Az egykor büszke Nyugat válságáról

2017. április 27. 13:14

A Nyugat egyre inkább képtelen önmagát, mint civilizációt meghatározni. A Nyugat működésképtelenségének alapvető oka a nyugati kultúra belülről induló szétbomlasztása.

2017. április 27. 13:14
Szalai Réka
Danube Institute

„Azt állítani, hogy a világ egyre kevésbé stabil és egyre veszélyesebb, nem más, mint kimondani a nyilvánvalót. Habár sokan írnak a rendszerszintű változás okairól, egy tényezőt kevesen említenek meg: az egységes Nyugat széttöredeződését. Mégis, a Nyugat eszméjének szétbomlása csökkentette azon képességünket, hogy világos stratégia mentén védjük meg regionális és globális érdekeinket. Gyengítette a NATO szövetségét, megváltoztatta nemcsak a globális biztonsági számításokat, hanem mára az európai erőegyensúlyt is. Ha bárki kétségbe vonná a probléma súlyosságát, akkor fel kellene tennie azt a kérdést, hogy miért olyan nehéz Európa és az Egyesült Államok között konszenzusra jutni olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a védelem, a kereskedelem, a migráció, illetve az Oroszországgal, Kínával és a dzsihadistákkal szembeni fellépés. A probléma, amellyel a Nyugat napjainkban szembenéz, nem hatalomhiányból fakad, sokkal inkább a konszenzusra való képtelenségből.

A nemzetközi rendszer növekvő instabilitása nem Kína globális szuperhatalommá emelkedésének, Oroszország újjáéledésének, Irán regionális hatalmi vágyainak vagy a nukleáris fegyverekkel rendelkező Észak-Koreának tudható be, hiszen az államok felemelkedése és – viszonylagos – hanyatlása nem újkeletű dolog, és nem is okoz szükségszerűen instabilitást.

A Nyugat problémáit elsősorban nem az Egyesült Államok vagy az Európai Unió gazdasági visszaesése eredményezi, mert hiába küzdöttek 2008 óta súlyos gazdasági problémákkal, mégis ők maradtak a világ két legnagyobb gazdaságai, akik együttes vagyona és technológiai tudása páratlan. Ezenfelül, a globális instabilitás okát nem is a világszerte jelenlévő iszlám dzsihadizmusban kell keresni, hiszen korántsem rendelkeznek annyi erővel, hogy szembeszálljanak a nagyhatalmakkal.

A legfőbb kihívás inkább az, hogy a Nyugat egyre inkább képtelen önmagát, mint civilizációt meghatározni. A Nyugat működésképtelenségének alapvető oka a nyugati kultúra belülről induló szétbomlasztása, illetve ezzel együtt azé a kötőanyagé is, amely az elmúlt két évszázadban összetartotta Európát és az Egyesült Államokat a nemzetközi rendszer középpontjában. A nemzetállam-koncepció a legtartósabb és legsikeresebb eszme, amelyet a nyugati kultúra előállított, mivel ez hozzájárult a biztonság, a gazdasági növekedés és az egyéni szabadság létrejöttéhez – páratlan szinten az emberiség történelmében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 28. 06:21
Először a kereszténységet hajították ki, helyébe vallásként a parttalan liberalizmus lépett, aztán rárontottak a kultúrára és a szabadságjogokra. A szólásszabadság és a sajtószabadság eltörlése után már könnyű prédája lett a kiszolgáltatott nyugati polgár a népesség- és valláscserének.
tango47
2017. április 27. 18:12
Akinek szerencséje volt és még akkor láthatta a nyugat-európai államokat és azok városait, amikor még Svédország a svédeké, Franciaország a franciáké volt (és ugyanígy a többi nemzetállam), az tudhatja, hogy az azóta megtörtént változások jóvátehetetlenek és visszafordíthatatlanok. Ma már viccnek hat, hogy Stockholmról szólt a legenda, ha egy szökőkút peremén felejtetted a pénztárcád,bátran bízhattál benne, hogy másnap ugyanott megtalálod. (persze volt ebben némi túlzás) Ma ugyanott nagy esély van arra, hogy egy migráns-banda kirabol fényes nappal az utcán (ahogy az ausztrál forgatócsoportot inzultálták sötétbőrű "svédek"), az esetleg arra kószáló rendőrök pedig félrenéznek, hogy ne kelljen beavatkozni. Hát így múlt el Európa dicsősége.
III. Öreg Banya
2017. április 27. 14:36
Aki olvasta Spenglert, tudja miről van szó.
plutokrácia
2017. április 27. 13:19
ennél egyszerűbb diagnózist látok. a nyugat a gazdasági elit politikai terepe, és mint ilyen, poszt demokratikus. jelenleg a demokrácia nemzetállami keretek között nagyobb biztonságban van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!