Miért messze még a háború vége?

2022. április 15. 12:31

Mindkét, pontosabban mindhárom fél győzelemre van ítélve.

2022. április 15. 12:31
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„A háború kirobbanásakor sokan – s nem csak a Kremlben – gondolták úgy, hogy az egész nem tart sokáig. Az ukrán vezetés megadja magát, vagy elmenekül, Ukrajna pedig lényegében harc nélkül elesik. Jön a bábkormány, Moszkva eléri a céljait, és legfeljebb a földalatti ellenállás leküzdése, a stabilitás megtartása miatt főhet a feje. Egy-egy pillanatra még úgy is tűnt, hogy az ukrán hatalom tényleg összeomlik, s a villámháborús elképzelés nem légből kapott, aztán mintha láthatatlan kezek megfordították volna a helyzetet. A francia Le Figaro Ukrajnából visszatért újságírója, Georges Malbrunot meg is nevezte ezeket a láthatatlan kezeket, helyszíni tapasztalatai alapján egyértelműen állította, hogy az amerikaiak közvetlenül (is) irányítják az orosz-ukrán háborút.

A hírek szerint a támadás elől Lvivbe menekült/menekített Volodimir Zelenszkij erőre kapott, és nyomában az első sokkból ocsúdva egyre láthatóbbá vált az ukrán ellenállás.

Mindez nem a véletlenen múlott. Ha az ukrán vezetés mögött nem áll ott összes tudásával és információjával az amerikai hadvezetés, akkor másképp alakult volna a helyzet. De ott volt már nyolc, vagy még több éve, amelynek eredményeként az ukrán hadsereg és a titkosszolgálat is átalakult. Olyannyira, hogy hiába gondolkodott a kapituláción – mint utólag megtudtuk Zelenszkij tanácsadójától – jónéhány tábornok, a rendszer nem omlott össze. Sőt, a láthatatlan kezek hathatós munkájának köszönhetően egyre inkább magára talál, és Ukrajna már nem a túlélésért, hanem a győzelemért küzd. Egyelőre ennek nem túl nagy a realitása, ám jól mutatja ezt az elszántságot a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának, a Moszkvának a kilövése, és az orosz területek elleni támadások is. Washington közvetve és közvetlenül, kemény kézzel tereli errefelé az eseményeket. Persze, ne felejtkezzünk el az ukrán társadalom meghatározó részének talán a vártnál is nagyobb ellenállásáról sem. Mint ahogy azt sem lehet nem észrevenni, hogy az orosz stratégák néhány dolgot erősen benéztek.”

Nyitókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. április 16. 19:41
Legyünk inkább Balkán! Hátha kikerülnek. De az se jó. Lett volna egy kis nyugi, gyarapodnánk, de valahogy nem lehet.
brekker
2022. április 16. 19:37
Közép-Európára vonatkozik ez inkább. Az Ibériai-félsziget egész jól elvolt mindkét korábbi világháború alatt. Miért ver minket ennyire az Isten?
AKissLaci
2022. április 16. 15:38
@feketeviraag (mert a válasz nem műkődött) Az. Simán egy totális nukleáris háború szélére sodorta a világot a globális tőke azonnali pénzéhsége. Engem érdekelnek a világ eseményeinek a mozgatórugói, és általában elég egyszerű követni a dolgot, ha a pénz nyomát kutatod. Nem kell sokat kutatni, bele van írva a wikipediába is: https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_Ukraine Ott van a Shale gas szekció (ezt én-én-én, egyedül oknyomoztam ki, majd tíz perc "munkával"). Becopyztam volna az angol eredetit, de a mandiner "latin karakter" szekciója megakadályozott. Mindegy. Ukrajnában van a világ harmadik legnagyobb érintetlen palagáz mezője. Ezt az ukrán politikai maffia 10-12 milliárd dollárért elpasszolta a Royal Dutch Shellnek 50 évre, fele-fele arányban. A Shell ugyebár - elméletileg - holland-brit vegyescég, a világ második legnagyobb energetikai cége. Persze, ha megnézi az ember a tulajdonosi listát vezető vállalatokat (JP Morgan, Morgan Stanley, Black Rock) valahogy szembe találja magát a teljes corporate USA-val. Ez az egy mező pediglen a Donbaszban van, amin ruszki szeparatisták üldögélnek. De nem ez az egyetlen. Ukrajnában hat kitermeletlen természetes gázmező van (ld. Wikipedia ugyanazon szócikk). Ebből per pillanat hármon az oroszok kotlanak, és nem valószínű, hogy lemásznak róluk, mert ennek a háborúnak a költségeit nekik is ki kell fizetni. Erről van itt szó, nem a "freedom-loving" orkán népről, meg egyéb "demokratikus" kutyaszarokról.
antioxi
2022. április 16. 15:37
Stier Gábor írásait komolyan kell venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!