Tusk találkozó van napirenden – elmondta, nincsen időpontja a Donald Tuskkal való találkozóra. Hasonló választ adott arra a kérdésre is, hogy látta-e már az EPP bölcsek tanácsának jelentését: ő semmilyen iratot nem látott a néppárti bölcsek elemzésével kapcsolatban. Később elmondta: az Ausztria-V4 csúcson fog tárgyalni Kurz osztrák kancellárral, és később a CDU új elnökével is leül tárgyalni.

Kérdések: uniós pénzek

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, egy kampányidőszakban másként működnek a miniszterek, mint nem kampányidőszakban. Egy miniszterelnöknek nem az a dolga, hogy folyamatosan álhírekkel foglalkozzon, ráadásul minden kötelezettségemnek eleget teszek a tájékoztatást illetően – mondta a kormányfő. Általános gyakorlat, hogy az uniós viták esetében a kormány átcsoportosít forrásokat az adott projekt befejezéséhez – tette hozzá. Számomra nincs különbség az uniós pénzek és a magyar pénzek között, mivel az előbbi az az összeg, ami biztosítja az innen távozó pénzeket.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a következő években a kieső uniós pénzek miatt egyre több olyan összeget kell hazahozni, amit magyar cégek külföldieknek fizetnek ki osztalékként. Minden olyan forint, amit Magyarországon elköltünk, az nálam egy kalapban van – mondta a kormányfő. A mostani uniós befizetéseink esetében az egy főre jutó nemzeti összterméket tekintetbe véve többet fizetünk, mint a hollandok, vagy a svédek – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kérdések: Trianon, Gyöngyöspata, Szeviép

Az egész európai jövő szempontjából szurkol Salvininek Orbán Viktor – hangzott el a magyar kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor a Szeviép-botrányról azt mondta, hogy itt nincs dolga a kormánynak, és így van jól. Ha történt korrupció, akkor lépnie kell a hatóságoknak – tette hozzá. Örülnék neki, ha a magyar igazságszolgáltatás feje fölül eltűnne a korrupció gyanúja – tette hozzá.

Orbán Viktor a Szeviép-botrányról azt mondta, hogy itt nincs dolga a kormánynak, és ez szerinte így van jól. Ha történt korrupció, akkor lépnie kell a hatóságoknak – tette hozzá. Örülne neki, ha a magyar igazságszolgáltatás feje fölül eltűnne a korrupció gyanúja.

A trianoni évforduló kapcsán úgy fogalmazott a magyar kormányfő: az elmúlt 100 évben hazánkat folyamatosan izolálni akarták, ez a 100 év magyar magány. Úgy vélte, semmilyen bizalmi viszonyt nem tudott Magyarország kialakítani a szomszédaival, ennek az elmúlt években sikerült véget vetni néhány területen.

– hangsúlyozta.

Gyöngyöspatával kapcsolatban azt mondta a magyar kormányfő, hogy minél kevesebb olyan ügynek kell lennie a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. Ha gyöngyöspatai lenne, megkérdezné, hogyan lehetséges, hogy egyesek minden munka nélkül hatalmas összeget kapnak – fogalmazott a kormányfő. Szerinte nincs kibeszélve, hogy mi minősül szegregációnak, de úgy véli, hogy ez így nem maradhat. A közelmúltban nagy felháborodást kiváltó győri gyerekgyilkosságal kapcsolatban elmondta: senkit nem lehet jogerős ítélet fényében ideiglenesen szabadon bocsátani, és erre megfelelő jogszabályokat hoznak majd.

A Mátrai Erőművel kapcsolatban elmondta, a korábbi külföldi tulajdonos be akarta zárni az erőművet, ezért lépni kellett. Nagy vita volt arról, hogyan tovább, de mivel 10 ezer munkahelyről van szó, és nem volt semmi lehetőség arra, hogy ennyi embernek azon a környéken más munkája, emiatt döntött a kabinet a vásárlás mellett – mondta a kormányfő. Ezzel kapcsolatban hozzátette: stratégiai tartalék lehet a hazai lignitvagyonból.

