Kettős állampolgárság: aggódik a Le Monde

2011. január 14. 18:55

A határon túli magyarok kettős állampolgárságáról - sőt, majdan a szavazati jogról - szóló budapesti döntésnek az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő hatásai vannak - írta péntek délután megjelent számában a Le Monde.

2011. január 14. 18:55

Az EU-ban már eddig is nagy figyelemmel követték az Európai Bizottság és Magyarország vitáját az új médiatörvény kapcsán. De míg ez utóbbit korlátózó jellege miatt kritizálják a szólásszabadság tiszteletben tartásáért küzdők, addig az állampolgársági törvénynek éppen a nagyvonalúsága ébreszt gyanakvást - írja a francia lap.

A francia liberális újság kiemeli: a magyar útlevéllel rendelkezők szabadon mozoghatnak majd a schengeni övezetben vagy vállalhatnak munkát az Európai Unióban, akkor is, ha egyébként azon országok - Románia, Szerbia vagy Ukrajna - állampolgárai, amelyeknek nem járnak ezek a privilégiumok. Ezenkívül az Egyesült Államokba való beutazásuk is könnyebb lesz. Közép-Európa és a balkáni országok területén ugyanis 2,5 millió magyar él, Magyarország határain kívül - jegyzi meg a lap. A Le Monde meglátása szerint a magyar konzervatív többség által 2010 májusában elfogadott állampolgársági törvény erősen szimbolikus jellegű intézkedés, amelynek elsődleges célja az 1920-as trianoni szerződéssel szétdarabolt magyar nemzet egyesesítése.

A Le Monde szerint egy másik kényes kérdés az, hogy Budapest szavazati jogot készül adni minden honosított magyarnak. A lap szerint tavaly tavasszal a konzervatívok még elutasították ennek gondolatát, amit akkor a szélsőjobboldal képviselt. „Mára azonban, úgy tűnik, felülkerekedett a kísértés, hogy létrehozzanak egy határon túli választói bázist. Hiszen, ahogy azt Orbán Viktor is megmondta, Szerbia ugyanígy tesz a volt Jugoszlávia területén szétszóródott szerb kisebbségekkel” - tette hozzá a tudósító. Németországhoz hasonlóan Franciaországban sem kívánják kommentálni az állampolgársági törvényt. Az Európai Bizottság nem kompetens a kérdésben.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. január 16. 19:55
Hű, a kurva anyjukat. Trianon eszembe se jutott, önmagában belegondolni abba, hogy milyen jöttmenteknek van francia útlevele, hogy milyen népeket szabadítottak rá Európára a saját ocsmány gyarmatosító-birodalmi üzelmeik miatt, ez tényleg a Vastagbőrre való. Menjenek már egy kört St. Denis környékén mondjuk vagy Marseilles-ben. Ó, te magasságos...
HSL
2011. január 15. 07:51
Hehe, ez egy bumeráng cikk... aggódik, de kimondja azt, amit a szomszédaink lassan száz éve görcsösen tagadnak: hogy magyarok milliói élnek határon túl.
nyoooc
2011. január 14. 22:06
"A francia liberális újság bécsi keltezésű tudósítása arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők szabadon mozoghatnak majd a schengeni övezetben vagy vállalhatnak munkát az Európai Unióban, akkor is, ha egyébként azon országok - Románia, Szerbia vagy Ukrajna - állampolgárai, amelyeknek nem járnak ezek a privilégiumok." A liberális újságíró szerint a szabad mozgás, a szabad munkavállalás lehetősége csak azoknak alapvető joga, akiknek ők ezt meg akarják adni? Azt hittem, a liberálisok elveiből az következik, hogy elsőként üdvözlik, amikor valaki szabadsága növekszik. "A Le Monde meglátása szerint a magyar konzervatív többség által 2010 májusában elfogadott állampolgársági törvény erősen szimbolikus jellegű intézkedés, amelynek elsődleges célja az 1920-as Trianoni szerződéssel szétdarabolt magyar nemzet egyesesítése." Igen, szimbolikus. Akkor mi a baj? "Az adminisztrációs szűrők ellenére azonban az eljárás számos román állampolgár számára lehetővé tenné, hogy megkerülje Párizs és Berlin vétóját, amellyel meg akarják akadályozni Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez - mutat rá a Le Monde." Az érdek liberáliséknál az elvek előtt. "A Le Monde szerint egy másik "kényes kérdés" az, hogy Budapest szavazati jogot készül adni minden honosított magyarnak." Szavazati jogot adni valami rettenetes dolog lehet. Majd ha a franciák megvonják franciáktól a szavazati jogot, érteni fogom, hogy ez miért fáj a francia liberálisoknak.
advocaat
2011. január 14. 21:49
Frankofób vagyok már. Az a buzias beszédmód, a furi kaják, nem-férfias őtözködés.... Olyan nők meg ITT IS VANNAK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!