12 millióért kapott 100 négyzetméteres belvárosi lakást az önkormányzattól a Szeviép-ügy tanácsvezető bírója

2019. december 18. 10:49

Szeged egyik legfrekventáltabb helyén vásárolhatott áron alul önkormányzati lakást a Szeviép-ügy tanácsvezető bírája – nyomozta ki a Pesti Srácok.

2019. december 18. 10:49

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírói tanács egyik tagja, dr. Nóvé Ágnes cége több százmillió forint értékben kapott megbízásokat a szegedi önkormányzattól. Kedden a Pesti Srácok újabb összeférhetetlenségre utaló körülményeket tárt fel a Szeviép-ügy bíráival kapcsolatban. A portál Szeged város vagyonkezelőjének honlapján rátalált egy 2015-ös adásvételre, amely szerint a Szeviép-ügyben másodfokon eljáró tanácsvezető bíró, dr. Kovalcsik Éva érintettsége is felmerülhet.

Palotát 12 millió forintért

Az IKV Zrt. saját közérdekű adatai szerint 2015. november 26-án, Szegeden, egy Kölcsey utca 4 szám alatti ingatlant adtak el Dr. Kovalcsik Éva Katalinnak, 12 millió 406 ezer 800 Forintért.

Fotó: PS
Fotó: PS

A Pesti Srácok az említett címen, a szegedi Kölcsey-Kárász utca sarkán álló impozáns műemlék épületet, a „Wagner palotát” találta.

Fotó: PS
Fotó: PS
Az 1905-ben épült híres lakóházról történelmi portálok is megemlékeznek, ugyanis a város egyik legszebb szecessziós épülete, benne klasszikus polgári lakások találhatók – írja a portál.

A tulajdoni lap első oldala mutatja, mekkora a lakás.<br>Fotó: PS
A tulajdoni lap első oldala mutatja, mekkora a lakás.
Fotó: PS

A tulajdoni lapról az is kiderül, hogy

Hogy mennyit keresett a tranzakciókon a bírónő, az egyelőre nem nyilvános.

A 3. oldalon látszik, hogy a bírónő 8 nap múlva el is adta a lakást.<br>Fotó: PS
A 3. oldalon látszik, hogy a bírónő 8 nap múlva el is adta a lakást.
Fotó: PS

A Pesti Srácok rákeresett, milyen áron kínálnak ma lakásokat az épületben vagy annak környékén akár megvételre, akár bérletre. Az élő ingatlanhirdetésekből az látszik, hogy

15 millió alatt legfeljebb egy kisebb panelt lehet venni a város peremén. A nagyobb belvárosi lakások 30 milliónál kezdődnek.

Bérletre kínált lakást ebben a házban, kicsit nagyobb területtel ugyan, de 265 000 forintos bérleti díjért talált a portál szerkesztősége. „A hirdetésekben is kiemelik, hogy az egész épület teljesen átépített polgári ház, minden elemében új és modern” – írja a szerző.

Van-e még eladó a 12 milliós palotalakásból?

A Pesti Srácok megkereste a szegedi önkormányzat jegyzőjét és megkérdezte, mi indokolta, hogy a piaci ár töredékéért adják el a város vagyonát képező ingatlant egy, a városhoz köthető kényes ügyekben ítélkező, magas rangú bírónak. Arra is kíváncsiak voltak, hány lakást adtak el a felújított belvárosi palotaházakban – e tárgyban közérdekű adatigényléssel éltek a lap munkatársai. 

Cikkünk megírásáig azonban nem kaptak választ sem a szegedi önkormányzattól, sem pedig a Szegedi Törvényszéktől, akiktől azt kérdezték: „a bírónő milyen úton jutott hozzá a piaci ár töredékéért egy szegedi belvárosi önkormányzati lakáshoz és egy ilyen kimagaslóan jó vétel után a bírónő meglátásuk szerint nem tekinthető-e összeférhetetlennek olyan ügyekben, amelyekben a szegedi önkormányzat illetve annak beszállítói ülnek a vádlottak padján?”

Az ügy előzménye

Ahogy a Pesti Srácok után mi is megírtuk, a Szeviép-ügyet másodfokon tárgyaló egyik bíró építőipari cége több száz milliós projektben vehetett részt a Botka László vezette szegedi önkormányzat megbízásából. A Pesti Srácok még az Országos Bírói Hivatalt is megkereste az ügyben. Dr. Senyi György, az OBH elnöke válaszában kiemelte: „a cikkben foglalt tényállítások alapján jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét”. Hozzátette: „amennyiben a jelentés vagy a vizsgálat kötelezettségszegést tárna fel, azzal kapcsolatos intézkedéseket az arra jogosultak haladéktalanul megteszik”. 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. december 19. 11:38
Szegedi apróhirdetés: Lakást adok bírónőért...
lemez
2019. december 19. 09:52
Ezért támadták a birok az eu-ban a kormånyt a birói nyugdijasásról.Baka kommunista bírót még a helsinki bizottsåg képviselte az ügyben.A lengyelek most tettek feljelentėst az ep-ben,hogy ållapitsa meg hogyan függetlenek a kommunizból ittmaradt birók.Sajnos nålunk nem ment.
balbako_
2019. december 19. 07:23
Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. A tényektől "független" bíróság így dolgozik.
írmag
2019. december 18. 21:16
Ez biztosan nem korrupció, azon a vidéken ismeretlen! Nem lehet végre ítélkezni inkább ilyen ügyekben, mondjuk statáriálisan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!