Inna-e a Bene-patak vizéből Mészáros és Orbán?

2019. november 23. 16:08

A napokban a Mátrában egy ipari szennyezés keletkezett, a kormány és a hatóságok pedig egyszerűen nem reagálnak normálisan.

2019. november 23. 16:08
Jámbor András
Jámbor András
Mérce.hu

„Amikor szerdán telefonon beszéltem egy, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű és az állami támogatásból felépült Viresol Kft. telephelye környékén élő nővel arról, hogy hamuszürke lett a helyi Bene-patak, viccesen mesélte, hogy az egyik tévéstáb azt kérdezte, van-e halpusztulás? Azért nevetett, mert a halak egy korábbi nyári szennyeződésben már kipusztultak a patakból. A nő azt is elmesélte, hogy korábban horgásztak és fürödtek a patakban, a gyerekek ott játszottak, de mióta a Viresol megnyílt, ennek vége. Vége, mert a cég, bár pénzt és új munkahelyeket is hozott a térségbe, de ipari szennyezést is.

Persze megnyugtató az, ha egy sajtótájékoztatón a Mátrai Erőmű vezetése elmondja, hogy nincs gond, de nem szeretne belemenni a részletekbe, mert úgyse érti senki, és hogy az se gond, ha a környék kénszagban úszik, mert attól még, hogy szaga van a gáznak, lehet 0-ás értéke a koncentráció veszélyességének. Csak ugye nem lepődik meg senki, ha ez nem megnyugtató az állampolgároknak?

Meg egyébként elmondhatja azt a katasztrófavédelem, hogy nincs gond, de az ipari létől habzó, hamuszürkére változó patak, a településeken terjengő kénszag, a gáz, ami fejfájást és torokkaparást okoz a helyieknek, a cégeknél elszíneződő fémpénzek, a csak gázmaszkban megközelíthető részek a gyárakban, a véres székletet produkáló dolgozó, és a többi munkavállalói rosszullét mindennek nevezhető, csak normálisnak nem. Meg, ha még nem is jár konkrét emberi károsodással, akkor se mondjuk erre azt, főleg a nyári eset ismeretében, hogy semmi gond sincsen.

A napokban a Mátrában egy ipari szennyezés keletkezett, ami minden bizonnyal az ott működő cégek hibájából történt. Nehéz ezt máshogy nevezni.

A kormány és a hatóságok pedig egyszerűen nem reagálnak normálisan. Az, hogy Gulyás Gergelynek nem az a válasza a kormányinfón, hogy feltárjuk a problémákat, megbüntetjük a cégeket, és mindent megteszünk a környezeti katasztrófa elkerülése érdekében, hanem egyszerűen letagadja, hogy habzott volna a patak, arra tényleg nem tudunk mást idézni, mint a nemrégiben megjelent Csernobil sikersorozat egyik sorát:

»3,6? Nem jó, de nem is tragikus.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viribus Unitis
2019. november 25. 16:46
Jámbor András a mindenek tudásával felvértezett mindent megszakértő megmondja. A hatóságok nem jártak el helyesen. A hatóságok, melyeknél kémikusok, fizikusok és biológusok garmadája visel hadat nap, mint nap, akik napi szinten ellenőrzések tucatjait hajtják végre, ők ezt nem tudják. Ők ehhez nem értenek,mert a Jámbor, ő tudja. A sok tudatlan biológus, hydro-mérnök, kémikus ők nem. És persze, ha lenne független, nyilván független és nagyon objektív, és naná, hogy legalább MSZP, vagy DK-s vezetésű, de leginkább mindenhez is értő Momentumos környezetvédelmi tárca, az tudná, és megoldaná. És persze holnapra már tele lennénk fákkal ültetve, mert aki a ZorbáncsalóhazugtolvajViktornak képes dolgozni, az direkt megmérgezi az embereket, sőt mi több, állítja, hogy minden rendben. Mert aki ott dolgozik, az hazug, és tulajdonképpen egy gyilkos is, hiszen lássuk be, a patakból Jámbor sem mer inni, hát akkor a Viki hogy merne?? Klíma tárca kell oda, majd a Jámbor lesz a sokat tudó államtitkár és akkor minden rendi lesz. Higgyétek el. Ja, bocs.....
Sulammit
2019. november 25. 09:02
Tilos bármelyik patak vízéből inni.
annamanna
2019. november 25. 04:25
"Magyar világrekord – benne vagyunk a négyben Világszerte csak négy országban nincs független környezeti tárca - Magyarország az egyik egy idei ENSZ-kutatás világtérképe szerint! Európában pedig az egyetlen olyan ország vagyunk, ahol már nem működik független környezetvédelmi tárca, és a terület csak alacsonyabb szintű képviseletet élvez. Egészségünk és pénzünk is bánja. Négy országban – Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Tanzániában és Magyarországon – nem működik sem környezetvédelmi minisztérium, sem pedig hatósági jogkörrel rendelkező független környezetvédelmi ügynökség, amely több helyen (például Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Belgium stb.) helyettesíti az önálló tárcát az ENSZ 2019 januárjában közzétett nemzetközi kutatása szerint. Nemcsak az Európai Unió tagállamai közül egyetlen Magyarország ezen a listán, de kontinensünkön sincs még egy olyan ország, ahol a környezetvédelem ügye csak alacsonyabb szintű képviseletet élvez 2010 óta. Ám a környezetátalakítás, túlfogyasztás okozta klímaváltozás Magyarországot sem kerüli el. Egészségünk és pénzünk is bánja Néhány riasztó tény a sok közül – a városi zöldterületek csökkenésének hatását például nem is említve: • A 4. legrosszabb levegőjű EU-országként szereplünk az uniós rangsorban; még Kínában és Indiában is jobb a levegő, mint Magyarországon 100 lakosra vetítve." http://fna.hu/hir/nokornyezetitarcaMo19?fbclid=IwAR3xAcPMv56dYG-1nICeTpXut47voNyOpjEAq0q0IeYjjVoP4DIBazKyHrk
selsalzfar
2019. november 25. 03:30
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!