Kérdések: meddőségi centrumok, üldözött keresztények

Orbán Viktor a meddőségi centrumok állami kézbe vételéről azt mondta: azokat felvásárolták, szó sincsen kisajátításról. Az egész folyamat egyik aspektusa, hogy bioetikai szempontokat is figyelembe vesznek. „Mi az élet pártján állunk, és ezért szeretnénk látni az egész folyamatot” – indokolta meg a döntés a kormányfő.Kiemelte: nem piaci alapon működnek majd a meddőségi kezelések a jövőben, hanem centrumok jönnek létre, és ingyenes lesz a kezelés, mégpedig február 1-től.

Egy másik kérdésre a magyar kormányfő elmondta: titokban zajlik a keresztény üldözöttek befogadása, mindezt bizalmasan kezeljük. Vannak olyan esetek, amikor bizonyos emberek erről beszélnek, „de ezeket nem szeretjük” – tette hozzá. Orbán Viktor egy másik kérdésre viszontkérdezett: „Ha a külpolitika értékalapú, akkor miért vagyunk kapcsolatban nem demokratikus országokkal?” Szerinte a külpolitikában a komprommisszumot kell előnyben részesíteni, és a magyar érdeket kell az előtérbe helyezni.

Kérdések: magyar-brit jövő, kohéziós források

Orbán Viktor egy újabb kérdésre azt mondta, Magyarországon mindig volt, és most is van pozitív elfogultság a britek irányában – tette hozzá. Kizártnak tartja, hogy az Egyesült Királyság ne legyen sikeres az unión kívül – mondta a kormányfő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen lesz a britekkel a viszonyunk. Nagyvonalúan és stratégiai szinten kell együttműködni a britekkel – vélte a magyar kormányfő. A közelmúltbeli brit választásokról elmondta: mindenki Boris Johnson ellen volt a mostani választáson, mégis sikerült nyernie, és ez politikai értelemben tiszteletreméltó dolog, akárcsak a Brexit-népszavazás, ami pedig fáj a magyaroknak.

Egy újabb kérdésben az európai jövőről kérdezték: szerint különféle európai víziók állnak egymással szemben.

szerinte mindenkinek ezt kéne tennie, és akkor a migráció nyomása folyamatosan csökkene – tette hozzá. Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy nem fogadja el, hogy a kohéziós alapokból finanszírozzák az éghajlatvédelmi programokat. Több Európát nehezebb kevesebb pénzből csinálni –jelentette ki.

Kérdés: családvédelmi akcióterv, magyar falvak és egyházak, euró

A Magyar Nemzet kérdésére elmondta: lesz újabb családvédelmi terv, ebben az a cél, hogy a három gyermeket felnevelők életük végig mentesüljenek az SZJA fizetése alól. Kiemelte: szakmai vitája van Varga Mihállyal, aki még nem tudja, hogy erre honnan lesz fedezet. Hozzátette: a magyar falvak fejlesztése sem áll le, mivel „nem akarunk gigavárosokat”.

A kormányfő végezetül kijelentette: a jövőben is támaszkodni szeretne magyar kormány az egyházi intézményekre, többek között a nevelés területén. A közös európai fizetőeszközről is érkezett kérdés a végén, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt: Magyarország jelenleg nincs felkészülve az euró bevezetésére, ezért katasztrófát okozna annak bevezetése, de folyamatosan értékeli a kormány a helyzetet.

(MTI, Origo, Mandiner)

Összesen 554 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2020. január 10. 19:14
"Lázár Jánosnak pedig az a feladata, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt" Tiszta háborús retorika. A birtoklás, a hatalom megtartása, visszaszerzése a lényeg, az emberek akarata, érdeke lényegtelen.
áfonya
2020. január 10. 11:49
Brüsszelbe ezt a videót küldjék ki cigányokról . Felkavaró videó: Cigányterror a kaposvári gyermekotthonban (18+) Kaposvár gyermekotthon. https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=Ob8IY381nok&feature=emb_title
Jóakaratúember
2020. január 10. 06:24
A szűkölő neoliberálisok részéről ennyi trágár kommentár régen látott nyomdafestéket.
rajgy
2020. január 10. 01:25
Orbán V. úgy dicsekedett, mint tanítómestere, Kádár János. AUTONOMIA? Az nincs, de TESTVÉRORSZÁGOK lettünk!! 100 év magányról halandzsált, letagadva a KGST-t!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!